Megszólalt az Országos Bírói Tanács az amerikai nagykövetnél járt két bíró kapcsán

2022. október 31. 15:38

„Az OBT-nek az USA nagykövetségével is kiváló kapcsolatai vannak” – írják közleményükben.

2022. október 31. 15:38
null

Korábban beszámoltunk róla, hogy két magyar bíróval találkozott az amerikai nagykövet. A David Pressman által közzétett találkozó nagy port kavart. Többek között ifj. Lomnici Zoltán is véleményezte az ügyet.

„Az elmúlt napok zavarkeltő és egyben propagandisztikus újságcikkeire reagálva az Országos Bírói Tanács (OBT) az alábbiak közlését tartja szükségesnek” – kezdte reagáló közleményét az OBT.

Közölték: a Budapestre akkreditált nagykövetekkel a bírósági szervezetrendszer évtizedek óta kapcsolatban áll.

„Természetesen az OBT is – mint az Alaptörvényben létrehozott bírói önigazgatási testület – kapcsolatban áll a szövetséges államok diplomáciai képviseleteivel, a Holland Királyság nagykövetével közös konferenciát is szervezett, a holland nagykövetet 2021 novemberében hivatalosan is fogadta” – olvasható a közleményben.

Az OBT-nek az USA nagykövetségével is kiváló kapcsolatai vannak,

az OBT több tagja – így Matusik Tamás és Vasvári Csaba is – részt vett már 2019-ben is az USA Nagykövetségének Függetlenség Napi fogadásán, hasonlóan egyébként az OBH és a Magyar Bírói Egyesület (MABIE) elnökéhez” – teszik hozzá.

Úgy fogalmaznak: „A sajtóban megjelent csúsztatásokra tekintettel az OBT utal rá, hogy

egy nagykövet nem politikus, hanem a diplomáciai képviselet feje, aki saját államát képviseli egy másik államban.

Súlyos hiba lenne összekeverni a politikust a politikai kinevezettel. Utóbbiakkal a bírák maguk is gyakran kapcsolatba kerülnek, figyelemmel arra, hogy a Kúria és az OBH elnöke is az” – zárják a közleményt.

Nyitókép: Twitter

Összesen 407 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Korn
2022. november 15. 13:13
Makizaj is csak véletlenül járt az előző nagykövethez kéthavonta, meg az ellenzéki újságírók is csak odatévednek néha, jajj jajj mennyi baj van ezekkel a magyarokkal.
admint
2022. november 15. 12:41
"egy nagykövet nem politikus" - ahogy egy bíró sem jogász :-D
laslosch99
2022. november 02. 01:10
The U.S. justice system is one of the most corrupt, discriminatory system of the entire world. Taking exemples of this system the FORCIBLE RAPE of a woman carries 30 years to life in prison sentence. The everage defendant, having been convicted of FORCIBLE RAPE, receives a 30 year prison sentence, but if you have POLITICAL CONNECTION, like a 24 year old California defendent, the judge can give a 90 DAY JAIL SENTENCE FOR FORCIBLE RAPE!! The entire sytem has two standards taking account who the defendant is therefore, most average american call the system a MAJOR FARCE AND SHAM!!!
sorivo4
2022. november 01. 21:31
"egy nagykövet nem politikus, hanem a diplomáciai képviselet feje, aki saját államát képviseli egy másik államban." Hát pont azért nem baráti beszélgetésen voltak. Mert a nagykövet egy másik államot képvisel. Ők pedig nem annak az országnak a bírái és igazságszolgáltatásának részei. Vagy ezt teljesen normálisnak érzik? Kipróbáljuk, hogy mit szólna hozzá az USA, ha az amerikai magyar nagykövet kéretne be két amerikai bírót konzultációra? És minderre mentségül a holland nagykövetséget hozzák fel példának? Az egyetlen másik ország külképviseletét az USA-n kívül, aki előszeretettel avatkozik a belügyeinkbe és végez civilnek mondott szervezetein keresztül szabotőrtevékenységet hazánkban? A holland és az amerikai nagyköveten kívül mely országok külképviseleteivel tartják még a kapcsolatot hivatalosan?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!