Nem csitulnak a kedélyek – a klinikai szakpszichológus is megszólalt Gyurcsány Ferenc leszorítós-ölelgetős mutatványa ügyében

2023. március 09. 06:18

A felvételeken látható csuklófogás szexuális tekintetben akár egy kikötözött helyzethez is hasonlítható – mondta a Mandinernek Hal Melinda. Máthé Zsuzsát is megkerestük a szokatlan eset kapcsán.

2023. március 09. 06:18
null
Baranya Róbert
Baranya Róbert

Biztos, hogy illetlenség volt, amit Gyurcsány Ferenc művelt, a volt miniszterelnök megalázó, szexista helyzetbe kényszerítette bele képviselőtársát – mondta a Mandinernek Hal Melinda klinikai szakpszichológus a volt miniszterelnök nagy vihart kavaró hétfői megnyilvánulása kapcsán, amikor is szokatlan módon gratulált a parlamenti esküjét letevő Ráczné Földi Juditnak.

Bár Gyurcsány később azt nyilatkozta, hogy előtte megbeszélték Ráczné Földi Judittal, mit fognak csinálni az eskütétel után, Hal álláspontja szerint a felvételek alapján úgy tűnik, a hölgy nem volt felkészülve a parlament szellemiségéhez egyébként sem résmentesen illeszkedő jelenetre. 

Kikötözést idéző mozdulat

Ez a gesztus egy olyan emberrel szemben, akivel feltételezhetően nem vagyunk intim kapcsolatban, az etikett és illemtan sárba tiprását is jelenti egyben – hangsúlyozta a szakember.

A felvételeken látható csuklófogás pedig szexuális tekintetben akár kikötözött helyzethez is hasonlítható 

– tette hozzá. Eleve nem helyes ennyire közel hajolni valakihez. Az lett volna a helyes, hogy odalép hozzá, gratulál, kezet fognak. Esetleg még annyi, hogy a hölgy vállára helyezi a kezét – mondta Hal Melinda.

Máthé Zsuzsa, a Szent István Intézet igazgatója lapunknak elmondta: a képviselőnőt egyszerűen tárgyiasította Gyurcsány Ferenc. Egyfajta eszközként használta fel arra, amit aztán az ATV interjújában mondott el, hogy ez egy demonstrációs eszköz volt a többi ellenzéki párt megfenyegetésére.

A gesztus tükrözte Gyurcsány Ferenc politikáját, amely egy indulatokkal teli, kompromisszumot nélkülöző erőpolitika

– mondta Máthé Zsuzsa.

Erre már mutatott példát a volt miniszterelnök 2006-ban is – tette hozzá. Ha nem volt tudatos a részéről, akkor az is probléma, ha pedig tudatos volt, akkor valóban azt üzeni, hogy ebben a személyiségben a hatalom irányában olyan elszánás van, ami társadalmi értelemben nagyon veszélyes – fejtette ki Máthé Zsuzsa.

Sokan kiakadtak

Gyurcsány Ferenc viselkedése sokakat felháborított, Perlaky-Papp József nyilvánosság-stratéga szerint is normasértő volt Gyurcsány gesztusa. A volt miniszterelnököt ellenzéki oldalról is elítéltek, így például a Momentumos Orosz Anna, aki szerint a bántalmazott nőket veszi semmibe az, aki így viselkedik, ilyen példát mutat. 

Skrabski Fruzsina, a Három királyfi, Három Királylány Mozgalom kuratóriumi elnöke is tipikus bántalmazó mozdulatnak nevezte Gyurcsány gesztusát. 

 

(Nyitókép: Facebook)

Összesen 154 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nyoooc
2023. március 09. 21:35
Lehet erről az ölelésről mindenfélét írni. Amíg ki nem próbáltad. Tégy hát próbát! Kérd meg a párodat, testvéredet, rokonodat vagy egy barátodat, hogy hasonló módon öleljen meg. Nos? Milyen érzés, ha úgy ölel meg valaki, hogy a kezed oldalra és kissé hátra le van szorítva? Nekem pocsék, kiszolgáltatott, természetellenes. Neked?
southwind5
2023. március 09. 19:20
Nő vagyok , és nincs rózsaszín bilincsem....de azért ezt a faszságot, amit ebből a média+kommentelők csinálnak, azon kiakadok....péniszméregetés, vagy irigylik a mozdulatot?..., nem értem a fél ország nem alszik gyurcsány miatt....a másik fele meg orbán miatt...egek!
southwind5
2023. március 09. 19:20
Nő vagyok , és nincs rózsaszín bilincsem....de azért ezt a faszságot, amit ebből a média+kommentelők csinálnak, azon kiakadok....péniszméregetés, vagy irigylik a mozdulatot?..., nem értem a fél ország nem alszik gyurcsány miatt....a másik fele meg orbán miatt...egek!
olajfa1
2023. március 09. 16:48
Igaza van Hal Melindának! Ráczné "NEM VOLT ERRE A MOZDULATSORRA" FELKÉSZÜLVE!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!