Lengyel lap: sikeres a magyar családpolitika

2023. június 05. 14:18

A Do Rzeczy szerint az is hatalmas eredmény, hogy egy évtizeden belül megkétszereződött a házasságok száma Magyarországon.

2023. június 05. 14:18
null

A Do Rzeczy véleménycikkében arra tért ki, hogy Magyarországon 2011-ben rekord alacsonyra, 1,23- ra esett a termékenységi ráta. A budapesti kormány ezért évek óta nagyon költséges családbarát politikát folytat. Orbán Viktor miniszterelnök kabinetje büszke lehet arra, hogy a GDP mintegy 5 százalékát költi családok támogatására,

ami csaknem kétszerese az OECD-átlagnak.

„Az a célunk, hogy minden rendelkezésre álló eszközzel segítsünk, hogy a várva várt gyerekek megszülethessenek” – írta Novák Katalin jelenlegi köztársasági elnök. A budapesti kormány például módosította az adótörvényt, és arra ösztönözte a házaspárokat, hogy munka közben vállaljanak gyereket. A lengyel példához hasonlóan a 25 év alatti fiataloknak nem kell szja-t fizetniük. Hogy a magyar nőknek ne kelljen választaniuk a karrier és az anyaság között, az anyák hároméves korukig maradhatnak gyermekeik mellett, vagy korábban térhetnek vissza dolgozni anélkül, hogy elveszítenék a családi ellátásra való jogosultságukat.

Jogi és kulturális támogatást is kapnak családok

A családalapításra vágyó magyarok jelentős lakhatási támogatásra, családok lakáshitelére és a jelzáloghitel-tartozást csökkentő támogatásokra is számíthatnak (ezek összege a gyermekek számától függ). A budapesti hatóságok megértették, hogy

nem csak pénzről van szó.

Ezért nemcsak gazdaságilag, hanem jogilag és kulturálisan is támogatják a hagyományos házasságokat (az eredmény: egy évtizeden belül megkétszereződött a házasságok száma, és a válások száma 60 év legalacsonyabb szintjére csökkent). Az eredmény az, hogy bár a magyarság továbbra is fogy, de 2016 óta legalább csökkent a kihalás mértéke.

Nyitókép: Facebook

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik