Karácsony: 2024-ben pártok támogatásával, de civil ernyőszervezetek jelöltjeiként kellene indítani az ellenzéki polgármesterjelölteket

2022. október 14. 16:25

A főpolgármester azt mondta a Republikon Alapítvány csütörtök esti beszélgetésén, hogy a kormány 12 éve „lépésről lépésre megfojtja” az önkormányzatiságot – számol be a 444.

2022. október 14. 16:25
null

Több ellenzéki polgármester azt javasolta a Republikon Alapítvány csütörtök esti beszélgetésén, hogy a következő önkormányzati választáson szerencsésebb lenne, ha nem tennének pártlogókat a szavazólapra – számol be a 444. Csőzik László érdi városvezető kijelentette, három éve kilenc szervezet jelölte, de ma már több esélye lenne függetlenként. Karácsony Gergely ötlete pedig az volt, hogy 2024-ben a pártok támogatásával, de civil ernyőszervezetek jelöltjeiként indítsák politikusaikat. Soproni Tamás terézvárosi polgármester is ezt a rendszert nevezte a legjobb a legjobb megoldásnak.

A főpolgármester még hozzátette, ebbe az irányba tolja őket az, hogy egy napon lesz az önkormányzati és az európai parlamenti választások. Szerinte a Fidesz abban bízik, az EP-választás rivalizálása elidegeníti az ellenzéki választókat attól, hogy leszavazzanak egymás jelöltjeire. Több résztvevő hallott olyan elképzelésről, hogy változna az önkormányzati választási rendszer és két év múlva nem közvetlenül választanák meg a polgármestereket, hanem a

képviselő-testületek, közgyűlések szavaznának a személyéről. 

A fórum címe az volt: „Van-e még önkormányzatiság Magyarországon?”, Karácsony szerint erre nagyon nehéz válaszolni, és „ez önmagában rossz hír”. Szerinte a kormány 12 éve „lépésről lépésre megfojtja” az önkormányzatiságot. Másrészt úgy véli, bár korlátozottak a lehetőségeik, az Orbán-rezsim legnagyobb változása mégis az volt, amikor 2019-ben „az ország nagyon sok pontján nem állampárti jelöltek nyerték meg a választást”, és az ellenzékivé vált városok „filozófiaváltáson estek át, és elkezdtek valódi önkormányzatként működni” – fogalmazott és azt állította, a válságos időkben sokkal jobban teljesítettek, mint a kormány.

Nyitókép: Karácsony Gergely főpolgármester beszél a Fővárosi Közgyűlés ülésén a Városházán 2021. november 24-én.MTI/MTI Fotószerkesztőség/Szigetváry Zsolt

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lőrinc51
2022. október 17. 11:12
Civil ernyőszervezetet lehet külföldről támogatni? Ezért van most ez az ötlet????
vikiva
2022. október 15. 08:02
Spekuláns egy bagázs ! Most meg megtévesztéssel szeretnének nyerni mint mindig , de hát persze ez nálluk természetes ; csakúgy spontán , mint az angol nyelv vizsga beszerkesztése az életrajzába . Fuuuu ez a nyálas Karácsony
DoomGuy
2022. október 15. 05:33
Megy a jogászkodás, meg, hogy technikailag, hogy legyen lepapírozva, hogy a legnagyobb hatalmi szeletet haraphassák ki, az emberek megtévesztésével. Egy dologról nincs szó, hogy ezt a hatalmat mire használnák. Hogy mi a cél, mire kérnek felhatalmazást.
konfucius
2022. október 14. 21:56
Miért, geli ? Ettől majd jobb polgármesterekké válnak hirtelen? Már megint azt hiszed, hogy hatalomtechnikai okok miatt vagytok ilyen elképesztően bénák. Pedig bárki indít is téged, ugyanolyan szar vezető maradsz. A haverjaid ugyanígy. Bukni fogtok, hihetetlenül nagyot.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!