Így fog kinézni a Budavári Palota (KÉPEK)

2022. december 17. 15:12

A palotát az eredeti századfordulós terveket követve, de a 21. század technológiai kihívásainak megfelelően építik újjá.

2022. december 17. 15:12
null

Elkészültek a legújabb látványtervek az újjászülető Budavári Palota homlokzatáról és belső tereiről – számol be a Nemzeti Hauszman Program a Facebook-oldalán. A tabáni és a dunai homlokzat mellett mostantól gyönyörködhetünk a lenyűgöző szépségű Bálterem, a Buffet-galéria, a Habsburg-terem és a Trónterem látványában is – írják.

Forrás: Facebook
Forrás: Facebook

A palotát az eredeti századfordulós terveket követve, de a 21. század technológiai kihívásainak megfelelően építik újjá. A teljes rekonstrukció hosszú, sok éven át tartó folyamat, amelyet a 2021. augusztus 20-án átadott Szent István-terem után, a Szent György tér felől folytatnak.

Hamarosan látványos szakaszába lép az északi szárny helyreállítása.

A Budavári Palota történelmi jelentőségű megújulásának részleteiről Gutowski Robert, a palota rekonstrukciójának Ybl- és Pro Architectura díjas vezető építésze számolt be az Országépítő cikkében. Az interjúban megjegyezte, a palota Rákosi és Kádár alatti átépítése egy közel ezeréves hagyományt tört derékba, sebet ütve a közösségünket összefogó belső erőn, az önbizalmunkon és a fizikai örökségünkben.

Forrás: Facebook
Forrás: Facebook

Gutowski Robert arról is beszélt, hogy a palotaépület megújítása során elsőként az északi kapuzat épül vissza. Ez volt a fogadószárny, amelyen keresztül egykor lovaskocsival hajtottak be a belső udvarba, majd távoztak a mostani Hunyadi udvar irányába. „Megteremtjük a gépjárművel történő áthajtás lehetőségét, így a jövőben ünnepi események fogadóhelyévé is válik az északi szárny. Az épület első emeletén tovább haladva, a mai raktárcsarnok helyén rekonstruáljuk az egykori nagy tánctermet, amelyből

A helyreállított történeti és szakrális terek mellett, időszaki kiállítások, művészeti galériák, kávézók, ajándék- és könyvesboltok, gyerekvilág, családközpont és oktatási helyiségek várják majd a látogatókat a megújuló Budavári Palotában. A palota újjászületésének terveit december 19-től a Hunyadi udvarban kialakított új látogatóközpontunkban mutatják be, ahol az érdeklődők 3D maketten is megtekinthetik a megújuló épületegyüttest és a varázslatos Báltermet.

Forrás: Facebook
Forrás: Facebook

Összesen 204 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lisa
2022. december 19. 06:04
Oké, nem vitatkozom tovább!
flesh ripper
2022. december 18. 08:37
A nemzeti, patrióta magyar kormány, Orbán Viktor miniszterelnök vezetésével, építi, szépíti, gazdagítja, fejleszti, nemesíti, erősiti az országot és a nemzetet. A fosmoslék liberofasiszta, hazaáruló, destruktív, magát néhány dollárért vazallusnak , ügynöknek, csicskának, hű ebnek bárkinek eladó ellenzék pedig rombol, destruál, mocskol, zülleszt, kifoszt, elcsal, elsikkaszt, elszegényit, elgyengít, elad mindent ami a Haza része, ami a nemzeti közösség tulajdona, hagyománya, öröksége.
korona.2.0
2022. december 18. 08:23
Éljen a Magyar Királyság !!! Éljen a király !!! Mindenféle pártok nélküli, modern rendi társadalmat !!!
Csikasz
2022. december 18. 07:01
Anno a századforduló környékén, rengeteg hangos sivalkodó volt a budapesti reprezentációs beruházások környékén. A megdöbbentő az, hogy ugyan azok voltak az érveik mint most. Hősök tere? Minek? Giccs és drága! Magyar Királyi Kincstár? (Ma Magyarok Háza, pont a Mátyás Templom mellett nézzétek meg hogyan nézett ki eredetileg ha akartok kommunistát jobban gyűlölni.) Minek?! Drága giccs! Stb. stb. stb. A túristák tömege, ma csak és kizárólag ezekhez az épületekhez jönnek. Igen, persze, ott van a prolinegyed ahol az angolok isznak meg hánynak, de hát azok mindenhol ezt teszik. Aki családdal jön, és a szobahőmérsékletet meghaladja az IQ-ja, az érdeklődik a történelem és a kultúra iránt. Ennek a pedig a leglátványosabb és legkönnyebben megközelíthető formája a szép reprezentatív épületekben van. Finom jelzem, hogy ezt annó nem csak a gonosz fastisztoid Első Világháború előtti náci kormány gondolta így, hanem a soviniszta irredenta genetikailag alattvaló és moslékot evő gomba, magyar zsidóság is. A meggazdagodó zsidó iparosok úgy gondolták, hogy a szép az jó. Így jöttek olyan dolgok létre mint a Gresham palota vagy az Árkád Bazár, a dohány utcai zsinagóga mellett.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!