A MOK szembemehetett a hippokratészi esküvel a mentősök vezetője szerint

2023. február 28. 09:04

Csató Gábor a Magyar Nemzetnek elmondta, soha sehol nem tapasztalt ahhoz hasonlót, ami az elmúlt hónapokban történt Magyarországon.

2023. február 28. 09:04
null

Az, hogy valaki a törvényben meghatározott feladat ellátásától való tartózkodásra buzdítsa a kollégákat, példátlan, és szembemegy azzal a hippokratészi esküvel, amelyre mindnyájan felesküdtünk – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója a Belügyminisztérium törvénymódosítása kapcsán.

Amennyiben az orvosok eddig a Magyar Orvosi Kamara (MOK) kommunikációja miatt nem írták alá az ügyeleti szerződést, akkor a törvénymódosítás megkönnyebbülést, nyugalmat eredményezhet, és az orvosok visszatérhetnek a praktizáláshoz.

Csató Gábor állítása szerint az etikai eljárás megdöbbentette a szakma jelentős részét, hiszen a MOK egyértelműen deklarálta, hogy az ügyeleti ellátórendszer átalakításának szükségességével egyetért. Az OMSZ főigazgatója elmondta, több mint 20 éve dolgozik az egészségügyben, látott külföldi rendszereket is, de

soha sehol nem tapasztalt ahhoz hasonlót, ami az elmúlt hónapokban történt Magyarországon. 

Húsz éve dolgozom az egészségügyben. Láttam külföldi rendszereket is, de sehol nem tapasztaltam, de még az OMSZ hetvenöt éves fennállása alatt sem fordult elő, hogy egy, a betegek érdekében hozott, törvényben rögzített intézkedést a kamara megpróbáljon érdekérvényesítésre felhasználni. A gond az, hogy már nem valamiért, hanem valami ellen cselekednek – árulta el a lapnak.

***

Nyitókép: Földházi Árpád

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Frakk a macskák réme
2023. február 28. 22:07
Pedig milyen rendes becsületes szülei voltak ennek a dr.Kincsesnek, egy lépcsőházban laktunk, amíg el nem költöztek végleg...
iimre
2023. február 28. 13:49
Senki nem beszélt a MOK-ról, csak azt pontosítottam volna, mit mondott a szarrágó ellenzék: nem az orvosokat lázította, hanem általános bizalmatlanságot próbált kelteni a nemzeti kormány által beszerzett vakcinákkal szemben. :P
pollip
2023. február 28. 13:37
A DK megint mellé lőtt. Pont, mint a kerületek rezsitámogatásával, amit megtiltott a dk-s polgármestereknek. És ez az árnyékkormány akar hatalmat.... Viccesek.
Agricola
2023. február 28. 10:23
A tradicionális orvosi etika legfontosabb alapelve a hippokratészi esküből levezetett „Primum nil nocere! – Csak nem ártani!” elv. A MOK elfelejtette ezt az elvet. A MOK korábban vezetősége mellé állt az orvosi ügyelet reformjának, eljuttatta javaslatait, ami alapján az illetékes szakemberek kidolgozták az új szabályokat. Majd mi ütött belé? Etikai vizsgálatot kezdeményezett azon kamarai tagok ellen, akik aláírják az ezen szabályoknak megfelelő szerződésüket. A MOK szívét ki értheti? Ezer csodával van teli! A letétbe helyezett felmondólevelek, a másképp gondolkodók vegzálása, a nyílt szembefordulás egy minisztérium döntéseivel nem orvosszakmai, hanem kőkemény politikai lépések sorozatának tűnik a laikus szemlélődő számára.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!