Töredelmes vallomás Puzsér Róbertnek

2022. október 28. 17:11

Kérlek, bocsásd meg nekem, hogy gecinek gondoltalak, akinek az a legfőbb baja, hogy ritkán kap szerelemből csókot.

2022. október 28. 17:11
null
Bayer Zsolt
Bayer Zsolt

„Drága, aranyos, megfellebbezhetetlen, virágba borult Puzsér úr, szívemnek gyöngyháza, lelkem Robikája!

Igazad van.

Istenem... kimondtam...

Nem is sejted, mióta hordozom magamban ezt a titkot, mióta emészt engem ez az egész.

Igen, igazad van: nekem nincs saját véleményem.

Soha nem is volt.

Már bimbózó gyermektestemet szemmaró véleménytelenségben szárítottam.

Aztán nagy lettem, és rádöbbentem, hogy nekem nincsen véleményem. Semmiről, soha.

Én vagyok a vélemény nélküli ember.

És akkor elhatároztam, hogy szert teszek véleményre.

És elmentem a Központi Vélemény Ellátóba.

Nem fogod elhinni, mi történt.

Ott álltál, ott álltatok ti mind, előttem, a sor elején, közvetlenül a pultnál.

És megkaptatok minden véleményt, azonnal, amire csak szükségetek volt.

Soha nem felejtem el a csalódásomat és a kétségbeesésemet. Hiszen én is szerettem volna olyan sok, szép, friss véleményt, amit ti megszereztetek.

Mindig friss, ropogós vélemények voltak ott, a Központi Vélemény Ellátóban. Ráadásul szinte ingyen. Némi lelkiismeretért cserébe megkaptatok mindent, ti, akik a sor elejére kerültetek.

És micsoda véleményeket! Lelkem Robikája, volt ott vélemény Marxtól, Bródy Jánostól meg a Nádas Pétertől. És azt ti mind elkapkodtátok előlem. Sőt, a pult alól kaptatok egészen friss véleményeket Sartre-tól meg Beauvoir-tól.

És az mind-mind a tiétek lett, és nem adtatok belőle senkinek.

Akkor mi, akik lemaradtunk a Központi Vélemény Ellátó nagy kiárusításáról, elmentünk, és alternatív vélemény ellátókat kezdtünk felkutatni.

Apró, kicsike, rosszul világított ellátókat látogattunk sorra, azokból szedegettük össze, ami megmaradt. Kevéske Németh Lászlót, Szabó Dezsőt, Hamvas Bélát, Julien Bendát, Ortegát, Camus-t, miegyebet, csak a reszlit, tudod.

Nekem, nekünk, vélemény nélkülieknek ez maradt.

Bezzeg ti ott fényeskedtek a nagyok fáklyafényénél –

»Ki tudja, mit hoz még a holnaptalán majd lesz egy szebb világHol minden ember ünnepelhets nekünk is nyílik majd virág«

Istenem, micsoda mélység, minő eredetiség, és ez mind-mind a tiétek...

Nem nyafogok, Robikám, hisz’ most már késő. Most látom, milyen rozsdás ő. Ő is.

Mindenesetre, most, hogy ilyen pompásan megírtad rólam az igazságot, gyorsan elszaladtam valamelyik sötét, hátsó udvari vélemény ellátómba, hogy mi legyen a véleményem erről, vagyis hát rólad, fényességes padisahom.

Drága Róbertem, meghátráltam. És soha többé nem próbálkozom az önálló véleményalkotással. Egyszerűen reád, reátok csüggesztem tekintetem, és magamba szívom a Központi Vélemény Ellátóból nektek juttatott csodákat, és megkísérlem ellesni tőled az emberi méltóság védelmezését.

És kérlek, bocsásd meg nekem, hogy gecinek gondoltalak, akinek az a legfőbb baja, hogy ritkán kap szerelemből csókot. Nem így van. Te a magyar szellem világító szeneslámpája vagy, a fény az éjszakában, dal a pusztán, odaragadt nyom a fajanszon. Taníts engem, Mester...”

Kapcsolódó 

Puzsér Róbert: Bayer Zsolt fel van háborodva Vadon Jani ízléstelen tréfálkozásán, és az emberi méltóság meg az egyetemes kultúra tiszteletét követeli. Bővebben... 

 

Nyitókép: Földházi Árpád

Összesen 135 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Skulo
2022. október 30. 10:27
Puzsér a 3 P. Panelproli pöcs, kis olvasottsággal. Önmagára gerjed, ezért aztán nincs gerincferdülése, nem kell kezet váltania mint gréczinek, ráadásul laza, egyszerűen magára bukik és megérkezett.
fintorman
2022. október 30. 01:14
Nem vagyok Bayer rajongója, de Puzsérral ellentétben tud írni, és tényleg értelmiségi. Gyönyörűen lealázta Puzsért, meg az ilyen FAM szintű pojácákat. Öröm volt olvasni. Köszönöm!
Hunyadi Mátyás
2022. október 29. 19:17
Ha a kettesszámú FIDESZ-es párttagköny tulajdonosa ezt a stílust használja, akkor mi a baj azzal a trágár gimnazista lánnyal? Esetleg éppen Bayer Zsolt tanítványa.
Vladiszláb
2022. október 29. 15:59
Bocsánat, de a mi tanyánk környékén nincs véleményellátó. Ki a fax az a puzsér, aki kifosztotta a központi ellátmányt, ami miatt ide vidékre, még a maradékból sem jutott?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!