Akár már kedden dönthet a parlament a kötelező orvoskamarai tagság eltörléséről

2023. február 28. 07:02

Az indoklás szerint a módosításra azért van szükség, mert az emberek egészségügyi ellátásához való alapjogát veszélyezteti a Magyar Orvosi Kamara azzal, hogy nyomást gyakorol az orvosokra.

2023. február 28. 07:02
null

Kivételes eljárásban tárgyalja és fogadhatja el az Országgyűlés kedden a kötelező orvosi kamarai tagság megszüntetéséről szóló kormányzati törvényjavaslatot. A belügyminiszter által jegyzett, az egészségügyben működő szakmai kamarákról szóló törvényt módosító előterjesztés arról is rendelkezik, hogy a folyamatban lévő etikai eljárásokat az orvosi kamara helyett az Egészségügyi Tudományos Tanács folytatja le.

Az indoklás szerint a módosításra azért van szükség, mert „az emberek egészségügyi ellátásához való joga alkotmányos alapjog, amit veszélybe sodor a Magyar Orvosi Kamara azzal, hogy hatalmával visszaélve nyomást gyakorol az orvosokra, fenyegeti őket”. Azzal, hogy a kamara az új ügyeleti rendszer működését akadályozza és ezzel

a magyar emberek egészségügyi ellátását veszélyezteti,

megszegi a demokratikus köztestületi jellegének alapvető szabályát, semmibe veszi saját céljait – tették hozzá.

A parlament tárgyalja azt a törvényjavaslatot is, amelyet Gulyás Gergely és Kocsis Máté (mindketten Fidesz) képviselőként nyújtott be az egyes vagyongazdálkodást érintő törvények módosításáról. Az előterjesztés számos II. és XII. kerületi ingatlant juttat ingyenesen a Magyarországi Református Egyháznak a Károli Gáspár Református Egyetem megalapításának 30. évében, ezzel is elismerve az egyház felsőoktatásért végzett munkáját.

Ugyancsak fideszes képviselők kezdeményezésére vitatják meg azt az országgyűlési határozati javaslatot, amely – az író születésének kétszázadik évfordulója alkalmából – 2023-at Madách Imre-emlékévvé nyilvánítja. Együttes általános vitát tartanak a Délkelet-európai Rendőri Együttműködési Egyezmény felei között létrejött, a DNS-adatok, a daktiloszkópiai adatok és a gépjármű-nyilvántartási adatok automatizált cseréjéről szóló megállapodás, illetve annak végrehajtási megállapodása, továbbá a módosításáról szóló jegyzőkönyv kihirdetéséről. Az indokolás szerint az egyezmények

jelentősen egyszerűsíthetik, gyorsíthatják és hatékonyabbá tehetik a bűnüldözői munkát.

Két partnerségi megállapodást is tárgyal a Ház: az egyik az Európai Unió és tagállamai, valamint Thaiföld között, a másik az EU és Malajzia között jött létre.

(MTI)

Nyitókép: Orbán Viktor miniszterelnök a frakcióvezetők felszólalásaira válaszol az Országgyűlés tavaszi ülésszakának nyitónapján, 2023. február 27-én. Mellette Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes.MTI/Koszticsák Szilárd

Összesen 65 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gyzoltan
2023. február 28. 09:42
Minden szakmára, foglalkozásra kihat így, vagy úgy a politika, hogy saját táborába hajtsa, vagy tartsa az összefogottakat! -ez lenne az egyik oldal... Ugyanakkor beláthatóan szükség van a szövetségekre, amit a közös érdekképviselet támaszt alá... Valahogy mégsem a logika, a szükségszerűség mentén működik a rendszer, de szinte semmi sem működik, mert az egyre gyilkosabb politika mindenre rátelepszik, mindent megmérgez..! -szembe kell nézni vele, ennyire elzsidósodtunk, ennyire elzsidósítottak mindnyájunkat... Mielőtt valaki is antiszemitizmust emlegetne, felhívom a szíves figyelmét, hogy egyenes az út a gyilkos zsidó bolsevizmustól a gyalázatos gender offenzíváig, a pedofíliáig... - "Amikor egy felnőtt férfi közösül egy leánygyermekkel, az semmiség, mert amikor a lány fiatalabb (3 évesnél), az olyan, mint amikor valaki ujjával megnyomja a szemét, és a szeme el kezd könnyezni... (lábjegyzet 7) újra meg újra, de a látás visszatér, s ugyanúgy visszatér a kislány szüzessége, mert az 3 évesnél fiatalabb." (Kethuboth 11b ) - "Egy 3 éves és egy napos lánnyal lehet közösülni házasságon belül." (Szanhedrin 55b és 69a-69b és Jebamoth 57b, 58a, 60b ).
aquila
2023. február 28. 09:21
A megszüntetésnek az lesz az igazi megméretése, hogy hányan maradnak a Kamara tagjai. Ez nem megy azonnal, nézzük meg egy év múlva.
chief Bromden
2023. február 28. 09:11
Sanyi bával sem lehet szórakozni. Kevés a felsőbbrendűségi érzés.
tapir32
2023. február 28. 09:10
Van egy optimális szakember/beteg arány. Mindaz ami, rontja ezt az arányt az, magasabb halálozásra és az egészségkárosodottak számának növekedésére vezet. A béremelés elmaradása a hálapénz eltörlése mind ebbe az irányba hatottak. /Szakember a szakápoló is!/ Első az ellátás és megelőzés biztosítása tkp. a beteg ill. potenciális beteg, Második a béremelés tkp. az eü. dolgozók. Utána jöhetnek az absztrakt elvek. A béremelés elmaradásának hatására kialakuló szakemberhiány (orvos, nővér stb.) következtében az ellátatlan és a nem teljes értékű ellátásban részesülők száma növekszik ami, egyenértékű azzal, hogy az egészség károsodottak száma és a halálozás emelkedik. Akik a béremelés ellen érvel az, egyúttal mások megnyomorítása és halála melletti érvel. Mo-n jelentős területeken nincs, illetve nem teljes értékű az ellátás. További romlást előidézni felelőtlen és erkölcstelen álláspont. A MOK ezt az erkölcstelen álláspontot képviseli. Sokaknak az érdeke - a saját befektetéseik miatt - az egészségügy és a Társadalombiztosítás szétverése és magánosítása. Ez a folyamat régóta megy. Ez nem a lakosság érdeke! A MOK és a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központ a balliberális gazdasági érdekek kiszolgálója! DK-s érdekek elvtelen képviselői szemben a lakosság érdekeivel. Szakmai érvek helyett demagógok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!