Megdöbbent a lengyel nagykövet a magyar vezérkari főnök szavain

2023. május 11. 06:57

Sebastian Kęciek budapesti lengyel nagykövet szerint Böröndi Gábor „elferdítette a történelmet”. A vezérkari főnök 1939 eseményei kapcsán arról beszélt: szerinte „nem fogták meg időben békefolyamattal az eszkalációt”.

2023. május 11. 06:57
null

Lengyelország budapesti nagykövete, Sebastian Kęciek nyílt levélben reagált Böröndi Gábor magyar vezérkari főnök minapi nyilatkozatára, amelyben a náci Németország és Lengyelország 1939-es háborús konfliktusáról fejtette ki nézeteit.

Úgy fogalmazott. „Gondoljunk bele a második világháborúba, 1939-ben a német–lengyel háború lokális háborúnak indult, és mi lett a vége?

és ez elvezetett a második világháborúhoz.”

Böröndi az M1 műsorában

 

Sebastian Kęciek levelében úgy fogalmazott: „Nagy megdöbbenéssel fogadtam az ez év május 9-én, az M1 állami televíziónak adott interjújában tett Lengyelországgal kapcsolatos nyilatkozatát, amelyben a náci Németország 1939-es Lengyelország elleni agresszióját »lokális háborúnak« nevezte, amely nem eszkalálódott volna II. világháborúvá, ha megfelelő időben megállítják a békefolyamattal.”

A nagykövet szerint „ezek a szavak, amelyek hazámat egy globális konfliktus eszkalációjáért és bűnrészességgel való megvádolásaként értelmezhetőek, számunkra a történelem elfogadhatatlan elferdítését jelentik, és nem szabadna elhangozniuk, különösen nem egy szoros szövetséges ország képviselője részéről.”

Kęciek arról írt: a második világháború kirobbanásához nem az agresszorral folytatott béketárgyalások hiánya vezetett, hanem az appeasement politikája és a Harmadik Birodalom újabb követeléseinek való engedmények. A titkos Molotov-Ribbentrop-paktum alapján Adolf Hitler és Joszif Sztálin befolyási övezeteket osztottak fel egymás között, ezzel Lengyelország felosztását is megtervezték. Ezen megállapodás értelmében 1939. szeptember 1-jén a Harmadik Birodalom hadserege fegyveres, provokálatlan támadást indított Lengyelország ellen, míg szeptember 17-én a Vörös Hadsereg támadta meg keletről a védekező Lengyelországot –

ezzel megkezdődött a lengyelek közel hat évig tartó, hatmillió lengyel állampolgár életét követelő exodusa

– fogalmazott a nagykövet.

„Nem engedhetjük meg az áldozat és az elkövető sértő felcserélését. Lengyelország vitathatatlan áldozata volt a Harmadik Birodalom és a Szovjetunió, és következésképpen a szövetségeseik által kitervelt bűnös akcióinak” – írta Kęciek

A nagykövet kifejtette: „Ma, Oroszország Ukrajna elleni teljes körű, provokálatlan és törvénytelen agressziójával szemben Európának le kellene vonnia a második világháború tanulságait, és szolidárisan a történelem helyes oldalára kellene állnia, az áldozat, nem pedig az agresszor oldalára. Csak így teremthetünk tartós békét Európában. A történelmet nem szabadna az egységünk aláásására használni.”

Hozzátette: „Szeretném megragadni az alkalmat, hogy megemlítsem Altábornagy Úrnak, hogy 1939-ben Magyarország, miközben hivatalosan Németországgal állt szövetségben, megtagadta Berlin kérését, hogy segítséget nyújtson a Lengyelország elleni támadásban.  Gróf Teleki Pál, a Magyar Királyság kormányának akkori miniszterelnöke azt mondta: »Hamarabb felrobbantom a vasútvonalainkat, mintsem hogy részt vegyek Lengyelország inváziójában«. A magyar politikus ezen reakcióját soha nem felejtjük el.”

 

Fotón: Böröndi Gábor (MTI)

Összesen 503 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gordon.
2023. május 12. 06:55
PS. A fenti kommentem Agricola hozzászólására lett volna válasz.
Gordon.
2023. május 12. 06:53
"Lengyelország, amelyik először szállt szembe a náci Németországgal elméletileg szintén a hitlerellenes koalíció győztes államaihoz tartozott volna, mégis szovjet uralom alá került a háború befejeztével, szövetségesei jóváhagyásával." A hozzászólásod tartalma elég korrekt, de érzékelhető benne a divatossá vált általános nyugat-ellenesség, mint alapmotiváció. Ha tévesen érzékelném, nyugodtan cáfolj meg és elfogadom. Ezt az idézett mondat utolsó két szava (ami a hozzászólásod lényege) miatt gondolom. Nem volt ugyanis "jóváhagyás" a szó eredeti értelmében! Ez a mitosz valami féle elvtelen, megalkuvó árulás képét terjeszti, aminek kelet-Európa országai (értsd itt: Magyarország is) az elvtelen, elítélendő "nyugat" áldozatai lennének. Kétségtelen, hogy amire ezek a vélemények hivatkoznak, azok tények. A SzU ezeket az országokat megszállva tartotta, azáltal, hogy szovjetbarát rendszert erőszakolt rájuk. De vannak más tények is, amik alapvetően meghatározóak. - Az első ilyen tény, hogy a kérdéses országok, de facto szovjet megszállás alá kerültek, a náci megszállókat ott szovjet erők győzték le, óriási áldozatok árán. Ők voltak jelen a területen és ezt a vaskos tényt csak tudomásul lehetett venni. Mit várhatnának a "kritikusok"? A náci vereség folytatásaként indítsanak háborút a szövetségesek a győztes, megerősödött SzU ellen? A háborúba belefáradt, eladósodott, elszegényedett szövetségesek (Nagy-britanniában pl. jegyrendszer működött egészen az 50-es évek közepéig) már nem voltak sem kaphatók, sem képesek, sem motiválhatók ilyesmire. Ami történt, az a hidegháborús ellenállás lett, ennyi volt reális - és talán jobb is. - A másik dolog, hogy az a bizonyos "jóváhagyás" nem egyszerű rábólintást-beleegyezést jelentett, hanem tények kényszerű tudomásul vételét, komoly feltételekkel, amit Sztalin elfogadott (bár megszegett)! Ünnepélyesen elfogadott és aláírt feltétel volt a nyugati szövetségesek részéről, hogy Lengyelországban (és más szovjet-elfoglalt országokban) szabad, demokratikus választások biztosíthassák az országok további sorsát. Ennyire futotta, ennyit tettek lehetővé a tények és az erőviszonyok. A folytatás a hidegháború lett, ami azért jobb volt a világnak, mint egy új világháborús folytatás. Ezt nem nevezném "jóváhagyásnak"!
Agricola
2023. május 11. 22:58
Lengyelország vitathatatlan áldozata volt a Harmadik Birodalom és a Szovjetunió, és következésképpen a szövetségeseik által kitervelt bűnös akcióinak – írta Keciek. Csak azt nem írta meg Keciek, hogy ugyan Németország támadása volt a kiváltó oka a Lengyelország szövetségesei Németországnak küldött hadüzenetnek, de 1939. szeptember 17-én alig több, mint 2 hét múlva a szovjet Vörös Hadsereg is betört Lengyelország keleti részeibe és elfoglalta azt. A Szovjetunióval szemben Lengyelország szövetségesei mégsem léptek fel! Lengyelország, amelyik először szállt szembe a náci Németországgal elméletileg szintén a hitlerellenes koalíció győztes államaihoz tartozott volna, mégis szovjet uralom alá került a háború befejeztével, szövetségesei jóváhagyásával. Lengyelországnak a II. világháború előtti területének nagy részéről le kellett mondania a Szovjetunió javára. Lengyelország területe nagy német területek annektálása után is alig haladta meg háború előtti területeinek felét.
Palatin
2023. május 11. 22:29
Lengyel barátainkat óvatosságra inteném, ök bármit csinálnak történelmileg, többnyire ráfáznak. A lengyeleknek lehet, hogy a szívük a helyén van, mert az oroszokat gyülölik, tehát az érzelmeik szerint cselekszenek. De az eszük az nincs egészen a helyén. Szegény lengyelek, nem látják hogy egy világháború öket sodorná el elöször. A legveszélyesebb helyen laknak. Én sajnálom a lengyeleket, de meg is értem öket bizonyos fokig. A szovjetek nagyon szemetek voltak hozzájuk, ezt nehéz megemészteni. Morawieczki szavaiból azt veszem ki, hogy ö annyira szeretné, hogy az oroszok pusztuljanak, hogy az sem bánja, ha Lengyelország is kárvallott lesz. Nohát lengyel-magyar barátság ide vagy oda, ezt a hozzáállást nem lehet, nem szabad támogatni. De ha a világ, - köztük a lengyelek is -, a náciknak, a történelem leggonoszabbjainak úgy-ahogy meg tudott bocsátani, akkor a szovjeteknek is, - és az oroszoknak is a mostani háború miatt -, egyszer majd meg kell tudni bocsájtani. Mi lenne, ha mi magyarok még mindig utálnánk a tatárokat, és arra építenénk a külpolitikánkat, mégha elvileg okunk is volna rá. Nézzük úgy a dolgot, hogy a gyülölet, - minthogy lelki eröforrásokat vesz igénybe -, kapacitást igényel, aminek korlátai vannak. Egy nép nem utálhat "erön felül" más népeket. Meg kell békélni. Ma a lengyelek abban a helyzetben vannak, hogy ha kiegyeznének, baráti kapcsolatokat építenének ki úgy a németekkel, mint az oroszokkal (ez most momentán persze nem aktuális), akkor földrajzilag Európa legkedvezöbb helyzetben lévö országává válhatnának. A modern technika jön a németektöl, az energia jön az orszoktól. Mit kivánhat ennél ideálisabbat egy nép. A lengyelek sajnos nem tudnak túlemelkedeni az érzelmi szinten. Úgy elbeszélgetnék erröl Morawieckivel, föleg azért, mert nem értem öket... A gyülölet önsorsrontó, ezt meg kellene érteniük.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!