A MOK szembemehetett a hippokratészi esküvel a mentősök vezetője szerint

2023. február 28. 09:04

Csató Gábor a Magyar Nemzetnek elmondta, soha sehol nem tapasztalt ahhoz hasonlót, ami az elmúlt hónapokban történt Magyarországon.

2023. február 28. 09:04
null

Az, hogy valaki a törvényben meghatározott feladat ellátásától való tartózkodásra buzdítsa a kollégákat, példátlan, és szembemegy azzal a hippokratészi esküvel, amelyre mindnyájan felesküdtünk – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója a Belügyminisztérium törvénymódosítása kapcsán.

Amennyiben az orvosok eddig a Magyar Orvosi Kamara (MOK) kommunikációja miatt nem írták alá az ügyeleti szerződést, akkor a törvénymódosítás megkönnyebbülést, nyugalmat eredményezhet, és az orvosok visszatérhetnek a praktizáláshoz.

Csató Gábor állítása szerint az etikai eljárás megdöbbentette a szakma jelentős részét, hiszen a MOK egyértelműen deklarálta, hogy az ügyeleti ellátórendszer átalakításának szükségességével egyetért. Az OMSZ főigazgatója elmondta, több mint 20 éve dolgozik az egészségügyben, látott külföldi rendszereket is, de

soha sehol nem tapasztalt ahhoz hasonlót, ami az elmúlt hónapokban történt Magyarországon. 

Húsz éve dolgozom az egészségügyben. Láttam külföldi rendszereket is, de sehol nem tapasztaltam, de még az OMSZ hetvenöt éves fennállása alatt sem fordult elő, hogy egy, a betegek érdekében hozott, törvényben rögzített intézkedést a kamara megpróbáljon érdekérvényesítésre felhasználni. A gond az, hogy már nem valamiért, hanem valami ellen cselekednek – árulta el a lapnak.

***

Nyitókép: Földházi Árpád

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik