Állami cementgyárat készít elő Lázár János és Palkovics László minisztériuma

2022. szeptember 20. 13:06

Az erről szóló terveket év végéig kell a két tárcának benyújtania.

2022. szeptember 20. 13:06
null

A legutóbbi Magyar Közlönyben számoltak be arról, hogy egy új állami céget hoznak létre „az építőipari alapanyag-ellátása biztosítása érdekében.” Az új cementgyár létrehozásához szükséges intézkedésekről rendelet is született. Az erre vonatkozó terveket Lázár János és Palkovics László minisztériumának év végéig kell elkészítenie.

Megszűnik öt állami cég 

A hétfőn este megjelent Közlönyből az is kiderült, hogy ugyanakkor öt állami cég szűnik meg 2023. január elsejével. Mind az öt cég  az Építési és Beruházási Minisztérium alá tartozik.

Az alábbi öt társaságról van szó:

  • NIF Nemzetközi Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (útépítések kivitelezője),
  • BMSK Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. (stadionok beruházásaival foglalkozó cég),
  • BMSK Sport Közhasznú Nonprofit Kft. (ez a cég stadionokat, sportlétesítményeket működtet),
  • NFP Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft. (ivóvízzel, szennyvízzel kapcsolatos beruházásokért felel),
  • Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. (ezt a céget turisztikai fejlesztésekre hozták létre korában).

A vonatkozó kormányrendelet szerint a cégek feladatköreit a Lázár vezette tárca veszi majd át.

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bunko_jobbos
2022. szeptember 20. 17:50
Ez várható volt, és helyes is. Még nem miniszterként előadást tartott Nagy Márton, és azt mondta, hogzy a magyar építőipari alapanyaggyártás FELÉT(!!!!!) ÖT(!!!!) külföldi cég tartja a kezében. Persze hogy érvényesítik a monopolárakat. Kb. cementet, téglát, hőszigetelőt CSAK tőlük vehetsz. Pedig egyik sem valami high tech cucc. Ideje volt.
Isten jobb keze
2022. szeptember 20. 16:39
ÁLLAMI mintha nem ismernénk a fideszeseket mennyire enyves kezűleg! Hát ezek így vagy úgy, akár törvény módosítással is de a nevükre fogják íratni! Xdxd
pipa89
2022. szeptember 20. 15:19
Érthető a dolog, ami kicsit kínai jellegű. Ott minden infrastrukturális beruházás állami. A magántőke csak árukat állíthat elő, a termelésbe ruházhat be. Az infrastrukturális beruházások maradnak állami kézben...nem vonhatók magántulajdon alá.
kortárs
2022. szeptember 20. 14:42
Piacot kellene csinálni, szabályozni, nyereséget adóztatni!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!