Totális tévúton jár a Momentum – elemzők az újabb erőszakos ellenzéki akcióról

2023. május 04. 16:05

Mráz Ágoston Sámuel szerint Gelencsér Ferenc pártja nem tudta beteljesíteni a neki szánt szerepet; Nagy Attila Tibor pedig azt emelte ki, hogy az ilyen akciók a vidék számára nem jelentenek semmit.

2023. május 04. 16:05
null
Baranya Róbert
Baranya Róbert

Szerdán este újra akcióztak a baloldali aktivisták a Karmelitánál, immár sokadszorra megpróbálva lebontani az épület körülötti építési kordont.

A tüntetés ismét erőszakba torkollt, a rendőrség nyomozást is indított a törvénysértések miatt, sőt egy Momentumos képviselőt, Tompos Mártont előállították.

A Mediaworks Hírcentrum felvételéből pedig az is kiderül, hogy arcukat eltakaró, agresszív, csoport is provokálta a rendőröket. 

A Mandiner.hu által megkeresett elemzők elsősorban a Momentum szerepét értékelték a szerdai eseménye kapcsán – nem túl pozitívan.

A veszteségérzet radikalizál

Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetője vesztes stratégiának nevezte a történteket, amely arról szól, hogy

a Momentum nem teljesítette azt a feladatot, amit nekik találtak ki a baloldalon, azaz hogy Gyurcsányt ellensúlyozzák.

Ők lettek volna ugyanis a Gyurcsány-kritikus baloldali gyűjtőpárt, ámde a DK elnöke az elmúlt évben fontos pozíciókat foglalt el, csábított át politikusokat, közben a Momentum viszont nem tudott erősödni, sőt gyengült. Jelenleg 5-7 százalék között mozog a támogatottságuk. „A veszteségérzet pedig mindig radikalizál. Ennek vagyunk most szemtanúi” – húzta alá az elemző.

„Ezek a megmozdulások természetesen nem pedagógus-tüntetések, hanem a Momentum akciózásai. A fő motiváció, hogy vegyék végre őket észre, mert Gyurcsány elfoglalta baloldalt” – mondta a Nézőpont vezetője. 

Mráz Ágoston Sámuel rámutatott arra is, hogy kevesen csatlakoztak az akcióhoz, ezért csupán „médiazaj-keltési” kísérletről lehet beszélni, hogy legyen olyan fotó, ahol megjelenik a rendőri erőszak. De a rendőrség, minden velük szembeni kötözködés ellenére, ismét profi módon járt el.

– összegzett Mráz Ágoston Sámuel.

Rendetlenség Budapesten

Nagy Attila Tibor politikai elemző szerint nyilván az Orbán-rendszer megingatása a célja ezeknek a demonstrációknak, amely egy oktatáspolitikai vitából kormányellenes megmozdulás-sorozattá változott.

A tüntetők arra jutottak, hogy a szakpolitikai nézeteltéréseiket a rendszeren belül nem tudják megoldani, ezért a rendszer lebontására törekszenek. A szerdai megmozdulásnak is szimbolikus jelentősége van. 

A tüntetők úgy tekintenek a kordonra, mint egy modern Bastille-ra.

„A megismételt akciók célja az, hogy fenntartsák a közvélemény figyelmét, az általuk diktatórikusnak tartott hatalom túlkapásairól, illetve az oktatás válságáról” – mondta az elemző.

Nagy Attila Tibor nem tartja kizártnak, hogy egy olyan helyzetben, ahol a rendőrség esetleg durván reagálna, az szimpátiát keltene a közvéleményben, de eddig nem volt sok értelme ezeknek az akcióknak

Szerinte a résztvevők kis számának egyrészt az az oka, hogy az emberek nem akarnak könnygáztól fuldokolni, de ennél fontosabb, hogy nem a Karmelita körüli kerítés az állampolgárok legfőbb problémája, hanem például az infláció.

– mondta Nagy Attila Tibor. Ezzel együtt azt is gondolják, hogy minél radikálisabbak, annál több jó pontot gyűjtenek az ellenzéki vélemény-buborékokban. „Folyik a verseny a DK-val, de ebből egyelőre egyértelműen az utóbbi került ki győztesen” – hívta fel a figyelmet

Nagy Attila Tibor, ugyanakkor nagyon fontosnak tartja, hogy a vidéki szavazók ebből az egészből csak annyit látnak, hogy valamilyen rendetlenség van Budapesten. A rendetlenséget pedig a magyar szavazók többsége nem szereti. Ezt bizonyítja, hogy az akciók ellenére nem növekszik az ellenzék össztámogatottsága. Ezért kontraproduktív jelenleg ez a fajta akciózás.

Nyitókép: Rendőrök és tiltakozók a pedagógusok tervezett státusztörvénye elleni tüntetés vége után a Karmelitánál tartott demonstráción, május 3-án. (Fotó:MTI/Bruzák Noémi)

Összesen 146 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tapir32
2023. május 05. 03:11
Karácsony takarodj!
Sanyi72
2023. május 04. 19:10
Azt nem mondanám,nem érdekel ezek mit művelnek pesten. Először röhögök,utána szidom a rendőröket,miért ilyen puhák,végül megfogadom,ha ez a csőcselék eljön vidékre,szétverjük őket! Erősen rázzák a pofonfát!
CharlieM
2023. május 04. 18:56
Ez egy ilyen hely. A jogerősen elítélt terroristát szabadon engedik, a gyerekek meg könnygázt kapnak az arcukba és megverik őket a rendőrök.
CharlieM
2023. május 04. 18:53
Elemzők :DDDDD
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!