Ellenkérelmet nyújtott be a kormány a gyermekvédelmi törvény miatt indított eljárásban az Unió bíróságához

2023. március 08. 20:47

A 2021-es gyermekvédelmi törvény miatt 2022 decemberében lett per, amelyhez az Európai Bizottság mellett Belgium is csatlakozott.

2023. március 08. 20:47
null

„Magyarország nem hagyja magát! A mai napon ellenkérelmet nyújtottam be az Európai Unió Bíróságához a magyar gyermekvédelmi törvény miatt indított kötelezettségszegési eljárásban” – jelentette be szerda esti Facebook-posztjában Varga Judit, aki leszögezte: a kormány továbbra is kitart azon megyőződése illetve az Európai Unió Alapjogi Chartájában foglaltak mellett, hogy az oktatás nemzeti hatáskörbe tartozik, a gyermekek neveléséről dönteni pedig a szülők joga.

Ahogy eddig, úgy ezután is el fogunk menni a falig, ha gyermekeink védelméről van szó – tette hozzá.

„Az elmúlt hetekben napvilágra került esetek is bizonyítják, hogy nagy szükség van a gyermekvédelmi törvényre, sőt további intézkedések meghozatalára is” – zárul az igazságügyi miniszter posztja.

Előzmények

Tavaly decemberben perelte be az Európai Bizottságot a 2021 júniusában elfogadott gyermekvédelmi törvény miatt.  A per előtt egy kötelezettségszegési eljárást is zajlott, amelynek során nem tudták rendezni a felek a vitájukat, és ezért léptette most bírósági szakaszba az ügyet a Bizottság azzal, hogy beadta a peranyagot az Európai Bíróságra.

Ismert:  az ominózus törvény tágította a pedofil bűnelkövetők elleni fellépés lehetőségeit, és amelynek értelmében például tilos olyan reklámot tizennyolc éven aluliak számára elérhetővé tenni, amely a szexualitást öncélúan ábrázolja, illetve a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását, valamint a homoszexualitást népszerűsíti, jeleníti meg. 

Az EB és egyes tagállamok szerint a jogszabály diszkriminatív, 

Belgium például 2021-től a jogszabály elleni harc élére állt, és 17 másik tagállamot vett rá, hogy fogadjanak el közös nyilatkozatot, amelyben aggodalmukat fejezik ki az LMBTQI+ embereket hátrányos helyzetbe hozó intézkedés miatt, és úgy vélik, hogy az sérti a véleménynyilvánítás szabadságához való jogot. A Benelux állam egyébként februárban csatlakozott a hazánk elleni keresethez.

Nyitókép: MTI/Az Európai Unió Bírósága

Összesen 182 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
formaegy
2023. március 09. 15:33
- Az, hogy az USA-nak, és az asszisztáló korrupt Európagyilkos Leyennek és bandájának köszönhető ez a háború! (nyilatkozatok sorozata) Ahol az USA megjelenik ott biztosított a népírtás! - sajnálom, hogy neked az egész Közel-Keleti háború arról szól, hogy kinek fáj, vagy nem fáj, miközben ott is az USA mondvacsinált ürüggyel, hazugsággal támadta meg! Egy rühes terrorista állam! ( a Pentagon egyik magasrangú tisztje öngyilkos is lett amikor kiderült, hogy milyen hazugságot kreáltak, hogy meg tudják támadni Irakot! - A magyar érdek nem azt jelenti, hogy a világ legaljasabb büdös gyilkosa előtt lehasaljon! stb.stb.
balbako_
2023. március 09. 06:34
Helyes.
kivancsijani
2023. március 09. 01:52
Felesleges pereskednünk, a brüsszeliták tárcájában már ott lapul az itélet, magyar vagy, tehát bűnös!
kékFogúHarald
2023. március 09. 00:55
Nem értem ezt a xarakodást. Azonnali HUxit, 2004 óta nettó befizetők vagyunk !! Viktor !! Kilépni !!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!