Szuterén: olcsóbb és kisebb a rezsije

2022. szeptember 27. 15:00

Az elszállt ingatlan- és rezsiárakból kiindulva megéri fontolóra venni az alagsori lakások vásárlását.

2022. szeptember 27. 15:00
null

Az elszállt ingatlan- és rezsiárakból kiindulva megéri fontolóra venni a szuterénvásárlást. A gyakran – tévesen –pincelakásnak titulált ingatlantípus átlagosan 30-40 százalékkal olcsóbb, mint egy sima lakás ugyanabban a városrészben. De más előnye is van – állítja az ingatlanbazar.hu portál.

A szuterén legjellegzetesebb ismérve, hogy a padlószintje a talajszint alatt van, tehát otthonunkba lépve nem felfelé, hanem lefelé lépcsőzünk. De kit zavar ez, ha teljes méretű ablakok, nyílászárók biztosítják a fényt a szuterénben? Ugyanis a csak néhány tíz centiméterrel mélyebben kialakított szuterénnél nem lapos ablakokon szűrődik be a fény, ellenben a kis nyílászárós pincelakásokkal. Ezért nem keverendő össze a két lakástípus.

A diákok is szeretik

Egy igényesen kialakított és berendezett szuterén nemcsak saját részre, hanem befektetési szándékkal is megállja a helyét, például egyetemisták részére, főleg, ha a belvárosban található. Őket az sem zavarja, ha a járókelők lába zavarja meg a kilátást, és csak alulnézetből kémlelhetnek ki az ablakon. Cserébe alacsony rezsivel számolhatnak, és persze azok is, akik életvitelszerűen élnek alagsori lakásban.

Könnyen kifűthető

A leggyakrabban nagyvárosi bérlakások, családi házak alagsori helyiségei alakíthatók át szuterénné, akár garzonméretűvé, akár magánház alapterületűvé.

Legnagyobb előnye, hogy az alacsonyabb padlószint és belmagasság miatt könnyen kifűthető, és nem is hűl ki olyan könnyen, mint egy átlagos lakás. Nyáron viszont tovább hűvös marad. Nem vagy csak alig szükséges lépcsőzni.

Megosztó típus

Sokan mégsem rajonganak érte, éppen az alacsony, jellemzően 210 centiméter alatti belmagasság miatt, ez nyomasztó hatást kelthet. Ha nincs a ház talapzata tisztességesen alászigetelve, a falak vizesedhetnek, ettől az egészségre káros dohosodás, penészedés alakulhat ki. Nem mellesleg emiatt gyakrabban kell festeni, a csempék pedig idővel lepotyoghatnak a fürdőszobából. 

A járdaszinthez közeli, kisablakú lakásoknál a por könnyebben bejut a szuterénbe. A nyílászáró gyorsan szennyeződik, az esővíz visszacsapódik rá a járdáról. A kis ablakos pincelakásnál fényből sincs elég, ráadásul a nyílászárókra is több árnyék vetülhet az utcafronti bokrok, fák miatt. A nagy esőzésekkel járó beázást elkerülendő a csapadékelvezetés. Enélkül a szuterént könnyen elönti a víz, illetve legrosszabb esetben a szennyvíz is, ha visszafolyik a csatornahálózatból. Fontos jótanács az Ingatlanbazártól: ha magas a talajvíz, inkább felejtse el a szuterént.

Kiküszöbölhető negatívumok

Persze alapos szigeteléssel, modern műszaki paraméterekkel nem sokban különbözik egy átlagos lakástól. A kevés fény világos bútorokkal sok üveg- és tükörfelülettel ellensúlyozható. Az alacsony belmagasság a szellős berendezéssel küszöbölhető ki, igaz, csak optikailag. Erős fényű, energiatakarékos lámpákra, jól megtervezett világításra bizonyára szükség lesz. A kisablakú alagsori lakás nehezebben szellőztethető, itt jól jön a légkondi vagy a szellőztető berendezés.

És a végére egy fontos információ: vásárlása előtt nem árt utánajárni a földhivatalnál, hogy lakásként van-e nyilvántartva. Megeshet, hogy eredetileg pinceként, alagsori üzlethelyiségként, esetleg tárolóként jegyezték be, amit átalakításkor nem módosítottak. Ez a lakáshitel miatt lehet fontos, mert kölcsön általában nem kapható rá.

 

Fotó: HU.123RF.com

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Salamander
2022. szeptember 27. 18:51
Az alagsori lakások 80%-ban vizesek, penészesek és sötétek: aki ilyet javasol, az lakjon ott a gyerekeivel. Alagsorba, szuterénbe bicikli- és lomtárolót szoktak elhelyezni!
Zsaturnuzs
2022. szeptember 27. 16:47
"A kisablakú alagsori lakás nehezebben szellőztethető, itt jól jön a légkondi vagy a szellőztető berendezés." A légkondi csak keringeti a levegőt, nem hoz be frisset. A szellőztetővel megugrik az áramfogyasztás, és zajos, vagy idővel zajossá válik, ráadásul talajszintről poros levegőt hoz be. Az alacsony belmagasság lélekölő. Barlangban, börtöncellában érzi magát az ember. Például Budapest XI. kerületében van egy rakás régi panelház a 60-as évekből, ahol ilyen alacsonyan van a plafon, de nem véletlen, hogy a kisebb építési és fenntartási költség ellenére többé nem építettek ilyet. Persze lehet igényes szuterént építeni, csak ritkán szánnak erre elég pénzt. Pincelakást még nem láttam, lehet, hogy milliárdosok laknak ilyenben?
Agnieszka
2022. szeptember 27. 16:24
Van, amit NEM érdemes pénzért megvenni. Inkább az agglomeráció, az is jóval olcsóbb!
MayorAnna 03
2022. szeptember 27. 16:00
Magukat értelmiséginek mondott médiamunkások! EZ MAGYARUL HELYTELEN: "Szuterén: olcsóbb és kisebb rezsije" HIÁNYZIK EGY 'A' A 'REZSIJE' ELŐTT. Szívesen! (És a lesz, nem lessz!)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!