TGM: Orbán és a radikális baloldal ugyanúgy kritizálja a nyugatot

2022. október 19. 07:44

Nyugaton ugyanúgy nem tudják, milyen a helyzet Kelet-Európában, ahogy Magyarországon sem tudják, mi van Dél-Amerikában – nagyinterjút adott a Partizánnak Tamás Gáspár Miklós. Összefoglalónk!

2022. október 19. 07:44
null

Terjedelmes interjút adott a Partizán Készületlenül című podcastjének Tamás Gáspár Miklós (TGM). A marxista filozófus Gulyás Márton vendégeként többek között háborúról, a globális válságról, a radikális baloldal nyugatellenességéről, Orbán Viktorról, a világjárványról és betegségéről is beszélt.

TGM: Orbán Viktor a migráció miatt nyer

Orbán Viktor, Giorgia Meloni, és a Svéd Demokratáknak nevezett újfasiszta párt mind a bevándorlási kérdésnek köszönhetik választási győzelmüket – jelentette ki Tamás Gáspár Miklós a beszélgetés során. A marxista filozófus elmondta, szerinte ma az idegenellenesség és a bevándorlás miatti pánik nélkül nem lehet választást nyerni, és azt is, hogy meglátása szerint

A filozófus szerint ugyanis több menekültet lehet befogadni, mint azt Orbán Viktor képzeli, noha elismerte, hogy mindenkit biztosan nem.

Lelkesítő iráni tüntetések és „ostobácska” parlamenti rendszer

Tamás Gáspár Miklós szerint rendkívül lelkesítőek az iráni tüntetések, és a nők elnyomása elleni tiltakozó akciók – mint például, amikor a nők letépik a fejükről a hidzsábot, vagy levágják a hajukat, amely tevékenységekért a muszlim országban börtönbüntetés jár.

A filozófus szerint még egy ilyen világban is, amelyben élünk „él a szabadságvágy, él az emancipáció vágya, él a racionalitás iránti erőteljes vágy a sok baromsággal szemben, amit hirdetnek a különféle divatos, erre a célra rendszeresített tökfejek”. Szerinte az emberek mind szabadságot és boldogságot szeretnének, de erre megfelelő gazdasági politikai eszköze egyetlen társadalomnak sincsen.

A filozófus kijelentette,

Orbán, Kövér és a radikális baloldal együtt kritizálja a nyugatot

A miniszterelnökről és Kövér Lászlóról szólva a filozófus elmondta, úgy véli, ma azok tiltakoznak minden ellen, akik az Orbán-rendszerben nőttek fel, és nagy hatással voltak rá a nyugattal kapcsolatos tévképzetek, amelyekhez

Orbán Viktornak a nyugat eltúlzott groteszk önvádja, önkritikája, öngyűlölete szállította a kliséket.

A filozófus szerint a magyar hetilap- és folyóiratkultúra híres gondolkodói ma ugyanazok, „mint Németh Lászlónak”. Szerinte attól a radikális fiatal baloldaltól, aki nyugaton van, és „elveti az öreg fehér férfiakat, meg egyáltalán mindent, amit ezek hoztak, meg egyáltalán minden gyarmatosítás, minden csak faji elnyomás számukra” ugyanazt hallani, mint amit itthon Kövér Lászlótól, és Orbán Viktortól.

„Őrültekről ne beszéljünk!”

Arra a kérdésre, hogy mit lehet kezdeni a nyugat kulturális-politikai-gazdasági hatalmát és az identitáspolitikáját bíráló kritikákkal, úgy válaszolt: „ezt nem is értem.

„Jó, hát őrültekről most ne beszéljünk!” – reagált Gulyás felvetésére, miszerint egyes kritikák szerint a transzmozgalom aláássa a nők önrendelkezési lehetőségeit. TGM kiemelte, hogy a transzjogok kiszélesítése mellett áll, a transzneműek és más meleg kisebbségek vitáját kártékonynak és helytelennek látja. Ez

a tehetetlenség egyik válságtünete, hogy most a baloldaliak csak egymást üthetik, mert senki mással nem kerülnek komoly politikai kontaktusba

– mondta.

„Ebben igaza van Orbán Viktornak!”

A filozófus szerint van igazság azokban a vádakban, amelyek szerint a NATO-nak is van felelőssége abban, hogy az orosz-ukrán háború idáig eszkalálódott. Úgy vélte, nem emiatt robbant ki a konfliktus, de kétségtelen, hogy a nyugati államok befolyásszerzésre törekednek a kelet-európai régióban. Ez szerinte egyébként „tiszta hülyeség”, hiszen ez a krachzóna, ahol „veszteséges, eladósodott, elmaradott semmire sem jó helyek” vannak, ezeket az országokat nyugodtan meghagyhatnák továbbra is élelmiszer-exportőröknek.

A Nyugatnak mi érdeke fűződne ahhoz, hogy az egy főre jutó GDP Kelet-Európában alacsonyabb maradjon?

– teszi fel a kérdést a filozófus, aki úgy véli, az, hogy az autógyárak olcsó munkaerőt szereznek, nem olyan tényező a világpolitikában, hogy háborúba szálljanak érte.

Épp ezért az egész konfliktus szerinte részben véletlenszerű dolgok, részben a Nyugat ténylegesen létező politikai expanzionizmusa következménye.Tamás Gáspár Miklós úgy fogalmazott:

A filozófus kifejtette azt is, hogy Orbánnak akkor is igaza van, amikor azt mondja, hogy ő kipcsak, meg a török nyelvű népek tanácsának (Türk Tanács – a szerk.) tagja.

A nyugati szanckiókról

TGM szerint igenis önző és téves is a Nyugat Ukrajnát fölfegyverző és Oroszország ellen szankciókat életbe léptető politikája,

mert egy képzelt hatalmi Status quót kíván fenntartani.

A filozófus „Marhaságnak” nevezte azokat a nyugati véleményeket, amelyek szerint Ukrajnában a demokráciát és a szabadságot védik a zsarnoksággal szemben, hiszen szerinte az ukrán politikai rendszer leginkább az oroszhoz hasonlít, például Ukrajnában is betiltották az ellenzéki pártokat.

Nyugaton ugyanúgy nem tudják, milyen a helyzet Kelet-Európában, ahogy Magyarországon sem tudják, mi van Dél-Amerikában

– mondta a filozófus. Egy példával illusztrálandó felidézte, hogy Liz Truss brit miniszterelnök külügyminiszterként Lettországról, Észtországról, és Litvániáról beszélve közölte, hogy meg fogják védeni azokat a hősies fekete-tengeri (!) országokat, amelyeket a Fekete-tengeren (!) Oroszország és Törökország fenyeget. „Na, hát szóval körülbelül ennyire érdekli őket” – zárta a gondolatmenetet.

A Mi Hazánk sikeréről

A felvetésre, hogy a Mi Hazánk választási sikerében nagy szerepe volt az oltásellenességnek, úgy válaszolt, hogy a koronavírussal és az oltásokkal kapcsolatos szkepticizmus általános, minden járványhullám idején tüntetnek a szélsőségesek, amelyre az egyes államok szigorúbban reagálnak, emiatt veszítenek a népszerűségükből, és ez erőteljes jelenség.

A baloldalról szólva

A baloldalról szólva Tamás Gáspár Miklós példaként rámutatott, hogy amikor az ellenzék nem mond semmit a migráció problémájáról, az emberek a kormánypropagandának hisznek és azt gondolják, hogy az ellenzéki politikusok menekültbarátok. 

– fogalmazott. Egy ember volt, aki ezt kimondta, Márki-Zay Péter, de ő „legalább nyílt rasszista gondolatokat mondott erről a témáról... a többiek is pont úgy gondolják, csak nem mondanak semmit” – emelte ki a filozófus.

A beszélgetés során Tamás Gáspár Miklós súlyos betegségéről is beszélt. „Ez egy gyógyíthatatlan betegség, amit intenzív kezeléssel tűrhető állapotban lehet tartani. Ez a kezelés eléggé próbára teszi a szervezetemet, úgyhogy hol jobban vagyok, hol kevésbé. Ha nem is annyit, mint korábban, de tudok dolgozni, a gondolkodásban nem zavar. Fájdalmaim nincsenek, jóval gyengébb vagyok a kelleténél, de közvetlen életveszély pillanatnyilag nincs” – fogalmazott.

Nyitókép: MTI/Beliczay László

Összesen 68 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rocktoberi
2022. október 21. 12:49
"A marxista filozófus elmondta, szerinte ma az idegenellenesség és a bevándorlás miatti pánik nélkül nem lehet választást nyerni, és azt is, hogy meglátása szerint a menekültkérdés okozza a „szélsőjobboldal” előretörését." Ez is fordítva ül a lovon. A migrációnak nincs semmilyen pozitív hozadéka.
Rocktoberi
2022. október 21. 12:46
TGM szeret nagyokat mondani. Egyszer olvastam tőle értelmes gondolatokat. https://www.google.com/amp/s/24.hu/poszt-itt/2018/07/11/tgm-kover-laszlo-es-az-ellenzek-becsulete/amp/
LancelotDuLac
2022. október 19. 22:25
"Egy ember volt, aki ezt kimondta, Márki-Zay Péter, de ő „legalább nyílt rasszista gondolatokat mondott erről" xDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD TGM megint úgy hülye ahogy van. "Márki-Zay Péter megcsinálta saját bécsi videóját" Biztosan mindenki emlékszik arra, amikor Lázár János Bécsbe látogatott, ahol videót készített arról, mi történt a város egyik kerületével, mióta a bevándorlók költöztek oda. Ugyanezen a helyszínen járt most Hódmezővásárhely polgármestere, Márki-Zay Péter is, aki szintén Facebook-oldalán tett közzé egy felvételt a látogatásról, ahol kifejezi, hogy "integrálni és szeretni kell a migránsokat" (video) 04:29mp, Aztán később migránsszámlálót rakott ki! xDDDDD Hülye fasz! https://24.hu/belfold/2018/08/10/marki-zay-peter-becs-video/
írmag
2022. október 19. 21:22
Szegény komcsi, hallottad miről beszélt Trump? "Szedjétek össze magatokat!" – üzente az amerikai zsidóknak Donald Trump. Figyelj rá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!