Más néven kezdett új életet az egyik balassagyarmati túszejtő

2023. január 07. 17:30

Ötven éve volt a balassagyarmati túszdráma, amely során az egyik túszejtőt lelőtték a mesterlövészek. De mi lett a másikkal, és mi lett volna a dráma vége, ha már akkor vannak képzett túsztárgyalók? Ennek járt utána a Mandiner.

2023. január 07. 17:30
null
Sal Endre

Napra pontosan 50 éve, 1973., január 7-én, este 10 óra körül már pihenéshez készülődtek a balassagyarmati Geisler Eta leánykollégium lakói. A kommunizmus 17 éves korában elhunyt mártírjáról elnevezett kollégiumba két fiatal lépett be felfegyverkezve. Pintye András 18 éves és az öccse, László, aki 17 éves volt akkor. És

ezzel kezdetét vette Magyarország első túszdrámája.

A Pintye-fiúk az I. emeletre mentek, ahol a 14-es szobába terelték az első szinten talált 20 lányt.

Ekkor még nem torlaszolták el az ajtót, így az éj leple alatt 5 lány megszökött és az utcán grasszáló rendőröknek elmesélték a történeteket. A hatodik lány akkor szabadult ki a fogságból, mikor a két rendőr a helyszínre ment, ahol lövésekkel fogadták őket, ám senki sem sérült meg.

Hamarosan szükségállapotot és hírzárlatot rendeltek el a városban, az ügy megoldását pedig Biszku Béla, volt kommunista belügyminiszter, akkoriban az MSZMP Központi Bizottságának titkára abban látta, ha mesterlövészeket küldenek a városba Budapestről és így teszik ártalmatlanná a túszejtőket. A leánykollégiumban zajló drámáról a helyi lakosok értesültek, országos szinten viszont nyoma sem volt az újságokban annak, hogy mi zajlik Balassagyarmaton. Az első hivatalos közlemény a túszejtés végének másnapján jelent meg a lapok hátsó traktusában, de erről később.

A leánykollégium épülete (jobbra) egy 1974-es felvételen. Fotó: Arcanum/Magyar Idők

A két fiú apja Pintye András volt, aki a túszejtés idején határőr alezredesként, a Balassagyarmati Határőrkerület párttitkáraként dolgozott. A nagyobbik fia, András a Budapesti Asztalosipari Vállalatnál volt állásban, ám mivel négy nap után otthagyta a céget, az apja elküldte katonai sorozásra. Január 8-án kellett volna jelentkeznie a katonaságnál. Valószínűleg ezt is el akarta elkerülni, mikor úgy döntött, hogy a testvérével túszokat ejt és pénzt, repülőgépet követel, majd elhagyják az országot.

A rendőrök megpróbálták jobb belátásra bírni a fiúkat, ám a helyszínre hozott szülőkre sem hallgattak és a túsztárgyalónak kijelölt helyi főorvos, Samu István sem járt sikerrel. Ne feledjük, 1973-ban még nem voltak itthon hivatásos túsztárgyalók.

A túszdráma végkifejlete ismert: január 12-én

az óvatlanul az ablakhoz lépő idősebb fiút négy golyóval tették ártalmatlanná a mesterlövészek,

esélyes sem volt a túlélésre, a másik fiút pedig a helyszínen elfogták a rendőrök. A lelki traumákon kívül egy lánynak sem esett bántódása. Másnap, 1973. január 13-án aztán az országos és megyei lapok hátsó traktusában viszonylag rövid MTI-közleményben értesülhetett az ország, hogy hat napon át túszdráma zajlott Balassagyarmaton.

„A Belügyminisztérium szervei a bűncselekmény helyszínét és a környéket azonnal lezárták és megfelelő intézkedéseket tettek a lányok életének megmentése, biztonsága érdekében. Január 12-én a rendőri intézkedések során a banditatámadás szervezőjét, a fegyveres Pintye Andrást megsemmisítették, társát, Pintye Lászlót letartóztatták. A túszként fogva tartott lányokat sértetlenül kiszabadították. Az ügy körülményeinek vizsgálata folyamatban van” – szólt a közlemény.


Hatala Csenge könyvet írt a balassagyarmati túszdrámáról. Fotó: Széles Laura

Az idősebb fiú a helyszínen meghalt, az öccse, Pintye László pedig 15 év börtönbüntetést kapott, amelyből végül 11 évet töltött a rács mögött. Nyolc hónap és négy év közötti börtönbüntetést kapott Pintye András és László négy barátja, akiknek a testvérek beszéltek a tervezett túszejtésről, de nem tettek semmit. Őket bűnpártolás címén ítélték el. A túszdrámáról később Gazdag Gyula rendezésében, Túsztörténet címen film is készült (Pintye Andrást a Szerelem első vérig című filmből megismert és megszeretett Berencsi Attila, vagyis Beri Ary alakította, aki a nyitóképen balra szerepel) és több könyv is született. A legalaposabb kutatást Hatala Csenge végezte, akinek a Hírzárlat című kötete 2015-ben jelent meg. Az írónő a túszdráma utóéletét is feldolgozta. Így kiderült az is, hogy a Pintye-szülők elköltöztek a városból, s a kiszabadulása után Pintye László sem ott telepedett le, más néven kezdett új életet.

Hatala a lelőtt Pintye András földi maradványait rejtő urnát is megtalálta egy temetőben és elvitte a megölt túszejtő öccsének, Lászlónak. Hatala Csenge elmondta, a túszejtő fiúk apja a kilencvenes években elhunyt, Pintye Lászlónak pedig tudomása szerint soha többé nem volt gondja a törvényekkel. A kiszabadulása után szakmát tanult (liftszerelőként is dolgozott), megházasodott, gyermeke született.

Arra is az írónő hívta fel a figyelmet, hogy anno az újságokban mindkét túszejtőt idősebbnek tüntették fel egy-egy évvel, hogy kevésbé mondhassa bárki is, szinte még gyerekek voltak.

Samu István a túsztárgyaló szintén elhunyt már és ugyanígy nincs már az élők között Biszku Béla sem, aki elrendelte a mesterlövészek bevetését. Az írónő a túszul ejtett lányokkal kapcsolatban elmondta, olyan trauma érte őket, amelyről sokáig nem tudtak beszélni, ráadásul a hatóságok is jelezték nekik, a túszejtésről senkinek sem beszélhetnek.

Velük egyébként nem foglalkozott pszichológus, senkit sem rendeltek ki, így inkább eltemették magukban a traumát. Hatala Csenge, arra kérdésre, hogy mi lett volna, ha már 1973-ban vannak képzett túsztárgyalók, határozott választ adott: „Akkor nem tartott volna hat napig a túszdráma, valószínűleg órák alatt letárgyalták volna.” Ezt igazolja, hogy 20 évvel később, 1993-ban a balassagyarmati börtönben három elítélt ejtett túszul egy fegyőrt a cellájukban. Szabadságot követeltek, és a börtönőr kivégzésével fenyegetőztek. Végh József túsztárgyaló órákig beszélgetett a túszszedőkkel, az egyikük pedig úgy döntött, megadja magát. Miközben a zárkaajtót kinyitották, hogy kijöjjön, a kommandósok behatoltak a helyiségbe. A túszejtés során senki sem sérült meg.

Húsz évvel korábban nem így történt. Képzett túsztárgyaló híján a  mesterlövészekre bízták a „tárgyalást”…

Összesen 155 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Janika50
2023. január 08. 18:11
Szomorú eset volt. De röviden a médiáról és az újságrói furfangról. Kis srác voltam, Apám felolvasott egy cikket ez akkori fontos újságbol a vendégeknek. Az amerikai Ford akármelyik versenyzett a szovjet Moszkviccsal. Az öldöklő küzdelemben a szovjet autó remekül helyt állt, második lett. A Ford utolsó előtti. 56 előtt volt, elsőre nem értettem, a Szüleim elmagyarázták. Azóta csinján bánok az újságírókkal.
Gyzoltan
2023. január 08. 07:06
"A két fiú apja Pintye András volt, aki a túszejtés idején határőr alezredesként, a Balassagyarmati Határőrkerület párttitkáraként dolgozott." A kirekesztő. kisajátított zsidó médiánk minden lehetőséget megragad, esetenként a valóságot is elhallgatva, hogy magyar elkövetőt állítson bűnbaknak..! -amikor csak teheti! Nos, ebben az esetben is fennáll a gyanú, hogy a gyilkos zsidó bolsevizmus kiszolgálója, a párttitkár Pintye netán maga is zsidó pribék volt, s ha ritka kivételként történetesen nem, csak akkor helyénvaló ismerethiányos, vagy jellemhibás magyarként elkönyvelni... Ezekkel a zsidókkal jó ha vigyázunk, sose tudjuk hova húznak... -a másik "katona" a Lindner Béla, Magyarország egyik trianoni zsidó gyilkosa, a "többé nem akarok katonát látni.”, ő a szerbekhez húzott el... -bánjunk óvatosan a bizalommal.., mint tapasztalhatjátok, sokan akarják a magyarságot megvezetni, sajnos némelyek sikerrel.., időlegesen, vagy éppen tartósan...
Ricsibmf
2023. január 08. 03:32
Ez a kor színvonalán így is lecsapódhatott: "Az imperializmus talmi csillogása még egy ilyen jó elvtárs családját is megmételyezheti. Mindez tragédiába torkollott. Tragédia a lányok számára, a szülők számára, de tragédia a fiatalok számára is."
kukasmacska
2023. január 08. 01:10
A fiatalabb tettes új életet kezdett a börtön után, aztán családot is alapított, más néven. Vajon hogyan közölte a párjával és később a gyerekével, hogy egy ilyen hírhedt ügy második számú szereplője volt egykor? Milyen volt a viszonya a szüleivel a börtönévek alatt és után? És a kisebb testvérével? (volt egy harmadik fiú is a családban, a legfiatalabb Pintye) Lehet, hogy Hatala Cs. könyvében ez is benne van.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!