Magyar települések szerezhetnek bődületes összegű EU-s forrást

2023. március 30. 08:20

Három ellenzéki vezetésű város is bekerült az Európai Bizottság 100 európai klímasemleges és okos várost tartalmazó programjába.

2023. március 30. 08:20
null

Három ellenzéki vezetésű város is bekerült az Európai Bizottság 100 európai klímasemleges és okos várost tartalmazó programjába. Budapestnek, Pécsnek és Miskolcnak Navracsics Tibor miniszter ígért még ősszel együttműködést – számolt be a Portfolio.

Tavaly szeptember elején Navracsics Tibor találkozott Budapest, Pécs és Miskolc polgármestereivel, miután a három ellenzéki vezetésű város pályázott egy uniós kísérleti programra, melynek célja a klímasemlegességhez szükséges átállás 2050-ig.

A területfejlesztédi és EU-s forrásokért felelős miniszter ekkor biztosította az ellenzéki politikusokat arról, hogy a minisztériumi szervezetük egy, az EU-s forrásokhoz értő szakértőjével segítik a munkacsoportot, hogy a három város célkitűzéseit segítsék. Most az derült ki, hogy

a miniszter szerint 2023 első negyedévében lehet reális, hogy érkeznek az uniós források. 

Ami az uniós kohéziós politikát illeti: a 2021-2027-es időszakban is az EU-s költségvetés egyharmadát – 392 milliárd eurót – a belső uniós fejlesztésre/felzárkóztatásra különítették el, és a kohéziós politika városi dimenziója tovább erősödött. A tagállamoknak a teljes nemzeti ERFA-alapok legalább 8 százalékát városfejlesztésre kell fordítaniuk.

***

Nyitókép: Földházi Árpád

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
salátás
2023. március 30. 14:52
Fasszopó botka ebből is kimaradt
Sanyikám
2023. március 30. 11:51
Reméljük az elnyert pályázati pénzből az lakosok gondolkodásán is lehet majd igazítani. Mert Miskolc a fekvéséből adódóan, maga a turizmusból gazdag város lehetne. A főváros után a következő.
pollip
2023. március 30. 11:50
Gelgely a zuglói mintaházat sem tudta megoldani az eredeti terv és határidő szerint. Nem vagyok biztos benne, hogy nagyobb projektek sikerülni fognak. De hajrá!
masikhozzaszolo
2023. március 30. 11:09
Ez kontraproduktiv. Ha okos város lesz, a Fideszre szavaz. Nálam ez alapértelmezett.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!