Megszüntetné a minimumjövedelmet a baloldali koalíció Zuglóban

2023. február 22. 05:59

Az ellenzéki pártok előterjesztése alapján gyakorlatilag eltüntetnék az önkormányzati szociális rendelet paragrafusaiból a minimumjövedelem-juttatást.

2023. február 22. 05:59
null

Vége lehet az önkormányzatok számára pozitív példaként szolgáló, egyedülálló zuglói szociális modell legfontosabb pillérének, a minimumjövedelem-juttatásnak, méghozzá a helyi képviselő-testületben többséget alkotó ellenzéki összefogás pártjainak javaslata nyomán – írja a Merce.hu.

A lap úgy értékel, hogy az előterjesztés alapján gyakorlatilag eltüntetnék az önkormányzati szociális rendelet paragrafusaiból a minimumjövedelem-juttatást, a helyébe pedig új juttatási forma nem kerülne, csak az eddig is létező támogatások, így például a gyógyszertámogatás, eseti segély, rendszeres lakásfenntartási támogatás, ápolási díj és adósságkezelési szolgáltatás maradna meg.

A minimumjövedelem egyébként segély-típusú szociális juttatás, rászorultsági alapon fizetik.

A XIV. kerületi önkormányzat  jövedelemvizsgálatot követően fizetett a nyugdíjminimum összegével megegyező 28 500 forintot azoknak a helyi polgároknak, akinek nincs jövedelme, és igényelték a juttatást.

A zuglói hivatal azt közölte, hogy bármilyen előremutató is a minimumjövedelem-juttatás, az „nem önkormányzati, hanem kormányzati keretek között tud hatékonyan működni; ezért is szerepelt az ellenzék közös kormányprogramjában.” Emellett a rendszer átalakításához az is hozzájárult szerintük, hogy „az elmúlt hét év során a kérelmezők száma folyamatosan csökkent.”

Nyitókép: MTI/Kovács Tamás 

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Búvár Kund
2023. február 22. 07:20
"az elmúlt hét év során a kérelmezők száma folyamatosan csökkent.” Csak nem azért, mert a könyöradomány helyett, inkább dolgozni mentek az emberek, ha nem is többért, de a folyamatosan növekvő minimálbérért?! Aki Budapesten nem talál munkát magának, az dögöljön éhen!
Búvár Kund
2023. február 22. 07:15
Megszüntetik ezt a "csodálatos, munkára ösztönző vívmányt"??? :-D
Csányi Gyuri
2023. február 22. 06:54
Szép dolog a segítség, az a 28.500 Ft is, de azért túlzás bármiféle jövedelemnek hívni.
Lajoss
2023. február 22. 06:46
Hány fideszes kerületben van hasonló?!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!