Reuters: Lassult az infláció Magyarországon

2023. május 11. 09:13

A Magyar Nemzeti Bank Közép-Európában elsőként tesz kísérletet egy lazább monetáris politikára. 

2023. május 11. 09:13
null

Áprilisban már harmadik hónapja lassult a magyarországi infláció – írta a Reuters hírügynökség. A vártnál nagyobb mértékben csökkent az áremelkedés, a szerdai adatok szerint 24 százalék lett. A Magyar Nemzeti Bank Közép-Európában elsőként tesz kísérletet egy lazább monetáris politikára. 

A jegybank áprilisban csökkentette kamatfolyosójának felső részét, ami a 18 százalékos egynapos betéti kamat csökkentéséhez vezethet. Virovácz Péter, az ING közgazdásza szerint az áprilisi inflációs adatok nem tántorítják el a jegybanki döntéshozókat attól, hogy elkezdjék a monetáris lazítást, akár már májusban. Mint mondta, az egynapos betéti kamat tekintetében a fő tényező a piaci turbulencia, a külső egyensúly, a forint stabilitása és a piaci kamatvárakozások, így az új adatoknak csak közvetett hatása lehet.

Áprilisban az élelmiszerárak 37,9%-kal emelkedtek éves összevetésben, a háztartási energiaárak pedig 41,8%-kal ugrottak meg.

Nyitókép: Pixabay

Összesen 64 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vekegős Lotyó
2023. május 11. 10:14
Szép számok ezek, de a valóság sokkal egyszerűbb: tavaly karácsonyra kapott mindenki egy +50%-os élelmiszerár-emelkedést az előző karácsonyhoz képest a kúrmány elbaszott gazdaságpolitikájának köszönhetően. És azóta is emelkednek tovább az árak, csak már nem olyan gyorsan.
Zsolakomarom
2023. május 11. 10:03
"Áprilisban már harmadik hónapja lassult a magyarországi infláció – írta a Reuters hírügynökség. A vártnál nagyobb mértékben csökkent az áremelkedés, a szerdai adatok szerint 24 százalék lett." ezt azert mar a Mandis propaganda rofik se merik nevvel lehozni, csak anonim cikkben "vártnál nagyobb mértékben csökkent" xDD foldre vitte
RasPutin
2023. május 11. 09:51
És a közszolgálati fizetésemelés?
NERbot
2023. május 11. 09:47
Világraszóló diadal, hogy sikerült a 25%-os inflációt levinni 24%-ra. Csak a legnagyobbak képesek erre!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!