A miniszter még nem döntött, zárva tartanak-e az üzletek szenteste

2023. június 14. 07:39

A szakszervezet azt szeretné elérni, hogy a legfeljebb 10 főt foglalkoztató mikro- és családi vállalkozásoknál, ahol a tulajdonos munkavállaló is, szabadon választhatna, bemegy-e dolgozni aznap.

2023. június 14. 07:39
null

Az Egyenlő.hu keresztényszociális munkavállalói érdekképviselet írásban fordult Nagy Mártonhoz annak érdekében, hogy idén és jövőre is pihenőnapot kapjanak december 24-én a kereskedelmi dolgozók – írja a 24. A kormány 2024-ben munkamentessé tenné a karácsony időszakát úgy, hogy az ünnep hetében csak december 23-án kellene dolgozniuk azoknak, akiket általános munkarendben foglalkoztatnak. A hatnapos „hosszú hétvége”, azonban a kiskereskedelmi dolgozókra nem vonatkozik.

Bubenkó Csaba, a szakszervezet elnöke a lapnak azt mondta, a gazdaságfejlesztési miniszternél azt szeretnék elérni első körben, hogy külön rendeletben határozzon a karácsonyi pihenőnapról már az idei szentestét illetően is. Ez azt jelentené, hogy mivel senki nem dolgozna,

az üzletek sem nyitnának ki karácsonykor.

A javaslat szerint a legfeljebb 10 főt foglalkoztató mikro- és családi vállalkozások maguk dönthetnének a beosztásokról, így ott, ahol a tulajdonos munkavállaló is, szabadon választhatna, hogy bemegy-e dolgozni aznap.

Ha a minisztérium nem támogatja a javaslatukat, akkor azt szeretnék, hogy fogalmazzanak meg ajánlást a munkáltatók számára, melyben szorgalmazzák, hogy karácsony napján ne dolgoztassák a kiskereskedelmi dolgozókat.
 

Nyitókép: Karácsonyi ünneplés a 19. században (Pixabay, Cultura.hu)

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szemlelo
2023. június 14. 10:52
Azért 3 nap zárvatartás már kicsit durva lenne.
NeMá
2023. június 14. 08:47
Láttuk a vasárnapi boltzárnál is menyi volt a nyomorgó, nincstelen, pénztelen! Mit össze kínlódtak,márpedig ők pénzt akarnak költeni, nem elég a hét 6 napja, a 7. is kell!
Zeno13
2023. június 14. 08:37
Aki az előtte lévő 2 hétben nem tud bevásárolni karácsonyra, annak a 24.ei nyitvatartás már nem segít. Én vasárnap is zárva tartanám az üzleteket.
Odone Ricci
2023. június 14. 08:08
Nézzük csak meg, hogy van ez a szomszédos Ausztriában ? A kereskedelmi dolgozóknak is joga van ünnepelni a családdal, nem ? Vásárolni nem életmentés.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!