Ha valaki a jövőben nem tesz időben esküt, elveszítheti mandátumát

2022. szeptember 20. 13:26

Komoly szigorításra tehet javaslatot kedd délutáni ülésén az Országgyűlés Igazságügyi Bizottsága.

2022. szeptember 20. 13:26
null

Az Országgyűlés Igazságügyi Bizottsága javaslatot tesz a képviselői eskütételre vonatkozó szabályok jelentős módosítására – írja a hvg. A portál szerint Hadházy Ákos példája alapján az állásfoglalás szerint érdemes módosítani a hatályos szabályozást, mert az „az eskütétel kérdésében is a jóhiszemű joggyakorlás általános elvéből indult ki, azonban az adott esetben az Országgyűlés azzal szembesült, hogy egyes képviselők – visszaélve a választók beléjük vetett bizalmával – tudatosan figyelmen kívül hagyják a jogaik jóhiszemű gyakorlására, valamint feladataik teljesítésére vonatkozó kötelezettségüket.”

Ez alapján a javaslattervezet szerint ki kell dolgozni a részletszabályokat oly módon, hogy:

  • A képviselői eskü pótlólagos letételére lehetőséget kell biztosítani
  • A póteskühöz képviselőnek kérelmet kell benyújtania, amiben meg kell jelölnie az eskütételről való távolmaradás indokát
  • A kérelem elbírálása során lehetőség szerint figyelemmel kell lenni arra, hogy a távolmaradásra a képviselőnek felróható okból, vagy önhibáján kívül került sor.
  • A szabályozás nem eredményezheti azt, hogy az önhibáján kívül képviselői jogait gyakorolni nem tudó képviselő hátrányosabb helyzetbe kerüljön annál, mint aki szándékosan megtagadja a parlamenti munkát.
  • A szabályozás tartalmazzon egy végső határidőt az eskü pótlólagos letételére.
  • Az eskütételtől való távolmaradás meghatározott határidőn belül történő igazolásának elmaradása a képviselői mandátum elvesztését eredményezhesse.

A hvg szerint a tervezett változtatások nem érintik Hadházy Ákos konkrét ügyét, ő hamarosan esküt tehet. Hadházy az egyetlen képviselő a 199 tagú parlamentben, aki nem tett még esküt. 

Kapcsolódó

Hadházy Ákos pénzt kér követőitől, miután nem tette le az esküt az alakuló ülésen

Hadházy Ákos szerint „nem kell nagy összegekre gondolni”, hatmillió forintot szeretne összegyűjteni erre a nyárra. Bővebben...

Nyitókép: MTI/Illyés Tibor 

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jack Reynor
2022. szeptember 20. 18:46
Megnyugtató az lenne, ha a szomszédbácsigyilkos hadházy nem tehet esküt.
sasszem
2022. szeptember 20. 17:51
ÁKIRA NEM ÉRVÉNYES, VÁRJUNK VELE 2023.05.01-IG! ENNYI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
masikhozzaszolo
2022. szeptember 20. 16:42
/A kérelem elbírálása során lehetőség szerint figyelemmel kell lenni arra, hogy a távolmaradásra a képviselőnek felróható okból, vagy önhibáján kívül került sor. /A szabályozás nem eredményezheti azt, hogy az önhibáján kívül képviselői jogait gyakorolni nem tudó képviselő hátrányosabb helyzetbe kerüljön annál, mint aki szándékosan megtagadja a parlamenti munkát. Kerülgetem a kecskét, most akkor a szarva felől, vagy hátulról? Itt indirekt módon fellebbent a javaslat egy olyat, hogy nem merem kerek-perec kihajítani a képviselők közül azt, aki megtagadja a képviselői munkát. Pedig ez egy igen egyszerű munkajogi kérdés. Nem dolgozol, nem kapsz pénzt, és nem vagy a dolgozók tagja. Hess!
balbako_
2022. szeptember 20. 16:23
Most dologidő van nincs idő arra, hogy egy balfasz hamis esküjével foglalkozzanak. Majd Karácsony körül lehet időt szakítani, addig - ha vesz látogató jegyet - bemehet, de a hülye performance-aira senki nem kíváncsi.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!