Százak tüntettek a Belügyminisztériumnál

2023. június 01. 18:02

A demonstrációt oktatási ügyekben hirdették meg, de a színpadon szóba került a „rendszer eltakarítása” is.

2023. június 01. 18:02
null

Országos megmozdulást hirdetett június elsejére a Tanítanék Mozgalom és a noÁr Mozgalom. Budapesten 17 órára hirdettek tüntetést a Belügyminisztérium József Attila utcában található épületéhez. A Facebook-oldalukon közzétett felhívásban úgy fogalmaztak: „NEM az erőszakra, NEM a státusztörvényre! A kormány olyan új törvény tervez elfogadni, amivel bosszút áll a pedagógusokon és a diákokon. Ezt nem hagyhatjuk!”

A fővárosi eseményt élő videón is közvetítették. Az érdeklődés csekélynek mondható, az egyik szónok szerint az eseményen mintegy ezren gyűltek össze, a Telex szerint „több mint ezren”. A színpadra lépett többek között Törley Katalin, a Tanítanék Mozgalom tagja, aki ismertette az egybegyűltekkel, hogy

már több mint 75 ezren írták alá a státusztörvény ellen indított petíciót.

„Azért vagyunk itt a Belügyminisztériumnál, hogy újra elmondjuk: felforgatná a státusztörvény az oktatási rendszert, és semmilyen pozitív változást nem hozna” – hangoztatta a még a kormány által sem elfogadott, tárgyalás alatt lévő koncepció kapcsán az egykori tanár.

A felszólalók között volt Hajdu Steve előadóművész is, aki mindehhez hozzátette: „azért vannak itt, hogy felszólaljanak a rendőri erőszak ellen is”. Mészáros Bence, az Egységes Diákfront elnökségi tagja ugyanakkor tágította a spektrumot, úgy fogalmazott, ez a „rendszer minden nap megpróbál minket ellehetetleníteni, de azt elfelejtik, hogy meg fogunk küzdeni a szabadságukért és a hazáért”.

Az ugyancsak elnökségi tag Perlaki-Boros Noel egyenesen arról beszélt,

Igazoltatták a diákokat a rendőrök

Az Index időközben arról írt, hogy a helyszínen maradt tüntetők elindultak a Parlament, majd a Margit-híd felé. A híd előtt rendőrök állták a diákok útját, nem engedték őkt továbbmenni.

A Budapesti Rendőrfőkapitányság arról számolt be, hogy tart a jogellenes gyűlésen résztvevők igazoltatása. „A rendőrség a Széchenyi-rakpart Markó utcai lehajtójánál feltartóztatott csoportosulás tagjait egyenként igazoltatja. Adataik ellenőrzését követően szabadon távozhatnak” – közölték.

A felvételt alább tekinthetik meg:

 

Nyitókép: Képernyőfotó

Mandiner éves előfizetés, féléves áráért!

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik