Szalay-Bobrovniczky: Böröndi Gábor a legalkalmasabb arra, hogy harcászati szintről a hadműveleti szintre vezesse a honvédséget

2023. május 02. 16:23

Ütőképes, elkötelezett haderőt kell létrehozni a Magyar Honvédségből az új vezérkari főnök szerint.

2023. május 02. 16:23
null

A Honvéd vezérkar főnökének jelölt dr. Böröndi Gábor altábornagy a megfelelő személy arra, hogy a Magyar Honvédség képességei harcászati szintről hadműveleti szintre emelkedjenek – jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter május 2-án Budapesten.

Böröndi Gábor meghallgatását követően a miniszter elmondta, bár a magyar kormány a mihamarabbi béke és tűzszünet híve, elhúzódó háborúra számítanak, amire katonailag is fel kell készülni. Ehhez a Magyar Honvédség élére is a megfelelő személyre van szükség, hangsúlyozta.

Szerinte jelenleg Böröndi Gábor altábornagy a legalkalmasabb arra, hogy harcászati szintről a hadműveleti szintre vezesse a honvédséget. 

El kell jutnunk oda, hogy a Magyar Honvédség a NATO mint védelmi szövetség tagjaként, de a nemzeti haderőre épülve, az újonnan beérkező eszközök rendszerbe állításával egy magasabb harckészségi állapotba kerüljön – jelentette ki.

Szalay-Bobrovniczky köszönetet mondott a csütörtökön vezérkar főnöki beosztásából felmentett dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagynak eddigi munkájáért.

Böröndi Gáborról úgy nyilatkozott: kiváló katonai pályafutás áll mögötte, volt már a vezérkar főnök helyettese is, és a legutóbbi időkig Magyarországot képviselte a NATO-ban, így az ő tudása, kapcsolatrendszere a legfrissebb, legmélyebb, legaktuálisabb a háború hatására jelentősen átalakuló védelmi szövetséggel. 

Böröndi megköszönte a megelőlegezett bizalmat, és elmondta, a jelenlegi háborús helyzetben meg kell tölteni tartalommal, mentálisan meg kell újítani a Magyar Honvédséget, és egy ütőképes, elkötelezett haderőt kell létrehozni. Hozzátette, ennek a NATO-kötelékében is kiválóan kell működnie. Ehhez szerinte az altisztkiképzés megújítására van szükség, a katonáknak élményszerű kiképzést kell adni.

Kiemelte azt is, hogy meg kell találni a hangot a fiatalokkal, közelebb kell őket hozni a hadsereghez és aztán meg kell őket tartani.

Hozzátette: mire ez a közösség ütőképes csapat lesz, lesznek változások. „Én azt szeretném, ha elsősorban fejben lennének változások: higgyük el, hogy tudjuk, ha tudjuk, akkor akarjuk, ha akarjuk, akkor tegyük meg” – mondta.

(MTI)

Nyitókép: MTI Fotó/Illyés Tibor

Összesen 65 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
NERbot
2023. május 03. 12:59
Csak a totális háború mentheti meg Magyarországot a háborús uszítóktól!
Igazszó
2023. május 02. 22:08
Adtak a szarnak egy pofont. A harcoló állomány nem ad ki egy tisztességes lövészezredet sem, miközben hadászati szintről hazudoznak. Szánalmas szar banda. Nem azt kell figyelni mit hazudnak, hanem azt, mit csinálnak: Hohol gyilkosokat gyógyitanak, képeznek ki, hohol haditechnikát látnak el üzem- és kenőanyaggal, miközben a vkf sunyiban hohoknál nyal,ja a zsidaik seggét.
Pathfinder76
2023. május 02. 20:29
Ha már egyenruhás munkavállalókról delirálnak a HM- ben,akkor megkérdezném,hogy a legénységi állományú katonai beosztásokat hogyan szeretnék versenyképessé tenni a munkaerőpiacon? Hogyan csábítanak be a seregbe mondjuk tehergépkocsivezetőket,ha fele annyit fizetnek nekik,mint a civil szféra? De ez kb minden beosztásra igaz.
stug
2023. május 02. 19:42
Vérbeli katona/szakértő: "1993-ban végzett a Gödöllői Agrártudományi Egyetemen, majd francia állami ösztöndíjjal elvégezte a Copernic programot, amely egy posztgraduális menedzsment képzés Párizsban. A pénzügyi szektorban dolgozott hat évig multinacionális vállalatoknál, majd 1999-ben a telekommunikációs szektorhoz került, ahol különböző felsővezetői pozíciókat töltött be. Üzleti vállalkozásai során egy befektetési alapot kezelt és egy befektetési céget alapított Magyar Vagon Zrt. néven. 2004-től a Heti Válasz című politikai hetilap kiadója és főszerkesztője lett. 2011-től a Századvég Alapítvány kuratóriumának elnökhelyettese, valamint a Századvég Gazdaságkutató Zrt. társtulajdonosa és igazgatósági tagja. Tagja a budapesti Városliget fejlesztésére létrehozott állami Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. igazgatóságának."
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!