Egyértelmű Donáth Anna célja az új egyesület létrehozásával – elemző a Mandinernek

2023. április 03. 21:02

Deák Dániel szerint a momentumosok is mikroadományok tízezreiről fognak beszélni, de ez egyre kevésbé hihető a balliberális oldal elmúlt hónapokban kirobbant külföldi finanszírozási botránya óta.

2023. április 03. 21:02
null
Baranya Róbert
Baranya Róbert

„Szinte már félelmetes, hogy mennyire nem próbálkoznak új módszerekkel a baloldalon: Donáth Anna ugyanezt az eszközt használja a külföldi finanszírozók forrásainak bevonására, mint amit korábban Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter is alkalmazott” – értékelte a XXI. Század Intézet vezető elemzője, Deák Dániel azt a hírt, hogy a Momentum EP-képviselője pár napja „a pártok és civilek szövetségének erősítésére” létrehozta a Holnap Magyarországa Egyesületet.

Elemző: Az ilyen szervezetek létrehozásával játsszák ki a törvényeket

Deák Dániel rámutatott: a baloldali főpolgármester az előválasztási kampány kezdetekor hozta létre a 99 Mozgalmat, amelynek a célja egyértelműen a külföldi pénzek becsatornázása volt. Ezen a szervezeten keresztül finanszírozták Karácsony Gergely kampányát, amely Márki-Zay Péter becslése szerint nagyjából félmilliárd forintba került. Majd mint később kiderült, hasonló úton kaptak négy milliárd forintnyi dollárt külföldről a választási kampányra.

Ennek a lényege, hogy

mivel pártok nemzetbiztonsági okokból nem fogadhatnak el külföldi pénzeket, az ilyen szervezetek létrehozásával játsszák ki a törvényeket

és ezek a szervezetek kampányolnak a külföldi pénzekből a baloldali pártok és jelöltek mellett – húzta alá Deák Dániel.

„Nehezen hihető mikroadományok”

Az elemző szerint ugyanez lehet a motivációja most Donáth Annának is, aki vélhetően egy új, magát civilnek nevező szervezeten keresztül csinálná ugyanazt, mint a főpolgármester. „Hasonlóan Karácsonyhoz és Márki-Zayhoz majd a momentumosok is mikroadományok tízezreiről beszélnek, de ez egyre kevésbé hihető a balliberális oldal elmúlt hónapokban kirobbant külföldi finanszírozási botránya óta – fogalmazott Deák Dániel.

„Egy ugyanakkor mindenképpen látható ebből:

hogy melyikük képes versenyképesebb alternatívát felmutatni, majd a 2026-os választási kampányban vélhetően a sikeresebb alakulat mögé állnak majd be” – tette hozzá.

 

Nyitókép: Donáth Anna, pártja március 15-i megemlékezésén. (Fotó: MTI/Kovács Attila) 

Összesen 133 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
AyaHunasca
2023. április 04. 11:30
Én azt tanácsolom az ellenzéki érzelmű, liberális fiataloknak, hogy hagyják itt Magyarországot. Ne gyűlölködjenek és ne utálkozzanak. Énis ezt teszem. Liberális vagyok amióta az eszemet tudom. Én Hollandiába költözök. Csak Fidesz szavazók maradjanak Magyarországon és akkor mindenki jól jár :)
pumuklik
2023. április 04. 08:16
Ótvaros komcsi proli ivadék! ...
kolozsv
2023. április 04. 07:41
Kacsaszájnak nincs célja. Egy báb, akinek megmondják, éppen mit mondjon. A Jurova féle tárgyalunk-nem tárgyalunk eset -sőt, az eu-s választások estéjén, amikor kiderült, ő is mehet, egyszerűen nem tudott mit mondani, egy buta picsa lévén- világosan bemutatta az első pillanattól. Aki kiszállt a politikából, mert gyereket akar nevelni, majd pár hónap után észleli, hogy rá van szükség, az egy ócska báb. Persze pénzért.
Burdisgarage
2023. április 04. 06:05
Az este folyamán már meg is jöttek az első mikrolikeolgatások.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!