Kötelező bolti akciók – az áruházak véleményét is meghallgatja a kormány

2023. május 02. 18:04

Az intézkedés társadalmi egyeztetése jelenleg is zajlik.

2023. május 02. 18:04
null

Nagy Márton a kötelező akciózásról egyeztetett a legnagyobb kereskedelmi szövetség és üzletláncok vezetőivel – olvasható a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) közleményében. A tárca ígérete szerint a kötelező akciók végleges szabályait

az üzletláncok véleményének figyelembevételével alakítják majd ki

írja a Portfólió. Az eddigi intézkedéseken túl a kormány folyamatosan vizsgálja, hogy milyen további lépések járulhatnak hozzá az árak letöréséhez, így legutóbb a kötelező akciózás bevezetéséről döntött.

Az intézkedés társadalmi egyeztetése jelenleg is zajlik.

Ahogy korábban a Mandineren is foglalkoztunk vele, a háború és az elhibázott szankciós politika Európa szerte eddig nem látott inflációhoz vezetett, amelyre a Gazdaságfejlesztési Minisztérium és az Agrárminisztérium is kitért közös közleményében.

A kormány célja, hogy a szankciók sújtotta gazdasági helyzetben is megvédje a családokat, a nyugdíjasokat, a teljes foglalkoztatást, továbbá kivédje a recessziót, és év végére egyszámjegyűre csökkentse az inflációt” – közölték.

A kormány ennek érdekében folyamatosan újabb eszközöket vezet be, a korábban meghozott húsz intézkedésen túlmutatóan a Gazdasági Versenyhivatallal egy közös online árfigyelő rendszert, a fogyasztóvédelmi hatósággal pedig egy olyan adatbázist hoz létre, amelyekkel a verseny fokozása érdekében célzottan figyeli és bemutatja a termékek árváltozását. Emellett szakmai egyeztetéseket folytat a legfontosabb terméktanácsok vezetőivel az egyes élelmiszer-alapanyagok árváltozása mögötti folyamatok pontos feltárása érdekében.

A tervezett szabályozás szerint a fontosabb élelmiszereket húsz termékkategóriába (például baromfihús, sajt, kenyér, péksütemény, zöldség, gyümölcs) sorolják be annak érdekében, hogy kellően széles termékskálára terjedjen ki a kedvezményes vásárlás lehetősége. Az érintett kiskereskedelmi üzleteknek valamennyi kijelölt termékkategóriából egy-egy szabadon választott terméket a kötelező árleszállítást megelőző harminc napban tapasztalt legalacsonyabb árnál legalább tíz százalékkal szükséges kedvezőbb áron értékesíteniük.

Mindennek értelmében Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter és Nobilis Márton az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára a társadalmi egyeztetés keretében fogadta a legnagyobb üzletláncok vezetőit. A megbeszélésen részt vettek a CBA, a Reál, az Ecofamily, az ÁFEOSZ-COOP képviselői, illetve Neubauer Katalin, a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség (MNKSZ) főtitkára.

 

 

A szakmai egyeztetésen rögzítésre kerültek a kötelező akciózás fontosabb részletei, melyekről a múlt héten már tájékoztatott a GFM.

Cél: az infláció letörése és egy számjegyűre csökkentése, amelyben mindenki érzi saját felelősségét.

Nagy Márton hangsúlyozta: kormány kiemelt figyelmet fordít az együttműködésre, a piaci és állami szereplőkkel való folyamatos egyeztetésekre, így a kötelező akciózás szabályai a partnerek javaslatait is figyelembe véve fog végleges formát ölteni.

Nyitókép: Fogyasztó Barát

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pemete jakab
2023. május 03. 07:23
"Kötelező bolti akciók" A politikusoktól is szívesen venném az akciókat: mondjuk legalább minden második hónapban kevesebbel is beérnék (amit ők csinálnak, azért egy forint közpénz is sok).
bagira
2023. május 02. 23:03
Tesco keddi nyugdíjas akciónál bizony a nyugdíjasokat becsapják . Direkt automata pénztárakat üzemeltetnek , sok nyugdíjas nem ért hozzá . Segítő alig van pláne fiatal nem barátságos . Nyugdíjas az akció összegét számlán keresi nem látja , oda megy a segítőhöz , válasz az egész árut újra pakolja fel lenullázzák és kezdődik ismét számlázás.
CharlieM
2023. május 02. 23:00
"A kormány célja, hogy a szankciók sújtotta gazdasági helyzetben is megvédje a családokat, a nyugdíjasokat, a teljes foglalkoztatást, továbbá kivédje a recessziót, és év végére egyszámjegyűre csökkentse az inflációt” :DDDDDDDDDDDDDDDDDD
brekker
2023. május 02. 20:13
Basszák már ki a kormányból, aki ezeket a hülyeségeket kitalálta!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!