Brutális drágulás: rekorddrága lesz a dohányzás hazánkban

2023. január 27. 13:29

Nem tud leszokni? Na majd most. Köszönhetik az EU-nak.

2023. január 27. 13:29
null

Februártól megváltozik a hevített dohánytermékek jövedéki adója, az Európai Bizottság pedig már tárgyal a hagyományos dohánytermékek jövedéki adójának növeléséről. Néhány hónapon belül jelentősen növekedhet a cigaretta ára – írta meg a Világgazdaság.

Kifejtette a lap, hogy a dohánytermékek ára többféle adót tartalmaz, ezek közül a két legnagyobb a jövedéki adó és az áfa. Az áfa néhány kivételtől eltekintve 27 százalék Magyarországon, és a végső, fogyasztói nettó árra kell felszámítani. Ebből következik, hogy az áfa a már jövedéki adót is tartalmazó eladási árra vetítve fizetendő, hiszen a végső eladási árnak minden költséget figyelembe kell vennie – magyarázta el a lap.

Miért drágul brutálisan a dohányzás?

Az EU kettős minimumértéket határozott meg a jövedéki adó és a dohányzás kapcsolatában:

legalább 90 eurónak kell lennie 1000 szálanként, és el kell érnie az eladási ár 60 százalékát

(kivéve abban a tagállamban, ahol a jövedéki adó eléri a 115 eurót 1000 szálanként). Az EU ezt az összeget egyébként folyamatosan emeli.

Nyitókép: Pixabay

Összesen 103 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Odone Ricci
2023. január 28. 18:03
Egészségünkre. Aki nem dohányzik és mértéktartóan táplálkozik, nem iszik, drogozik, az tíz évvel tovább él, ha akar.
Gáspár
2023. január 28. 04:26
" szíjja kend de erősen. Ezt a hagymát meg, szoríjja! ( A piócás ember SZI. )
Szabó A. Imre
2023. január 27. 17:33
Lesz ennek még böjtje is! Nagyon-nagyon sokaknak fog ez még fájni. Ha a dohányosokkal meg lehet ezt csinálni, akkor gyakorlatilag bárkivel meg lehet. Bármely termékre vethető ki tetszőleges mértékű extraadó, bármilyen kamu hivatkozással. Aztán majd lehet dúdolgatni, hogy: miért hagytuk, hogy így legyen?!
korona.2.0
2023. január 27. 17:02
A kereskedelem három pillére: A,B,C 1. Alkohol 2. Benzin 3. Cigaretta
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!