Magyarországon „megbundázott” választásokat tartanak – könyvrecenzió Amerikából

2023. január 05. 10:20

Steven Levitsky és Lucian Way kötetét vette górcső alá a Foreign Affairs.

2023. január 05. 10:20
null

Miért maradhatnak fenn a diktatúrák? címmel recenziót közölt a Foreign Affairs Steven Levitsky és Lucian Way 2022-ben megjelent könyvéről, melynek címe: Revolution and Dictatorship: The Violent Origins of Durable Authoritarian. Azt írják: a huszadik század utolsó két évtizedében a demokrácia hulláma volt érzékelhető, aminek következtében számos ország változtatni tudott politikai berendezkedésén. Mára ez a hullám elcsitult, és a 21. század elején egyértelmű, hogy

több állam halad az autokrácia felé a demokrácia helyett.

Ilyen Magyarország, Thaiföld és Törökország is, ahol a korábban ígéretes demokratikus rezsimek önkényuralmi rendszerekké váltak.

„Választási autokrácia”

Levitsky és Way könyve két szempontból vizsgálja az önkényuralmi rendszereket: az egyik a rendszerek fennmaradásának módja, a másik pedig abból indul ki, hogy egy autoriter rezsim szerkezetét és tartósságát alapvetően meghatározza az eredete. Bár világszerte ma kevesebb demokrácia van, mint egy évtizeddel ezelőtt, ez a szám még így is nagyobb, mint a hetvenes években volt. Így esélyes, hogy nem igazolódnak be a nyolcvanas évek letűnt hulláma miatt pesszimista kutatók jóslatai,

ahogy Orbán Viktor megállapítása sem, mely szerint a liberális demokrácia korszakának vége.

A kötet egyik fő megállapítása, hogy ma a diktatúrák legelterjedtebb formája a „választási autokrácia”. Ilyen Orbán Magyarországa, Erdogan Törökországa és Modi Indiája. Ezek a rendszerek nem adnak teret az erőszaknak, vagy radikális társadalmi, gazdasági. kulturális kísérleteknek. Inkább „megbundázott” választásokat tartanak, és súlyosan megnyirbálják a liberális demokrácia alapelemeit, például a sajtószabadságot, a bíróságok függetlenségét, a fékek és ellensúlyok rendszerét.

Nyitókép: Mátrai Dávid

Összesen 209 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kecskee
2023. január 07. 03:09
Mi van már, megint 2018-t írunk, hogy Orbán már megint egy diktátor?
szárma
2023. január 06. 21:04
Valóban: hazánkban a halottak nem szavazhatnak...
Tarpibp
2023. január 06. 14:22
Annyira vicces ez a "fékek és ellensúlyok rendszere" duma. Egyszer végre elmondhatná valaki, hogy ez pontosan mit is takar. Látva az eu vezetés hatalomba kerülését vagy az amerikai.választási rendszert nem igazán látni, hogy hol vannak azok a fékek és ellensúlyok, mivel a valódi hatalom gyakorlókat senki sem választja. Ők mindig az aktuálisan hatalomra segített embereket fizetve gyakorlják a valódi hatalmat. A nagypolitikusok őket szolgálják ki.
Toportyán zsóti
2023. január 06. 14:09
Novicsokos sorozatgyilkos seggibe fúródott liberálszélkakas végig hazudta az életét, most inkább az állam csődöt csinált hogy megússza a letöltendőt....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!