Karácsony Gergely: Mossuk le a gyalázatot!

2023. március 15. 17:00

A főpolgármester biztos benne, hogy Budapest köztársaság és az is marad. Összefoglalónk Karácsony Gergely március 15-i beszédéről.

2023. március 15. 17:00
null

Orbán Viktor, Gyurcsány Ferenc és Dobrev Klára után budapest főpolgármestere is színpadra lép a nemzeti ünnepen. Karácsony Gergely az Andrássy út és a Bajcsy-Zsilinszky út kereszteződésénél szólal fel, ahol a Szabadságmenet névre keresztelt rendezvényen résztvevőkhöz szól. A főpolgármester közösségi oldalán közjogilag értelmezhetetlen fordulattal vezette fel szónoklatát, amikor arról írt, hogy „Budapest köztársaság. És az is marad.” De halljuk a beszédet!

***

„Szabadságszerető magyarok, sziasztok!”, köszöntötte hallgatóságát Karácsony Gergely március 15-én. Szerinte a legmagyarabb ünnep a mai, amikor nem tudni, milyen időjárás köszönt ránk, de bizakodó, mert „a tavasz mindig legyőzi a telet”. „Azért vagyunk itt ma együtt, mert eszünk ágában sincs elnyomottnak lenni”, mondta. 

Az emberség híján van, az orosz is megindult újra, lenne tehát mit idézni Petőfitől azoknak, akik milliárdos kurzusfilmeken túl is figyelnek a költő örökségére, fogalmazott a főpolgármester, aki szerint meg kell kérdeznünk magunktól, tettünk-e már eleget a szabadságért. Szerinte erre a válasz egyértelmű nem, ha ismét féltenünk kell a szabadságunkat. „Tegyünk még a szabadságunkért! Kezdjük azzal, hogy lemossuk a gyalázatot, ne engedjük, hogy hazánk páriává váljon Európában”, kérte Karácsony Gergely. Arra is figyelmeztetett, 1848 örökségéhez tartozik, hogy különbséget tudunk tenni agresszor és áldozat között. 

– mondta.

A főpolgármester arról beszélt, Budapest olyan város, ami a szabadságé, ahol ragaszkodnak ahhoz, hogy a család az család, a sokszínűség alapérték, ahol van egy jogtörténet és ennek jegyében rendezik be az életet. Budapest köztársaság és az is marad, mondta. 

Meglátása szerint „a szabad városokat” el lehet veszíteni, ha „továbbra is azt vizsgáljuk, ki közülünk a legnagyobb kicsi”, mint ahogy a köztársaság elveszett az ország nevéből. De a köztársaság ott van az emberek szívében, a civilekben, a helyi közösségekben, a tanárok és diákok mozgalmában, az orvosi kamarában, sorolta. A köztársaságért zajló küzdelem szerinte egyre kevésbé a pártpolitika felszínén zajlik. Karácsony szerint „a szabadságmenet nem ma ér véget, hanem ma kezdődik”, jövőre pedig nem csak megőrizni akarják a szabad városokat, hanem növelni is a számukat, utalt a helyhatósági választásokra.

Azt ígérte, hidakat fognak építeni ember és ember, a politika és a civil világ közé, „méltányosságból és szolidaritásból”. Rövid beszéde végén azt mondta, átadja a színpadot azoknak, akik építik a magyar jövőt. 

„Éljen a köztársaság, éljen a magyar szabadság, éljen a haza!”, fejezte be beszédét a főpolgármester.

 

 

Nyitóképünk illusztráció. Fotó: Kisbenedek Attila/AFP

Összesen 112 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
HunCsz
2023. március 16. 10:20
Azt hittem, hogy 2006 után nincs már lejebb, aztán megjött a budapestet felszámoló náci maffia élén ezzel a tökkel, ütött, súnyi, gonosz fajankóval. Édes Istenem
chief Bromden
2023. március 16. 07:25
A rikkancs bele tudta keverni az ukránokat a magyar nemzeti ünnepbe. Bábok bábja. :(
tapir32
2023. március 16. 00:11
"Aki Magyarországra látogat, megtapasztalja, hogy mit jelent a valós szabadság." Novák Katalin Magyarország jogállam és demokrácia. A fékek és ellensúlyok rendszere kiépített és jól működik. Az ellenzék alkalmatlan. Külföldön pénzt tarhálnak miközben az elnyomott áldozat szerepében tetszelegnek. Ugyanakkor, felelőtlenül terjesztik demagógiájukat.. A kelet-közép-európai új demokráciák azért vannak jobb helyzetben mint a régi nyugatiak, mert még nem követték el azokat a hibákat, amiknek a következményeitől a régi demokráciák szenvednek. Tanulva a hibáikból más úton járunk. Ilyen a fejlettebb demokrácia. Anakronizmus lenne nyugat-európai vagy amerikai mintára demokráciát építeni. Ez, a mi demokráciánk, mi ezt választottuk! Az EU jelentések politikai nyomásgyakorlás céljából készültek. Tartalmilag üres frázisok halmazai. Konkrétum alig. A bolhából elefánt gyártás szép példái. Demagóg irományok. A baloldaliak hazugságokkal és csalással megtévesztették az EP-t és annak bizottságait. A gátlástalan hazudozás nem az eszesség megnyilvánulása hanem, szociopátia. Egyúttal, a butaság beismerése. Azért kell a hazudozás mert, tisztességes úton semmire sem mennének. A hazai választásokon a hazugságaikkal együtt is leszerepeltek. 4x2/3 Mi, magyarok integráns részei és alakítói vagyunk az európai kultúrának. A sajátos magyar kultúránk az európai kultúra részhalmaza. Magyarország és a magyarok Európa és az európai kultúra részei. Aki, úgy érzi, hogy messze van még Európa az, próbálja meg elsajátítani az európai kultúra értékeit. Akkor, talán nem fogja magától oly távolinak érezni Európát és a magyarokat. A nemzeti kultúrák jelentik Európa kulturális a sokszínűségét. A magyar demokráciát és jogállamot Gyurcsánytól, Dobrevtől, a DK- tól és a Momentumtól kell megvédeni.
Robert69
2023. március 15. 21:57
Ajaj, Geri bírod a vizet?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!