Húsa akár a borjúé – kilőtték a tiszaalpári hódokat és pörköltet főztek belőlük

2023. január 26. 07:32

Nagy kárt okoztak, így az önkormányzat tíz állat kilövésére kapott engedélyt.

2023. január 26. 07:32
null

A Szikrai Holt-Tiszán, az Alpári Holtág területén, valamint a lakiteleki Tőzegbányánál is nagy kárt okoztak a hódok, ezért a tiszaalpári horgászok kérésére az önkormányzat kérelmet nyújtott be még tavaly év végén, hogy gyérítsék a hódállományt. Ezt meg is kapták, összesen tíz állat kilövésére kaptak engedélyt. 

A hódok jelenléte azért is veszélyes, mert a part menti fákat, melyeket 10-20 éve telepítettek, sorban kirágják, így azok kidőlhetnek, az idősebbeket pedig annyira megráhatják, hogy elpusztulhatnak. A rendelet értelmében a gyérítés csak március 15-ig végezhető, ugyanis utána kezdődik az állatok szaporodási időszaka. 

Mivel település vezetése megkapta az engedélyeket, a helyi vadászegyesület hozzá is láthatott a meghatározott tíz állat elejtéséhez, eddig négy hóddal végeztek. A város polgármestere, Vancsura István azt javasolta, hogy a kilőtt állatokat az egyesület főzze meg, az először kilőtt állatból pörkölt lett. Azok, akik vették a bátorságot és ettek belőle, azt mondták, olyan volt az íze, mint a borjúé vagy a bárányé. 

A nyitókép illusztráció, nem belőlük lett pörkölt. Fotó: MTI/EPA-ANSA/Andrea Fasani

Összesen 88 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Igazszó
2023. január 26. 18:41
Védd a fákat, egyél hódot!
tartarossz.blog
2023. január 26. 18:38
A hód azért is veszélyes, mert olyan erős foga van, ha emberre támad leharapja a combját, de ettől függetlenül nem kéne basztatni.
KBA98
2023. január 26. 18:33
Mi jöhet még?
Kivűlálló
2023. január 26. 18:28
Szánalmasak!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!