A lengyel PKN Orlen többségi tulajdont szerezne a Rosznyefty német kézbe vett finomítójában

2022. szeptember 16. 14:33

A PCK Schwedt finomító adja Berlin üzemanyagellátásának kilencven százalékát, de Lengyelország egyes részeit is ellátja olajtermékekkel.  

2022. szeptember 16. 14:33

A lengyel PKN Orlen finomító érdeklődik a Rosznyefty Németországban állami vagyonkezelői felügyelet alá helyezett PCK Schwedt olajfinomítója többségi részesedése iránt – tájékoztatták pénteken a Reuters hírügynökséget meg nem nevezett berlini és varsói források.

A német szövetségi gazdasági minisztérium közleménye szerint az energiaellátás biztonságának fenntartása érdekében a közüzemi hálózati felügyelet (Bundesnetzagentur) veszi át az ellenőrzést a Rosneft Deutschland GmbH (RD) és a céghez tartozó RN Refining & Marketing GmbH felett.

Ezzel a német állam felügyelete alá kerül a többségében az orosz állam tulajdonban lévő Rosznyefty németországi cégének három helyi olajfinomítóban meglévő részesedése is, közöttük a lengyel határon fekvő PCK Schwedt finomító.

A PCK Schwedt finomító adja Berlin üzemanyagellátásának kilencven százalékát, de Lengyelország egyes részeit is ellátja olajtermékekkel.    

A hatvanas években épült finomító a feldolgozott olajmennyiséget teljes egészében Oroszországból kapja csővezetéken. Németország viszont az év végéig teljes egészében fel kívánja számolni az oroszországi kőolajimportot a Moszkvára kivetett uniós szankciókkal összhangban. Németországnak ezért szüksége van Lengyelország közreműködésére, hogy a finomítót olajjal lássák el. Varsó már az év elején bejelentette, hogy a finomítót csak az orosz tulajdonjog megszüntetése után hajlandó a gdanski olajterminálon és lengyel csővezetékhálózaton keresztül tengeren szállított olajjal ellátni az orosz nyersolaj kiváltására.    

A gdanski olajterminál évente akár 36 millió tonna kőolaj fogadására is alkalmas, így a lengyel finomítók szükségletein felül még körülbelül 9 millió tonnát képes Németország számára biztosítani. A lengyel állami irányítás alatt álló PKN Orlen és a lengyel klímavédelmi minisztérium nem állt rendelkezésre, hogy a Reuters értesülését kommentálja. A német gazdasági minisztérium hasonlóképpen nem volt elérhető.

(MTI)

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
savrena
2022. szeptember 18. 10:32
Ezt a Btk-ban orgazdaságnak hivják.
MZperXXL
2022. szeptember 16. 18:08
Mintha románok lennének... nagy csalódás ez a lengyel bagázs.
DoomGuy
2022. szeptember 16. 17:51
Polákok már megint lopott cuccért tolakodnak? Gyalázatosan leépültek.
fabulon a bőre őre
2022. szeptember 16. 17:46
Mitől van ezeknek 100 %-ban véres orosz olajuk vezetéken? Habecktől? Scholztól? Baerbocktól? Fenét. Két finomító 2700 dolgozóval. Habeck mondta, hogy így meg úgy nem állítják le a finomítókat. De az olajembargónál az asztal alatt rugdalták Szijjártó lábát. Aztán majd sunyin litván keveréket vesznek hajón 49 % orosszal, amiben az egyik tartályban lesz véletlenül a 100 % orosz, a másikban a 100 % nem orosz, és véletlenül nem fognak keveredni a lefejtéskor. Hanem megy tovább a nem orosz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!