Orbán: Sikerült elhárítanunk a veszélyt, kiharcoltunk egy fair megállapodást

2022. október 21. 05:52

Megállapodás született abban, hogy ha lesz is gázársapka Európában, az nem érinti majd azokat a hosszú távú szerződéseket, amelyek nélkül Magyarország gázellátása egyik napról a másikra ellehetetlenülne. 

2022. október 21. 05:52
null

Hajnali kettőkor jelentkezett be Facebook-oldalán Orbán Viktor. Ekkor ért véget az EU-csúcs első napja. Mint a miniszterelnök írta:a legfontosabb kérdést, az energia kérdését sikerült lezárni.

„A bizottság energetikai javaslatai jelentették a legnagyobb veszélyt Magyarország számára. Elfogadásukkal azt kockáztattuk volna, hogy néhány nap alatt leállnak a Magyarországra irányuló gázszállítások. Ezt a veszélyt ma sikeresen elhárítottuk. Nem maradtunk egyedül, így sikerült egy fair megállapodást kiharcolnunk” – közölte a miniszterelnök.

A továbbiakból kiderült, a megállapodás a májusi olajmegállapodáshoz hasonló mentességeket jelent Magyarország számára: megállapodás született abban, hogy ha lesz is gázársapka Európában,

az nem érinti majd azokat a hosszú távú szerződéseket, amelyek nélkül Magyarország gázellátása egyik napról a másikra ellehetetlenülne. 

Továbbá azt is sikerült elérni, hogy ha lesz is közös gázbeszerzés Európában, az nem lesz kötelező Magyarország számára. Ezáltal nekünk továbbra is nyitva marad minden beszerzési lehetőség. „Ez fontos, mert csak akkor tudjuk leszorítani az energia árát hazánkban, ha minél több forrás áll rendelkezésre, minél nagyobb a verseny a magyar energiapiacon” – írta Orbán.

Nyitókép: MTI/Európai Tanács/Dario Pignatelli

Kapcsolódó cikkek

Összesen 399 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Namond
2022. október 22. 11:47
"Harcolni ugyan nem nagyon kellett semmit a magyar delegációnak, mert már az ülés kezdetén mindenki elfogadta Emmanuel Macron francia elnök nyitógondolatát, miszerint az a legfontosabb, hogy az Európai Unió megőrizze egységét a gáz- és az energiaellátás ügyében folytatott tárgyalások és az ellátásbiztonság megteremtése során. A politikus hangsúlyozta, teljes egyetértésre van szükség a tagállamok között, és kijelentette: "nem jó" Európának, ha Németország "elszigeteli magát" a lehetséges gázárplafonról tervezett uniós tárgyalások közepette." Hogy lehet, hogy bátor hősünk egy, a tárgyalások során elhangzott érvelését, legalább szavát nem idézik a médiák, csak Macront, UvdL-t, Schulzot és Michaelt? Szókimondó, gerinces harcosunk, nemzetmegvezetőnk egy szót sem szólt?
Namond
2022. október 21. 19:38
Hiába, egy Vicc-tor csak győzni tud. Szerinte. Én meg megvárom a szakmai véleményeket a hejehujával.
Kanyar
2022. október 21. 16:27
Ez óriási harc lehetett! A német kancellár elbújt Orbán mögé és onnan leste, hogy mi lesz az eredmény. Az ország fele tényleg annyira hülye, hogy ezt elhiszi?!
olajfa1
2022. október 21. 15:54
Szóval... aki akarja az nyugodtan és szabadon tökön szúrhatja magát!... de mi abból kimaradunk! Köszönjük miniszterelnök úr!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik