Ungár Péter: Nincs olyan, amit magyar nyelven ki akarunk fejezni a woke szóval (VIDEÓ)

2023. március 30. 20:42

A Kontextus című műsorban Szilvay Gergely és Ungár Péter arra kereste a választ, hogy mit jelent valójában a woke kifejezés.

2023. március 30. 20:42
null

A Kontextus podcastben nemrég Szilvay Gergely, a Mandiner főmunkatársa és Ungár Péter, az LMP társelnöke volt Megadja Gábor vendége. A beszélgtés során arra keresték a választ, hogy mi a woke, és mennyire van hatással a magyar közéletre.

Szilvay Gergely a műsor legelején elmondta, hogy a woke kifejezés talán a 2010-es évek végéig, 2020-as évek elejéig semmi extra jelentéssel nem bírt. A BLM-tüntetések idején kezdték el használni „Légy éber!”, „Légy felvilágosult!” felkiáltásként.

magyarázta a Mandiner főmunkatársa. Szilvay hozzátette, hogy Elon Musk és stábja a Twitter központjában is talált „Stay woke!” feliratú pólókat, 2018-ban pedig több képviselő is feltűnt ilyen ruhadarabokban különböző felvonulásokon.

„Nincs politikai küzdelem a nyelven kívül”

Ungár Péter arra hívta fel a figyelmet, hogy érdekes, hogy a woke-nak nincs magyar kifejezése. „Talán azért nem létezik, mert nincs olyan, amit magyar nyelven ki akarunk fejezni ezzel a szóval.” Majd azzal folytatta, hogy „az amerikai baloldalnak van egy olyan posztmodern fordulata egy ideje, ami arról szól, hogy a különböző egyenlőtlenségeket hogyan lehet egy rendszerbe szervezni.” Ungár azt is megjegyezte, hogy

a nyelvben akarják az amerikaiak megadni az egyenlőséget,

mert úgy vélik, „a nyelvnek teremtő ereje van. Nincs is politikai küzdelem a nyelven kívül, ezért kitalálták ezeket a nyelvi, hatalompolitikai dolgokat”.

„A woke nem a gender kérdéskörben gyökeredzik tematikailag”

Szilvay Gergely ezután hozzátete, hogy „a woke nem a gender kérdéskörben gyökeredzik tematikailag, hanem a rasszizmus témakörében”. Ezután rámutatott, hogy az 

A teljes beszélgetést alább tekinthetik meg:

Nyitókép: Képernyőfotó

 

 

 

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hoth
2023. március 31. 21:11
Ezt a szemetet már összesöpörték ...csak azt felvilágosodásnak hivták...az egész arról szól hogy mindenféle szedett vedett csürhe jogot formál arra hogy egy társadalmat irányithatsson.. konkrétan:nem irányithatott az aki nem királyi családbol származott...ez nem tetszett a zsidóknak,és feltüzelték a társadalmakat,elégedetlenséget szitottak...jött a forradalom..megdőltek a monarchiák..köztársaságok.. illetve népköztársaságok léptek a helyükre...a nemesi kasztot lecserélték a mispohera...jobb lett ???nem!!!most nem egy király van hanem 1000vagy 100000..és az nem katolikus vagy református,hanem kozmopolita zsidó...hát bravó..
farkas76
2023. március 31. 13:45
„a nyelvnek teremtő ereje van. Nincs is politikai küzdelem a nyelven kívül, ezért kitalálták ezeket a nyelvi, hatalompolitikai dolgokat” - ezt már Orwel is leírja az 1984-ben. Ezek meg ellopták az ötletet és nekiláttak megvalósítani. Nem csak a woke, de minden más kapcsán is félelmetesen kezd körvonalazódni az újbeszél használata. Ha hagyjuk a vége is hasonló lesz, mint amit ott lehet olvasni.
világbéka
2023. március 31. 12:58
Azé kajakra dugni férfit-nőt egy fesztiválon, nem az egyenlőségre való törekvés. Vagy igen? A fene se érti mán.
syphax
2023. március 31. 12:06
UNGÁRBUZI NA'ON OKOSNAK HISZI...ÖNMAGÁT, PEDIG T'SAK TUDÁLÉKOS.....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!