Transzparens újságírásért: Sajtóetikai szabályokat sérthet a Telex cikke

2022. szeptember 27. 16:40

A portál egy bizonytalan szakmai hátterű és módszertanú kutatásra hivatkozva sugalmazza, hogy a kormányzati média hatására lettek oroszpártiak a magyarok – írja az alapítvány az elemzésében.

2022. szeptember 27. 16:40

Sajtóetikai és szakmai aggályokat vet fel, hogy a Telex olyan külföldről kreált adatokkal próbálja sugallni, hogy a kormányzati média hatására lettek oroszpártiak a magyarok, amely kutatás módszertana nem ismert; a kutatást végző intézet honlapja csak oroszul érhető el teljes mértékben – írja elemzésében a Transzparens Újságírásért Alapítvány.

Hat állítás, ezerfős minta

A szerző megemlíti, hogy a portál szeptember 21-én megjelentetett egy cikket, amelynek  címe erősen clickbait: „Működik a propaganda: a magyar internetezők fele mérsékelten oroszpárti”. Propagandát említ, amelyet az olvasó rögtön a kormányzattal, fidesszel valamint a jobboldali, kormánypártnak tartott médiával azonosít. A cikkíró azonban nem bizonyítja azon állítását, hogy a felmérésben szereplő válaszadók attitűdjére egyáltalán a média volt hatással. 

A Transzparens szerint a kutatás nincs rendesen hivatkozva, és az interneten nem is elérhető, és a néhány grafikon is felvet komoly módszertani aggályokat. Hat állítás és 1000 fős minta alapján – a kutatás adatfelvétele június 28. és július 7. között zajlott online kérdőív segítségével – kijelentik, hogy a magyar internetezők 85 százaléka oroszpárti, 46 százalékuk mérsékelten,

további 31 százalékuk erősen, 8 százalékuk pedig teljesen. 

Nem sokkal a cikk megjelenése után az RTL, és a Magyar Narancs is átvette a narratívát, de mindkét hírportál a Telexet említi forrásként, miközben a Telex a prágai székhelyű Free Press Eastern Europe kutatására hivatkozik, amely hat közép-európai országban (Bulgária, Csehország, Lengyelország, Románia, Szlovákia és Magyarország) vizsgálta az ukrajnai háborúval kapcsolatos véleményeket. Az Alapítvány munkatársai azonban a hivatkozott kutatást azonban sehol sem találták sem az FPEE oldalán, sem máshol az interneten. Ezért megkérték a Telexet, hogy juttassa el hozzájuk is a szóban forgó kutatást, de a cikk írásáig nem kaptak választ.

A Mandiner cikke is példa

A cikk címében az szerepel, hogy „működik a propaganda”, azonban a további részében szó sincs arról, hogy a kutatás kimutatta volna, valamilyen propaganda lett volna hatással az eredményekre, a kutatás a propaganda szerepével nem foglalkozik. Arra sem tér ki a cikk, miféle propagandára gondolt a címadó, orosz propagandára, vagy a magyar kormány propagandára? A Transzparens kijelenti, azt feltételezik, hogy a címadó a magyar kormánypropagandának tulajdonítja az eredményeket, azonban ez azért nehezen védhető álláspont, mert a kormánypártok a nyilvános kommunikációban rendre a békét szorgalmazzák, empátiával viszonyulva az ukrán lakosság szenvedéseihez, de még a kormánypártinak mondható sajtótermékek is tényszerűen közlik az ukrán álláspontot, és nem gyártanak propagandisztikus anyagokat.

Példaként hozzák fel többek között a Mandiner egyik cikkét: Novák Katalin: A béke legyen az elsődleges cél „Magyarország határozottan elítéli Oroszország Ukrajna elleni agresszióját, amely hatalmas emberi szenvedést és pusztítást okozva romba döntötte Európa békéjét és súlyos kihatással van a világ rendjére” Az elemzés szerint az, hogy

a magyarok az EU-s szankciókat hibásnak vélik,

még nem jelent egyértelmű oroszpártiságot, nyilván nagy szerepet játszanak pragmatikus megfontolások is, valószínűleg inkább van szó „olcsó energia”-pártiságról, mint oroszpártiságról. 

Nem mellesleg a cikk és az elemzés nem mutatja meg, mennyiben változott az emberek viszonya Oroszországhoz a háború miatt, és nem bocsátkozik konkrétumokba azt illetően, hogy milyen propagandaelemek milyen változásokat hoztak a magyarok hozzáállásában.

Nyitókép: Az elemzés által közölt Telex-diagram

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hegyivadász
2022. szeptember 27. 23:15
Nem tudom más közép-európai országokban, hogyan viselkedett az ukrán nagykövet, de itt nálunk biztosan nem szerzett sok barátot Ukrajnának.
Google
2022. szeptember 27. 17:49
A telex Amerikától várja a megváltást/demokráciát/palagázt stb. Várhatja. 56-ban is sokat segítettek. Már akkor is! Szép dolog a bizalom. A töretlen a kegszebb.
nempolitizálok
2022. szeptember 27. 17:10
Ma már az is oroszpárti, aki nem szeretne télen megfagyni és felfogja, hogy az inflációt, a gazdaság visszaesését az EU és Németország vezetőinek politikája okozza. Az egy másik dolog, hogy ezek annyira undorítóan és szemét módon viselkednek cselédjeikkel a libsikkel együtt, hogy még szép, hogy szinte mindenki oroszpárti. Az ukrán kormány és náci szervezetek magyarokkal való bánásmódja nyilván egyáltalán nem segített.
tetx
2022. szeptember 27. 17:04
Attól, hogy tőlem pusztulhat fuckrajna (sőt!), Oroszország szétesésért sem sírnék, ott is ott egy rahedli nem orosz nemzetiség aki nem önként került oda. (felkészül Romulánia, Spanyol o., Francia o, UK, USA, Kína, stb hosszú a sor) Szóval a telex munkatársai kitörölhetik a seggfejüket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!