Kormányinfó: Újabb segítséget kapnak a vállalkozások

2022. október 22. 11:19

Kiterjesztik a kamatstopot a kkv-kra, meghosszabbítják a Széchenyi Kártya Programot, és gyármentő programot is hirdet a kormány. Részletek!

2022. október 22. 11:19
null

Mint arról korábban lapunk is beszámolt: fontos gazdasági bejelentéssel készült a kormány szombatra. A sajtótájékoztatót Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő tartják, ám a 11:30-kor kezdődő eseményen Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter is jelen van.

A legfontosabb bejelentések egy helyen

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője közölte, szankciós infláció van Magyarországon és Európában is. A magas energiaárak miatt emelkedik minden termék ára. Éppen ezért folytatja az árstopok politikáját a kormány – tette hozzá. Ennek értelmében a legfontosabb döntések:

  • Kiterjesztik a kamatstopot a kkv-kra,
  • meghosszabbítják a Széchenyi Kártya programot,
  • és gyármentő programot is hirdetnek.

November 15-től lesz érvényben a kamatstop

A kis- és középvállalkozások kamatstopja a változó kamatozású hitelekre vonatkozik. Június 28-i állapoton rögzítik a kamatot, 7,77 százalékon. Ma 16,69 százalékos a kamatláb. November 15-i határidővel vezetik be az intézkedést, és jövő év június 1-ig lesz érvényben.

Közel 60 ezer kkv-t fog érinteni az intézkedés 

– mondta Nagy Márton.

A miniszter a Széchenyi Kártyáról elmondta, hogy a január 1-ig 3,5 százalék a kamata, utána 5 százalékra emelkedik. A termékek körét szűkítették, inkább áramvonalasították. Harmadik lépésként azon gondolkodnak, hogy a bankadót ne csak fiskális eszközként, hanem ösztönzőként is használják. Aki hitelez, az kevesebb bankadót fizethet, jövő héttől kezdenek dolgozni ezen a programon.

Kedvező eredmények az EU-csúcson

Gulyás ismertetése szerint az uniós csúcson olyan javaslat volt az asztalon, ami alapján hazánk nem jutott volna gázhoz. „Ezt sikerült megakadályozni” – tette hozzá. Ha a gázárcsökkentés előnyei bekövetkeznek, akkor azt Magyarország is élvezni fogja – mondta a miniszter. Reméli, hogy az uniós döntések hozzájárulnak az árak mérséklődéséhez.

A tárcavezető hangsúlyozta, hogy

 

 

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Összesen 172 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2022. október 22. 14:35
"Kormányinfó: Újabb segítséget kapnak a vállalkozások" Ki más?
BőröndÖdön
2022. október 22. 14:23
A lakosság pedig fizetheti az MVM elborzasztó árait..
Sany Xepi
2022. október 22. 14:02
Nemsokára meg árnyékszék kormány infó. Napirendi pontok -elég büdös e produktumunk? Mert ha jóízű akkor változtatunk rajta. -kellően fogyasztják e? -mennyivel kell megemelni a termelést, hogy az össze lipsinek jusson?
Micó
2022. október 22. 13:34
A balos Putylitörpe megint összeomlott az információ- özön miatt....A KariGeris sablonokhoz van szokva.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!