Gábor György Hitlerhez, Sztálinhoz, Napóleonhoz illetve II. Erzsébethez hasonlította Pintért

2022. december 21. 18:32

Ahogy a filozófus írta, „most csak úgy hirtelenjében” hozta össze az érdekes párhuzamot.

2022. december 21. 18:32
null

„Most csak úgy hirtelenjében” – írta Gábor György a Facebook-oldalán. A baloldali filozófusnak a bejegyzésben sikerült Pintér Sándort egy egészen érdekes társaságba besorolni: Hitlerhez, Sztálinhoz, Helmut Schmidthez, II. Erzsébethez, Putyinhoz és Medgyessyhez hasonlította.

Azaz, hasonlította Pintér zenei ízlését, mivel feltételezte, hogy azért kaptak a tanárok tiszteletjegyet Mága Zoltán újévi koncertjére, mert Pintér szereti a hegedűművészt.

Mint írta Gábor György, Napóleon, a kiváló olasz zeneszerzőt, Paisiellót hívta el, az udvari zenekar megszervezésével megbízva; Hitler kedvenc műve Lehár Ferenc: A víg özvegy c. operettje volt, ami persze elég sokat elárul róla, de legalább Bayreuth támogatásához ragaszkodott, örült volna, ha sikerül megnyernie Toscaninit (nem sikerült), s tudta, hogy Furtwänglerrel kiváló karmester áll a Berlini Filharmonikusok élén; Goebbels Naplójának egy helyén Wagner operájának, a Trisztán és Izolda imádatának ad hangot, Josef Kramerről, a bergen-belseni koncentrációs tábor parancsnokáról pedig tudható, hogy leginkább Schumann és Richard Strauss zenéjéért lelkesedett; Sztálin kedvenc dala a Suliko volt, ezt dudorászta naphosszat, s ez megint sokat elárul a generalisszimuszról, de legalább tudta, hogy kikre kell haragudnia, így a korábban kedvelt Sosztakovicsra, továbbá Prokofjevre és Hacsaturjánra, ám ez utóbbinak végül megbocsátott; A zongorázó Helmut Schmidt kancellár lemezre játszotta két kedvencének, Bachnak és Mozartnak néhány darabját; II. Erzsébet egyebek mellett a jazz zenét tartotta nagyra, így például Duke Ellingtont, de szívesen hallgatta, még koncerten is, Horowitz zongorajátékát. Továbbá szerette Fred Astaire-t, és rendkívüli módon kedvelte az anglikán egyházi zenét; A zongorázgató Putyin Bach, Csajkovszkij, Schubert és Liszt zenéjéért rajong, Rachmaninov Vocalise c. kompozícióját imádja, kedvenc zenéje Schubert Hattyúdal-Szerenádja, Liszt átiratában, a kortárs zeneszerzők közül Alfred Schnittke a favorit (nekem is), s kifejezetten szereti Anna Netrebko hangját és Valerij Gergijev karmesteri munkásságát; Medgyessy Péter különösen Offenbach zenéjét hallgatja szívesen.”

„Tudom, a fenti választék, amelyet lehetne folytatni, meglehetősen vegyes. De ezzel a Mága Zoltán »hegedűművész úrral« – lássuk be – azért magasan a legrosszabb zenei ízlése a mi belügyminiszterünknek, Pintér Sándornak van” – tette hozzá.

Nyitókép: Mandiner szerk. (Facebook/MTI/Illyés Tibor)

Összesen 61 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csulak
2022. december 22. 16:17
rotyog a baloldali moslek
ChatBot
2022. december 22. 14:23
Don Pintér leginkább saját olajszőke jellegtelenségéhez hasonlít.
Odone Ricci
2022. december 22. 13:52
Bizonyára megbukott történelemből.
istvanpeter
2022. december 22. 12:46
Ez a Gábor Gy. nem hülye, hanem egy mocskos aljas gazember!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!