Súlyos szabálytalanságokat tárt fel az ÁSZ a Kutyapártnál

2023. április 25. 15:48

A párt gazdálkodása több esetben nem különült el a Savköpő Menyét Alapítvány gazdálkodásától.

2023. április 25. 15:48
null

Négy párt és a hozzájuk tartozó pártalapítványok gazdálkodását ellenőrizte az Állami Számvevőszék (ÁSZ).  A Fidesz-Magyar Polgári Szövetség és a Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítvány ellenőrzése során az ÁSZ kisebb – jellemzően adminisztratív – hiányosságokat tárt fel, hasonlóan a Momentum Mozgalom és alapítványa, az Indítsuk Be Magyarországot Alapítvány vonatkozásában – derült ki a felügyeleti szerv közleményéből.

Az ÁSZ törvényi előírás alapján kétévente ellenőrzi a költségvetési támogatásban részesült pártok és pártalapítványainak gazdálkodását. Az ellenőrzés célja, hogy független és szakmailag megalapozott véleményt adjon az ellenőrzött szervezet gazdálkodásának törvényességéről. A szervezet a szabálytalanságokra vonatkozó megállapításai mellett javaslatokat tett a hiányosságok kezelésére is – írták.

A jelentésből kiderült, hogy a Kereszténydemokrata Néppárt szabályozottsága tekintetében az ÁSZ összesen három területen tárt fel hiányosságokat. A megállapított szabálytalanságok a számlarendre, a gazdasági műveletek könyvviteli rendszerben való késedelmes rögzítésére vonatkoztak. Megállapítást nyert továbbá, hogy a párt felügyelőbizottsága az ellenőrzött időszakban az Alapszabályban meghatározott, a gazdálkodás ellenőrzésére vonatkozó feladatait nem látta el. A Kereszténydemokrata Néppárt által létrehozott Barankovics István Alapítvány vonatkozásában az ÁSZ egyebek mellett az alapítvány számviteli politikájának, illetve számlarendjének kiegészítésére, a könyvviteli nyilvántartások szabályszerű vezetésére, és a számviteli beszámolók mérlegtételeinek teljes körű alátámasztására tett javaslatot – ismertették.

Elszámolási hiányosságok, tiltott vagyoni hozzájárulás

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt ellenőrzése során ugyanakkor súlyos szabályozási és elszámolási hiányosságokat, illetve tiltott vagyoni hozzájárulás elfogadását állapították meg. A párt 2020. és a 2021. évi pénzügyi kimutatásai nem feleltek meg a jogszabályi előírásoknak, a működéséhez a forrásokat, a költségvetésből jutatott és az egyéb támogatásokat, adományokat nem szabályszerűen használta fel és számolta el. 

Az ÁSZ megállapította továbbá azt is, hogy

a párt az ellenőrzött időszakban a jogi személytől – az általa létrehozott alapítványától – a jogszabályi tilalom ellenére fogadott el 5 613 424 Ft vagyoni hozzájárulást. 

A párt gazdálkodása több esetben nem különült el a Savköpő Menyét Alapítvány gazdálkodásától

A jelentés rögzítette, hogy a Magyar Kétfarkú Kutya Párt gazdálkodása több esetben nem különült el az általa létrehozott Savköpő Menyét Alapítvány gazdálkodásától. Az ÁSZ megállapítása szerint ez kockázatot jelent. Az ÁSZ összesen 10 javaslatot tett a párt elnökének a hiányosságok kijavítása érdekében. A jogszabályi tilalom ellenére elfogadott támogatás értékét a vonatkozó törvényi rendelkezésekben foglaltaknak megfelelően a párt köteles a központi költségvetésnek befizetni, továbbá a párt központi költségvetésből juttatott támogatását ezen összeggel csökkenteni kell – sorolták.

A jelentés szerint a Savköpő Menyét Alapítvány szabályzatai tartalmukban nem feleltek meg a jogszabályi előírásoknak. Az alapító párttal közös használatú ingatlan bérleti díját például az alapítvány az ellenőrzött időszakban önállóan fizette, azt nem osztotta meg a használat arányában, továbbá a közös rendezvény (táboroztatás) kapcsán a ráfordításokat az alapító párt helyett finanszírozta. Az ÁSZ a Savköpő Menyét Alapítvány kuratóriumi elnökének az ellenőrzés során feltárt szabálytalanságok megszüntetése érdekében 12 javaslatot fogalmazott meg – zárta közleményét az Állami Számvevőszék.

Nyitókép: MTI/Mónus Márton

 

 

Összesen 61 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kuka utas
2023. április 26. 10:38
Kétfarkú kutyaütők.
pemete jakab
2023. április 25. 21:12
Aki a kormánynak nem kedves az nem tud annyira szabályosan működni, hogy ne legyen szabálytalan.
teljesenertelmetlen
2023. április 25. 20:10
Naplopó herék gyülekezete.
MintaPedagógus
2023. április 25. 19:27
"Kétfarkú kutya", savköpő menyét". Mi nem vagyunk a drogos Hollandia, erre mi végre kellene eltűrnünk a politikai közéletben egy politikából és közösségi dolgokból viccet csináló butazsidó pártot? Mi az akadálya, hogy betiltsák ezeket a fenében?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!