Panaszt tettek az Unió bíróságánál a magyar egyetemek a forrásbefagyasztás miatt

2023. május 09. 20:02

Az egyik magyar intézmény, a Debreceni Egyetem szerint az Európai Bizottság döntése szembemegy az európai alapértékekkel, és politikai háború eredménye. 

2023. május 09. 20:02
null

Hat alapítványi egyetem fordult az Európai Unió Bíróságához azért, mert az Európai Bizottság (EB) kizárta a magyar alapítványi egyetemeket EU-s finanszírozási projektekből, így például az Erasmus+ és a Horizont Európa egyetemi kutatási programokból is, írja a 24.hu. 

Emlékezetes: januárban robbant a hír, hogy az Európai Bizottság decemberben megtiltotta, hogy magyar alapítványi fenntartású felsőoktatási intézményekkel szerződést írjanak alá EU-források kifizetéséről.

Ez a gyakorlatban az Erasmus+-t és a Horizont programokat érinti. A most beadványt –jogi panaszt – tevő egyetemek közül Semmelweis Egyetem a Horizont program 2014 és 2020 között tartó etapjában több mint 6 millió euróhoz jutott hozzá, a Debreceni Egyetem több mint 4-hez

A Debreceni Egyetem például azt nyilatkozta egy szaklapnak: az EB döntése szembemegy az európai alapértékekkel, és politikai háború eredménye. 

Az Európai Bíróság nyilatkozata szerint összevonva tárgyalhatják majd az eseteket, és 18 hónap múlva hozhatnak ítéletet. A kormány ígérete szerint ennél hamarabb meg szeretne állapodni a zárolt forrásokról az Unióval.

Nyitókép: Debreceni Egyetem, You Tube

Összesen 72 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Coupdetat
2023. május 10. 06:32
Kiharcolta a Villámkezű gazditok. Ezzel azt is bebizonyította, h a EU NÉLKÜL SENKIK VAGYTOK ! :)))))))))
káli
2023. május 09. 21:45
Tolvajoknak semmit
ozdiszatir
2023. május 09. 21:39
Ahol Putyin volt díszdoktori?
Claudius1
2023. május 09. 21:08
Hörögjetek faszkalap fideszjobbágyok! Szerezzenek pénzt máshonnan, nincs? Miért az EU pénz kell mindig? mer jááááááááááááááááááááááááááááár. Ja nem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!