2023 őszére készül el Budapest legújabb, fákkal gazdagított közparkja: a Hild tér

2023. február 13. 15:00

A parkban a zöldfelület aránya 24 százalékról 37 százalékra nő, a téren összesen 851 négyzetméterre.

2023. február 13. 15:00
null

Karácsony Gergelyék 2021 őszén döntöttek arról, hogy hajlandóak átadni az V. kerületnek az addigra igencsak elhanyagolttá vált Hild tér kezelését.

Belváros-Lipótváros kormánypárti polgármestere sokat lobbizott ezért, a Fővárosi Közgyűlés ülésein, Facebook-posztjaiban több alkalommal is kifogásolta az ott látottakat. (Tesszük hozzá, zárójelben, hogy a korábban erre a közterületre fenntartott költségeket a Városháza magánál tartotta.)

Mint az a Mandiner.hu-nak elküldött friss tájékoztatásból kiderült,

a közparkként megújuló Hild tér 2023 őszére készül el.

„Az V. Kerület Önkormányzata minden korosztályt kiszolgáló közösségi teret hoz létre a Hild téren, amely akadálymentes és a megváltozott képességű gyermekek igényeinek is megfelelő. A kialakítás során érvényesülő zöld szemlélet jegyében olyan különleges megoldásokat alkalmaznak, mint a zöldtető, a függőleges zöldfelületek és a zöld buszmegálló; valamint a kék szemlélet keretében a víztakarékos megoldásokra is nagy figyelmet fordítanak” – olvasható a közleményben, kiemelve az is, hogy a gyermekek Dániel András Kuflik mesesorozatának hőseivel találkozhatnak majd a közparkban.

Zajlanak a munkálatok
Zajlanak a munkálatok

Megtudtuk, a beruházást Belváros Önkormányzata önként vállalt feladatként, saját anyagi forrásából, a Főváros Önkormányzata helyett valósítja meg, figyelembe véve a lakossági igényeket,

A szakemberek most azon dolgoznak, hogy pelenkázóval felszerelt nyilvános illemhellyel, ivókúttal, párásító berendezéssel, pingpongasztallal, padokkal, közösségi könyvtárral, kerékpártámaszokkal, hulladékgyűjtőkkel, megújított zöldfelülettel és közvilágítással, zárható kapukkal és 0-24 órás élő erős és térfigyelő-kamerarendszeres őrzéssel adhassák át majd a területet a lakosságnak.

„Mindezekkel és Belváros Önkormányzatának zöld szemléletű és klímatudatos fejlesztési stratégiájával nem összeegyeztethető a kerületi ellenzék azon álláspontja, hogy az V. kerületieknek elegendő lenne pár hinta, mászóka” – olvasható ugyancsak a tájékoztatásban, szintén kiemelve, hogy a Hild téren a zöld szemlélet jegyében 13 új fát telepítenek, ebből 4 darab 20-25 éves, 15-20 méter magas egyed, amik a meglévő lombkoronaméretüknek köszönhetően már az ültetést követő első évben árnyat szolgáltatnak a látogatóknak.

A zöldfelület aránya 24 százalékról 37 százalékra nő, összesen 851 négyzetméterre

„Mind polgármesterként, mind édesapaként kiemelten fontosnak tartom, hogy a családok közös, szabadtéri időtöltéséhez minél több színvonalas lehetőséget biztosítsunk.

nemcsak az V. kerület otthonosságát erősíti, hanem mindannyiunk szemléletformálásban is példaértékű” – kommentálta Szentgyörgyvölgyi Péter polgármester a Hild tér megújításának jelentőségét összefoglalva.

Képek forrása: Belváros-Lipótváros önkormányzata

Karácsonyi előfizetési akció

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik