Váratlant lépett a kormány, jönnek a kötelező akciók az élelmiszerüzletekben!

2023. április 23. 13:44

Mutatjuk a legfontosabb tudnivalókat.

2023. április 23. 13:44
null

A háború és az elhibázott szankciós politika Európa szerte eddig nem látott inflációhoz vezetett; a kormány célja, hogy a szankciók sújtotta gazdasági helyzetben is megvédje a családokat, a nyugdíjasokat, a teljes foglalkoztatást, továbbá kivédje a recessziót, és év végére egyszámjegyűre csökkentse az inflációt – közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) és az Agrárminisztérium (AM) pénteki közös közleményében.

A kormány ennek érdekében folyamatosan újabb eszközöket vezet be, a korábban meghozott 20 intézkedésen túlmutatóan a Gazdasági Versenyhivatallal egy közös online árfigyelő rendszert, a fogyasztóvédelmi hatósággal pedig egy olyan adatbázist hoz létre, amelyekkel a verseny fokozása érdekében célzottan figyeli és bemutatja a termékek árváltozását. Emellett szakmai egyeztetéseket folytat a legfontosabb terméktanácsok vezetőivel az egyes élelmiszer-alapanyagok árváltozása mögötti folyamatok pontos feltárása érdekében.

A tervezett szabályozás szerint a fontosabb élelmiszereket 20 termékkategóriába (például baromfihús, sajt, kenyér, péksütemény, zöldség, gyümölcs) sorolják be annak érdekében, hogy kellően széles termékskálára terjedjen ki a kedvezményes vásárlás lehetősége. Az érintett kiskereskedelmi üzleteknek valamennyi kijelölt termékkategóriából egy-egy szabadon választott terméket

a kötelező árleszállítást megelőző 30 napban tapasztalt legalacsonyabb árnál legalább 10 százalékkal szükséges kedvezőbb áron értékesíteniük.

Az akciókra heti rendszerességgel kell sort keríteni, ami nem vonatkozhat árstopos termékekre.

1. Mi lesz olcsóbb?

Az alapvető élelmiszereket 20 kategóriába sorolják. Minden héten egy 20 termékből álló „kosárból” válogathatunk, amiben lesz például csirke, sajt, pékáru, zöldség, gyümölcs. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy hetente mind a 20 kategóriából kell lennie legalább egy akciós terméknek, tehát össze tudunk úgy válogatni egy bevásárlást, hogy húszféle típusú termékből is lesz akció.

2. Mennyivel lesz olcsóbb?

A kulcsszám a 10 százalék: az akciót megelőző 30 napban tapasztalt legalacsonyabb árnál legalább 10 százalékkal kell lejjebb vinni 20-féle termék árát.

3. Ezek között lesznek árstopos termékek is?

Nem! Vagyis a 8 kulcstermékből (kristálycukor, búzafinomliszt, 2,8 százalékos UHT tehéntej, csirke, sertéscomb, étolaj, tojás, burgonya) mindig kell hogy legyen a polcon árstopos termék a 20 termékre vonatkozó akción kívül is – és ezt ellenőrzik is a hatóságok!

4. Honnan tudom majd, hogy éppen mi akciós?

Az üzleteknek a teljes akciós listát a bolt bejáratánál és az akciós újságokban is fel kell tüntetniük.

5. Az akciók meddig tartanak?

Heti rendszerességgel futnak majd, vagyis 20 -féle termékcsoportban egy-egy termék 1 hétig lesz olcsóbb minimum 10 százalékkal.

6. Csak az alapvető élelmiszerekre vonatkoznak ezek az akciók?

Igen.

7. Mikortól számíthatunk erre?

Legkésőbb 2023. június 1-jéig életbe kell lépnie.

 

***

Nyitókép: Michael Short / Robert Harding Heritage / AFP. Illusztráció.

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik