Pesterzsébeten szótlan és sértődött ellenzékiek küzdenek meg a tősgyökeres fideszessel az időközi választáson

2022. december 16. 10:20

Bár az elmúlt években itt szinte minden körzetben biztos esélyesnek számítottak a baloldali jelöltek, most a kormánypártok abban bíznak, hogy megfordulhat a trend.

2022. december 16. 10:20
null
Almási B. Csaba
Almási B. Csaba

Nagyon sok szempontból érdekes és izgalmas lesz a vasárnapi pesterzsébeti időközi önkormányzati választás a 10. számú választókörzetben. Több induló személye is felettébb különös, másrészt egy olyan kerületben járulnak a választópolgárok az urnák elé, ahol masszív ellenzéki többség van, de a Fidesz nagyon szeretné folytatni a tavasz óta tartó fővárosi választási sikereit, mert szerinte megújulásra van szükség a fejlődésben megrekedő, több botrányos ügy által is sújtott kerületben.

Több nem valódi független jelölt is indul

A választást az ős-MSZP-s, régóta politizáló Komoróczy László halála miatt kellett kiírni, ő sokat tett a XX. kerületéért, és meglehetősen nagy tiszteletnek örvendett a szűkebb pátriájában. Még a kormánypártiak is tisztelettel beszélnek az egykori tanár emberről, aki nem is nagyon értett egyet a jelenlegi, Gyurcsány Ferenc által irányította ellenzék számos lépésével. A városatya a respektjének is köszönhette, hogy 2019-ben annak ellenére győzött viszonylag nagy fölénnyel (55,9:36,6 százalék) a fideszes Szombathy Dénes Gyula ellen, hogy a Jobbiknak is volt jelöltje, Molnár Miklós, aki 7,5 százalékot kapott.

A kormánypárt most ismét a tősgyökeres pesterzsébeti – itt született, járt iskolába, itt is lakik – Szombathyval száll ringbe, a civilben informatikus politikus régóta Fidesz-tag és a gazdasági bizottság külsős tagjaként vesz részt aktívan a közéletben. Az összellenzék jelöltje Jurák Tamás pedagógus, őt a riválisai színtelen, szagtalan embernek tartják, az eddigi közéleti tevékenysége is meglehetősen halovány. Mindezt jól jelzi, hogy bár a pénzügyi bizottság külsős tagja 2019 óta, de még egyszer sem szólalt meg az üléseken, a

tevékenysége eddig kimerült abban, hogy felemelte a kezét, ha szavazni kellett.

Molnár Miklós is újra próbálkozik, de most nem jobbikosként, hanem függetlenként, nagyon zokon vette ugyanis, hogy pártja betagozódott a balliberális szövetségbe. De nem csupán ő a sértődött ember, hanem egy másik független, Csaszny Gábor is. Az ő édesapja a szocialista Csaszny Márton ugyanitt önkormányzati képviselő, a pártja egyik klikkje őt akarta indítani az időközi választáson, de végül mégsem ráesett a választás.

Ki is lépett a frakcióból, ám a párttagságát megtartotta. Ráadásul a család ráindította Jurákra a fiatalabb Csasznyt. S van még egy független politikus, Kartnik Krisztina, akit a háttérből az ISZOMM és a Munkáspárt támogat.

Megfordulhat a trend, nyerhet a Fidesz

Sajátos színfoltnak számít, hogy újra feltűnt a színen a Gattyán-féle Megoldás Mozgalom és Bagossy Joel, ők azonban valószínűleg nem tudják, hogy a kerületnek csupán egy kisebb részében szavaznak az emberek, mert Pesterzsébetet széltében hosszában teleplakátolták. Persze az is elképzelhető, hogy már egy későbbi kampány részeként akcióztak.

Bár az elmúlt években itt, Pesterzsébeten szinte minden körzetben biztos esélyesnek számított a baloldali jelölt – 2019-ben be is húzták mind a 12-t –, most megfordulhat a trend, nyerhet a Fidesz. Az áprilisi parlamenti választás óta megtartott időközi voksolásokon számos olyan helyen győztek a kormánypártok, ahol erre nem nagyon lehetett számítani – ilyen volt például Erzsébetváros, Józsefváros, Budavár, Zugló –, és a jelenlegi önkormányzati vezetés is meglehetősen gyengén muzsikál. Ennek eklatáns példája, hogy amikor nagy ritkán kampányol Juhák, akkor például arra hívja fel a figyelmet, hogy milyen rossz állapotban vannak a körzetében a járdák, holott hosszú ideje a párttársai vannak hatalmon, lett volna idejük, lehetőségük megjavíttatni azokat. Másfelől a kerületet irányító ellenzék kezd szétzilálódni.

Ezt nemcsak a már említett Csaszny-eset bizonyítja, hanem az is, hogy

kilépett a Momentum-frakcióból Szőnyi Attila, de nem mondott le a mandátumáról.

Mindezt komoly botrányok is tetézik, többek között Nemes Lászlóé, az alpolgármester ugyanis magáncélból taxizgatott a kerület pénzéből – sőt, a gyanú szerint a családja is használta jogtalanul a kártyát –, ezenkívül az önkormányzati üzemanyagkártyával is visszaélt. A DK-s politikus bele is bukott a botrányba, lemondott az alpolgármesterségről, ám maradt képviselő. De az is felháborította a választópolgárokat, hogy kiderült, a kompenzációs listáról a képviselő-testületbe bekerült jobbikos Juhák Tamás (egy betűvel különbözik a neve a mostani jelölttől) előszeretettel zsidózza le ismerőseit, és 2020 őszén támogatta a judapestező borsodi Bíró László parlamenti kampányát is az időközi választáson.

Nyitókép: Szombathy Dénes és Jurák Tamás Facebook-oldaláról készült montázs

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Házam Hazája
2022. december 16. 16:32
Járdafelújítás? Igazi életcél. Rendbe kell tennie, mert előbb-utóbb ott fog lakni.
llnnhegyi
2022. december 16. 11:54
Hajrá Fidesz! Változást akarunk Pesterzsébeten is! Le a DK-val ! Vesszen az árnyék kormány Klara Dobrevával együtt! Gyurcsány Ferenc kísérje őket a történelem szemétdombjára!
vemiko
2022. december 16. 10:40
Hajrá!
Dobrevita
2022. december 16. 10:38
Szótlan? Bizony addig van esélyük, míg meg nem szólalnak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!