Újabb mutyit sejt a Fidesz a V. Naszályi Márta által vezetett budavári önkormányzatnál

2023. január 02. 15:44

A kormánypárti frakció szerint a hivatal szándékosan fizetett ki a határidőn túl több számlát a kerületi újság kinyomtatását végző cégnek, amelynek így nem kell kötbért fizetnie.

2023. január 02. 15:44
null
Baranya Róbert
Baranya Róbert

Vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezte a budavári képviselő testület Fidesz-frakciója, amely szerint akár a hűtlen kezelés gyanúját is felvetheti az I. kerületi önkormányzat és a kerületi újság kinyomtatását végző Print Brokers Team Kft. közötti szerződés felbontása.

Információink szerint az idén megkötött vállalkozói szerződés értelmében a Kft. 2023. december 31-ig vállalta a Várnegyed újsággal kapcsolatos nyomdai szolgáltatások ellátását. Ám a júniusi testületi ülésen az önkormányzat új közbeszerzési eljárás kiírását majd a szerződés módosítását kezdeményezte.

Úgy tudjuk, a cég úgy nyerte el a közbeszerzést, hogy egy kicsivel aláígért a versenytársnak, majd jelezte, csak magasabb összegért tudja vállalni a munkát.

Azért kellett volna módosítani a szerződést, hogy ennek fedezetét megteremtsék.

A testület azonban június 23-i ülésén nem járult hozzá az új közbeszerzés kiírásához. V. Naszályi Márta ezek után „Nyomdai szolgáltatások 2022-2023” tárgyú vállalkozási szerződés módosításának támogatása és a szükséges fedezet biztosítása címmel beterjesztett egy javaslatot, amelyet zárt ülésen tárgyaltak volna. Ám a testület sem a határozatképtelenség miatt akkor elnapolt, sem az október 6-án lefolytatott ülésén nem tűzte napirendre az előterjesztést.

Novemberben a polgármester zárt körben arról tájékoztatta a képviselők egy részét, hogy

részben a Polgármesteri Hivatal hibáinak nyomán a Kft. szerződést bontott az önkormányzattal.

Arról ugyanakkor nem adott tájékoztatást, hogy a cég fog-e kötbért fizetni a szerződésből hátralévő időre, és ha igen, mennyit.

 

A szerződés felbontásáról szóló dokumentum részlete
A szerződés felbontásáról szóló dokumentum részlete

 

Ezt követően a Fidesz-KDNP képviselői kikérték a cég felmondólevelét, melyet hosszú várakozás után december 12-én kaptak meg. A lapunk birtokába került dokumentumból pedig kiderül, hogy az önkormányzat három számla ellenértékét is csak a fizetési határidő után egy nappal utalt át a cégnek. Ennek következtében azonban

a cég szerződésszegésre hivatkozva kötbérfizetés nélkül léphetett ki a kötelezettsége alól, megkárosítva ezzel a kerületet.

A 2022. november 24-ei testületi ülésen a Fidesz kezdeményezte egy vizsgálóbizottság felállítását, de ehhez nem sikerült biztosítani a minősített többséget. A következő, december 15-i ülésen a kerület vezetése a jegyzőn keresztül, jogi kifogással élve próbálta megakadályozni a bizottság felállítását, azzal az indokkal, hogy ez hivatali ügy, így a testület nem vizsgálhatja.

A testület azonban végül megszavazta a vizsgálóbizottság felállítását.

A Fidesz azt gyanítja, hogy a polgármester szándékosan hagyta kimenekülni a céget a szerződésből

azzal, hogy nem fizette ki időben a számlát. Ez pedig a kötbér miatt felvetetheti akár a hűtlen kezelés gyanúját is. Hogy ez így van-e, egyelőre nem lehet bizonyosan megállapítani, a kormánypárti frakció ezért szeretne tisztábban látni.

Ahogy Gulyás Gergelytől, a Fidesz kerületi képviselőjétől megtudtuk, januárban szeretnék megkezdeni a vizsgálóbizottsági munkát és remélhetőleg februárra minden lényeges információ birtokban lesznek. Ennek fényében tehetik meg a szükséges jogi lépéseket, amennyiben szükséges.

V. Naszályi Mártának az említett ügyön túl is van miért aggódnia, hiszen miután a szeptember közepén megtartott időközi választáson a Fidesz jelöltje győzött, jelentősen felborultak az erőviszonyok a képviselő-testületben, V. Naszályi elvesztette többségét és ennek számos következménye lett.

(Fotó:MTI/Illyés Tibor)

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
XTRO
2023. január 03. 00:54
Remélhetőleg , karácsonnyal az élen az összes rohadék megy a levesbe ! Egyszer sikerült becsapni a budapestieket.
kortárs
2023. január 02. 23:32
A szándékosság nehezen vitatható az ügyben. De ettől a gonosz boszorkánytól ez a legkevesebb. Úgy cserélgeti, rúgdalja ki a hivatal dolgozóit, mint normális ember a gatyáját szokta. Ráadásul nagyon proli is a nő.
Walhalla
2023. január 02. 20:57
Ez a dagadt pina ígérte a vári nyuggereknek, hogy megvehetik a lakásukat ugye? Megérdemlik a bolondok...komcsi-libsi még sohasem mondott igazat.
kékFogúHarald
2023. január 02. 20:18
Mária tarts ki !! Washington már csomizza a segély, nemsokára ott landol, lesz mit ellopni !
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!