Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Román ellenállás: Bukarest bezárja az orosz kulturális központot

2023. február 21. 14:01

Egyben a román fél határozott rosszallását fejezte ki az oroszoknak a folyamatos hibrid támadási és dezinformációs kísérletek miatt, és felszólította a nagykövetet, hasson oda, hogy ezek a támadások megszűnjenek.

2023. február 21. 14:01
null

Bekérették az orosz nagykövetet, Valerij Kuzmint a Külügyminisztériumba, ahol a stratégiai ügyekért felelős államtitkár arról tájékoztatta, felfüggesztik az Orosz Kulturális és Tudományos Központ romániai tevékenységét – írja a Transtelex a román külügyminisztérium Agerpreshez eljuttatott közleményére hivatkozva. 

Bukarest szerint a Romániai Orosz Kulturális és Tudományos Központ (CRCSR) az Ukrajna ellen indított háború óta nem a két ország kulturális kapcsolatainak erősítését szolgálja, hanem a félretájékoztatás eszközévé vált, ezért elrendelte a kulturális külképviselet működésének felfüggesztését.

Iulian Fota stratégiai ügyekért felelős államtitkár „a román fél határozott rosszallását” tolmácsolta az orosz félnek a folyamatos hibrid támadási és dezinformációs kísérletek miatt, és felszólította a nagykövetet, hasson oda, hogy ezek a támadások megszűnjenek.

Az orosz kulturális intézetnek – amelyet a kétoldalú orosz-román kulturális együttműködés erősítésére hozták létre, és 2015. május 15-én avatták fel – augusztus 20-ig adtak haladékot arra, hogy elvégezze a működés szünteltetésével kapcsolatos adminisztratív teendőket.

( Transtelex, MTI)

Nyitókép: MTI/EPA/Robert Ghement

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
florin
2023. február 22. 10:41
Szemetek! Viagrát sem szállítanak Putinnak, most még ez is.
paperfellow
2023. február 21. 21:45
A románoknak kezet kellne csókolni az oroszoknak. Az orosz Cár adta nekik az országot. Romántól köszönetet ne várj.
MyOp
2023. február 21. 20:18
A bezárt ajtóra majd felfestik Ceausescu fejét két angyalszárny közt és alá írják: "vin in 5 minute" (5 perc múlva jövök).
Ólat a trolloknak
2023. február 21. 20:13
Majd kinyitják, amikor átállnak...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!