Brüsszeli koldusok, hazai szitkozódók

2022. szeptember 09. 16:30

Lengyelország regionális középhatalomnak tekinthető, az ukrán-orosz konfliktus miatt katonai és politikai szerepe egyaránt jelentősen felértékelődött.

2022. szeptember 09. 16:30
null
Dávid Ferenc

„A lengyel kormány nem alkuszik tovább az uniós pénzekről. Miután a lengyel kormány teljesítette Brüsszel elvárását, és megszüntette a legfelsőbb bíróság fegyelmi kamaráját, nem tesz több engedményt a helyreállítási alap megszerzése érdekében. Erről Mateusz Morawiecki beszélt egy interjúban, amiről a Financial Times számolt be. »Nagyon nagy jóindulatról tettünk tanúbizonyságot, megváltoztattuk a jogalkotási rendszerünket, és megszüntettük a fegyelmi kamarát. Ha Brüsszel továbbra is visszatartja a járványügyi támogatást, akkor majd megoldjuk anélkül.« (444.hu)

A 27 tagú EU hatodik legnagyobb alapterületű (312 ezer négyzetkilométer) és ötödik legnépesebb (38 millió lakos) országa igyekszik keménynek mutatkozni, legalábbis a fenti miniszterelnöki nyilatkozat ezt tükrözi. Hogy ez jó taktika, vagy sem, azt nem tisztem eldönteni.

Lengyelország regionális középhatalomnak tekinthető, az ukrán-orosz konfliktus miatt katonai és politikai szerepe egyaránt jelentősen felértékelődött. Nem tudom, hogy milyen befolyással és zsarolási potenciállal rendelkezik Lengyelország, de vélhetően sokkal nagyobbal, mint a harmadakkora területű és negyedannyi lakosságú Magyarország.”

Nyitókép: MTI/EPA-PAP/Maciej Kulczynski

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Krupp Skya
2022. szeptember 11. 06:59
Meglátom ennek a bácsinak a szemét, mindig az Avanti popolo avanti rossza Bandzsére rossza olasz induló jut eszembe. Valószínűleg azért, mert rossza szeme.
Esvány
2022. szeptember 10. 13:06
"Lengyelország regionális középhatalomnak tekinthető" Magyarország is regionális középhatalom lehetne, ha a magyar- és kereszténygyűlölő elvtársaid igazságtalanul és aljas szándékból fel nem darabolják Trianonban. A magyar Királyság területe 325 411 km2 (1918), népessége 20 886 487 fő (1910).
u.hu
2022. szeptember 10. 07:49
Lengyelország annyiban középhatalom, hogy balra német, jobbra orosz, fönt tenger, délen meg a magyarok.
citromosParizer
2022. szeptember 10. 06:53
lengyel barátaink meghajtották a szopó rollert keményen, mert az a fegyverkezés, amit elindítottak iszonyat pénzt visz el, ott van náluk fél Ukrajna, mint menekült, és erre jön a szankciós-háborús válság... az biztos, hogy keresztbe tudnak tenni, és remélem tesznek is, az EU-nak, de hogy ők sem jönnek ki jól ebből, az tuti. addig nem szabad belemenni a közös hitel törlesztésébe, amíg nem kapjuk meg a pénzt, de mire megkapnánk, már úgyis szétesik ez a f.skupac EU :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!