Alaposan kikapott a volt OBT-elnök

2022. november 15. 12:00

Információink szerint a Fővárosi Ítélőtáblát jelenleg vezető Ribai Csilla elnökjelölti pályázatát majdnem kétszer annyian támogatták, mint Fatalin Juditét.

2022. november 15. 12:00
null
Baranya Róbert
Baranya Róbert

Összbírói értekezleten értékelték múlt héten az elnökjelölti pályázatokat a Fővárosi Ítélőtábla bírái, akik a jelenlegi elnök Ribai Csilla újraválasztását támogatták, az ítélőtáblai bíró és egyben OBT-tag Fatalin Judittal szemben – tudta meg lapunk. Az elnöki pályázatok értékelését és a végeredményt a táblabíróság is megerősítette.

Ugyanakkor úgy tudjuk, hogy

hatalmas volt a különbség a két pályázat megítélése között,

a bírák többsége 56-31 arányban támogatta a jelenlegi elnököt kihívójával szemben, azaz Ribai Csilla majdnem kétszer annyi szavazatot gyűjtött be, mint Fatalin Judit, akinek forrásaink szerint a szavazást megelőző beszédét sem díjazták a jelen lévők.

Mindez akár egy mindennapos hír is lehetne, de ahogy bírósági forrásaink felhívták a figyelmet, jelzés értékű, és – még ha egy vezetői pályázatról is van szó – cáfolja, hogy a bírák többsége egy emberként állna az OBT és annak tagjai mögött, mint ahogyan azt többen igyekeznek sugallni az elmúlt hetekben kialakult vita során is, amelynek alapja két OBT tagnak az amerikai nagykövetnél tett látogatása volt.

Fatalin Judit már volt egyébként az OBT elnöke, éppen abban az időszakban, amikor 2019 májusában a bírói tanács

az Országgyűlés előtt kezdeményezte az Országos Bírósági Hivatal (OBH) akkori elnöke, Handó Tünde elmozdítását,

az OBH-elnök szerintük többszörösen törvénysértő tevékenysége miatt.

Az OBT tagjaként pedig a testület januári ülésén – amelyen a tanács elutasította Varga Zs. András kúriai elnök előterjesztését egy olyan nyilatkozat elfogadására, amelyben a testület kifejezi elkötelezettségét a bírói hatalom, valamint az Alaptörvény és Magyarország alkotmányos rendje iránt – azzal érvelt, hogy

„A bírói függetlenség a törvénynek való alávetettség, minden más jellegű függőséget és alávetettséget kizár.”

A bíróságok szervezetéről és igazgatásáról szóló törvény alapján az ítélőtáblai elnöki pályázatokról az OBH elnöke – a pályázati anyag, valamint a pályázó személyes meghallgatása, továbbá a véleményező szerv, azaz jelen esetben az összbírói értekezlet javaslata alapján – dönt.

Összesen 81 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kiss.istvan770
2022. november 15. 20:35
„A bírói függetlenség a törvénynek való alávetettség, minden más jellegű függőséget és alávetettséget kizár.” Erre a rendszerváltásra várunk a bíróságokon már hosszú évek óta! Azaz kizárólag az érvényben lévő alaptörvény és törvények maradéktalan betartásával ítélkezhetnek és sem belföldi, sem külföldi befolyásnak nem engedhetnek. Erősen hiányolok egy a bírók munkáját ellenőrző, jogászokból álló, munkáltatói joggal rendelkező, a választópolgárok, vagy a parlament által választott szervezetet!
kékFogúHarald
2022. november 15. 18:51
Javítom: a bírói hatalomnak mindenkor az IGAZSÁGtól távol kell tartania magát. Mindez miért? Mert egy igaz MAGYARnak nagy az igazság szeretete és ha abban sértve érzi magát, elemészti. Példa: CHF alapú devizahitelek.
tatam
2022. november 15. 16:57
Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) a bíróságok központi igazgatási szerve, élén az elnökkel, akit az Országgyűlés választ. Az Országos Bírói Tanács (OBT) felügyeli a rendes bíróságok központi igazgatását, illetve közreműködik a bíróságok igazgatásában. Testületként működik, 14 bíró tagját a bírák választják, a törvény szerint tagja továbbá a Kúria mindenkori elnöke.
fogas paduc
2022. november 15. 16:53
Egy jogállamban a jogrendszer az ALAPTÖRVÉNYRE épül. Amelyik bíró ezt nem hajlandó elfogadni, az alkalmatlan bírónak. Az igazságszolgáltatás - elnézést, akarom mondani a jogszolgáltatás nem önmagáért van, és nem lóghat a semmiben a semmitől.. Ha valami nincs felfüggesztve, akkor az leesik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!