Nem fogja elhinni, kiknek köszönhető az amerikaiak „Ruszkik, haza!” plakátkampánya

2023. április 15. 18:27

Az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének napokban indított plakátkampányát magyar részről olyanok segítik, akiknek a cége korában számos megbízást kapott egy bizonyos baloldali kormánytól.

2023. április 15. 18:27
null

A napokban „Ruszkik haza”, „1956 Magyarország, 2023 Ukrajna” feliratú plakátok jelentek meg szerte az országban az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének támogatásával. Az akciót Orbán Viktor miniszterelnök sem hagyta szó nélkül pénteki rádióinterjújában, amelyben szokatlannak nevezte ezt a fajta „vélemény-képviseletet”, egyúttal úgy fogalmazott:

Mi ezt a dolgot elrendeztük, a magyarokat nem kell emlékeztetni a saját történelmükre” – mondta a miniszterelnök.

Kiderült, kik állnak még a „Ruszkik, haza!” plakátkampány mögött

Az ATV egyik műsorában közben az is kiderült, hogy kik készítették a plakátkampányt. Somogyi Zoltán szociológus, üzletember, korábbi SZDSZ-tag, a Political Capital egyik alapítója elismerte, hogy a plakátok elkészítésében szerepet játszott az a cég is, melynek ő a résztulajdonosa.

Állítása szerint azonban a társaság operatív munkájában nem vesz részt már évek óta, és kérte is a kollégáit, hogy legközelebb szóljanak neki, ha ilyesmit csinálnak, hogy a nyilvános szerepléseinél legyen tisztában minden körülménnyel. Annak ellenére, hogy nem tudott róla, Somogyi aztán megpróbálta megvédeni a plakátkampányt. Erről itt írtunk bővebben.

Tippelje meg, melyik kormánnyal voltak jóban!

Az Origo szombati cikkében mindezzel kapcsolatban feltérképezte azt a céghálót, amelyben az említett Political Capital is érintett. A lap rámutatott, hogy az akciót a Nyugati Pályán nevű Facebook-oldal indította az amerikai követség támogatásával. A közösségi oldalt a Splendidea Communications Kft. működteti, amely korábban Privy Council Tanácsadó Kft. néven futott.

Az Origo cikke szerint utóbbi pedig több szálon is kapcsolódik a posztkommunista-baloldali elithez. A Privy Council Tanácsadó Kft. ugyanis része volt annak a Capital Group Zrt.-nek, amely cégcsoport egyik oszlopos tagja volt a politikai tanácsadásra szakosodott, előbb az SZDSZ-hez, majd a balra tolódott MDF-hez közel álló Political Capital. Akkori parlamenti válaszokból és sajtóhírekből pedig kiderül: a Splendidea jogelődje a Gyurcsány-kormánytól és az akkori baloldali vezetésű Fővárosi Önkormányzattól is kapott kommunikációs megbízást.

A lap összegzése szerint pedig a cégadatbázisban szereplő kapcsolati háló jól mutatja, hogy a Nyugati Pályán oldalt működtető Splendidea alá tartozik a Political Capital Kft. is, s megállapítható:

***

Nyitókép: Somogyi Zoltán 2010-ben. Fotó: AFP/Kisbenedek Attila

Összesen 224 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szürkeSzarvas
2023. április 16. 13:43
Kurvára meg vagyunk lepve. Szadesz.
zuriktodor
2023. április 16. 11:57
Tudtam, hogy az SZDSZ!
rendesember
2023. április 16. 10:59
Működnek a mikroadományok.
Lajoss
2023. április 16. 10:21
Minden szó igaz a plakáton..tök mindegy ,hogy kié..bezzeg a 97%-os rezsim-hazugság nem zavarja a Mandit..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!