Kormányinfó: a kormány az év végéig meghosszabbítja a benzin- és élelmiszerárstopot

2022. szeptember 17. 13:00

A december 31-én lejáró kamatstop is fél évvel hosszabbodik. „A vállalásokat a kormány jóváhagyta, és benyújtja a javaslatokat a parlamentnek” – mondta Gulyás Gergely az uniós tárgyalásokról.

2022. szeptember 17. 13:00
null

Szombat délelőtt derült ki, hogy a kormányülést követően még a hétvégi napon megtartják a Kormányinfót. Újságírói várakozások szerint az árstopokkal kapcsolatos döntésekről fog tájékoztatást adni a kormány, mivel legutóbb júniusban hosszabbították meg az élemiszer-és benzinárstopot – október elsejéig.

A szombati Kormányinfóra a Karmelita kolostorban került sor, mert most is zajlik a kormányülés. A miniszterek a tájékoztatóról a kormányülésre mennek vissza – derült ki.

A sajtótájékoztatót – amelyen Szentkirályi Alexandra mellett Nagy Márton is megjelent – Gulyás Gergely kezdte, aki elmondta: „a rendkívüli helyzetre tekintettel a benzin.és ételárstopot meghosszabbítjuk”. A december 31-én lejáró kamatstop is fél évvel hosszabbodik, derült ki a miniszter szavaiból. Később Nagy Márton pontosan elmondta: a benzin- és élemiszerárstop december 31-ig lesz meghosszabbítva.

Gulyás arról is beszélt, hogy talán többen férnek bele a meghatározott átlagfogyasztásba, mint amennyit a kormány korábban számolt.

A kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy olyanok legyenek a magyar költségvetés adottságai, hogy a mostani árstopok és a rezsitámogatási rendszer életben maradjon – mondta.

Ezután vette át a szót Nagy Márton.

A vállalkozások is komoly bajban vannak, ezért a kis- és középvállalkozásokat is meg kell védeni – kezdte a gazdaságfejlesztésért felelős miniszter, aki bejelentette: a kormány elfogadta az energiaintenzív kkv-kat támogató programokat. A program október 1-jével indul és és két fontos elemből áll. A programot a Technológiai és Innovációs Minisztérium bonyolítja le, részletezte. 

A támogatás érvényes lehet minden olyan vállalatra, amelynek az energiaköltsége 2021-ben elérte a nettó 3 százalékot, e felett tekinthető egy cég energiaintenzívnek.

Emellett a feldolgozóipari kkv-kat is is támogatják október 1-jétől, méghozzá két fronton: a működési költségnél és a beruházási költségnél is,

cserébe azt kérik tőlük, hogy őrizzék meg a munkahelyeket – derült ki a kormányinfón.

A kérdésblokk előtt Gulyás Gergely átvéve szót ismertette az uniós tárgyalások állását. Mint mondta, a kondicionalitási területen nyitott kérdés nem maradt. A vállalásokat a kormány jóváhagyta, és benyújtja a javaslatokat a parlamentnek – tette hozzá. A kölcsönös bizalmatlanság helyett egy kölcsönös bizalmi tárgyalás volt. „A megállapodás része, hogy azokat a vállalásokat teljesítsük, amiket a Bizottság felé vállaltunk” – mondta a miniszter.

Cikkünk frissül.

Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Összesen 323 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Osztap Bender
2022. szeptember 18. 07:10
"a kormány az év végéig meghosszabbítja a benzin- és élelmiszerárstopot" Ennek fejében a magyar nép túlnyomó többsége meghosszabbítja a kormány eddigi támogatását. No ez az, amit képtelenek felfogni ott a liberális és hamisított baloldalon. A valamit-valamiért összefüggés. /Például a szemkilövetésért, rendőrterrorért örökös közutálat, értitek-e Böszme család elvtársai?/
Namond
2022. szeptember 17. 20:05
Sajnos nem láttam. Volt kérdés a forint árfolyamának megerősítéséről? Azaz pénzpiacon spekulációs céllal eladásra kínált forinttömeg, jelenlegi alacsony áron történő felvásárlásáról?
budapesti
2022. szeptember 17. 18:38
Nem értem, hogy van olyan ember, aki ezt a hírt diszlájkolja. Lehet valaki buta: na de ENNYIRE?
ThuleanPerspective
2022. szeptember 17. 18:24
Itt az agglomerációban nagyobb a sor autókból, mint New York belvárosában. Egy utcával odébb is autóval mennek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!