Már a Jobbik is népszavazást kezdeményez

2022. augusztus 08. 09:42

Népszavazási kezdeményezést nyújtott be Gyöngyösi Márton, aki azt szeretné elérni, hogy az országgyűlés ne hozhasson olyan döntést, amely Magyarország Európai Unióból (EU) való kilépéséhez vezethet.

2022. augusztus 08. 09:42
null

Ahogy már korábban beszámoltunk róla, Ujhelyi István népszavazást kezdeményezett Magyarország uniós tagságának megerősítéséről. A politikus Facebook-bejegyzésben ismertette tervét: be fogja nyújtani az illetékes választási bizottságnak azt a jogászokkal egyeztetett kérdést, miszerint „Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés alkosson törvényt Magyarország Európai Uniós tagsága iránti elkötelezettségéről?”

A népszavazási-tervet az ellenzék táborában elutasítóan fogadták, a Momentum elnöke, Gelencsér Ferenc és a párt EP-képviselője, Cseh Katalin szerint „teljesen fölösleges népszavazást kezdeményezni Magyarország EU-tagságáról”. Cseh Katalin közösségi oldalán hozzátette: „Tagok vagyunk és azok is akarunk maradni – még a Fidesz-szavazók többsége is”.

A Jobbik is reagált Ujhelyi tervére, Gyöngyösi Márton, a Jobbik elnöke és európai parlamenti képviselője népszavazási kezdeményezést nyújtott be. Azt szeretné elérni, hogy az országgyűlés ne hozhasson olyan döntést, amely Magyarország Európai Unióból (EU) való kilépéséhez vezethet.

A kezdeményezés benyújtása előtt tartott sajtótájékoztatón Gyöngyösi Márton arról beszélt: az alaptörvény tiltja, hogy nemzetközi szerződésből fakadó kötelezettséget érintő kérdésről tartsanak referendumot, miközben a kormány a kétharmados parlamenti többség birtokában bármikor kivezetheti az országot az EU-ból. „Egy ilyen súlyú kérdésben megkerülhetetlen a népakarat, ami kizárólag népszavazás útján jeleníthető meg” – fogalmazott jelezve, kezdeményezése abban a kérdésben kérné ki a polgárok véleményét, egyetértenek-e azzal, hogy „az Országgyűlés ne támogathasson olyan javaslatot vagy indítványt, amely Magyarországnak az Európai Unióból való kilépését eredményezheti”.    

A politikus jelezte: a kezdeményezést technikai okokból magánszemélyként nyújtotta be, mert még nem jegyezte be a bíróság pártelnökké választását, a Jobbik elnöksége azonban támogatja a lépést.

(MTI)

Nyitókép: Facebook

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Péterffy
2022. augusztus 08. 14:22
Te, ez a Marci! Ez kiköpött Demszky 30 évvel ezelőtt ezen a képen! Csak Metro projekt közelébe ne engedjétek!
ovalbogar
2022. augusztus 08. 13:15
Jobbik szerint nyílt és részletekbe menő vitát kell indítani az Európai Unió előnyeiről és hátrányairól, a szervezet elhagyásáról szóló, általuk sürgetett népszavazás előtt. Gyöngyösi Márton, a Jobbik frakcióvezető-helyettese pénteken, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, itt az utolsó esély, hogy az ország elhagyja "a nemzeti szuverenitás felszámolását immáron nyítlan vállaló" uniót. Mint mondta, Magyarország 2003-ban egy "gyalázatos" kampány után csatlakozott a szervezethez, ez alatt ugyanis csak a közösség előnyeit hangsúlyozták, a belépés negatívumairól alig lehetett hallani. Az ellenzéki képviselő szerint az EU elhagyásáról szóló népszavazást indokolja az is, hogy az elmúlt kilenc évben a közösség természete is megváltozott, hiszen míg 2003-ban a "nemzetek Európája" felé haladt, addig most már az "Európai Egyesült Államok" van kialakulóban. Gyöngyösi szerint ez azt jelenti, hogy az intézményrendszer "teljesen felőrli" tagjai nemzeti szuverenitását és például az adó- és fiskális politika, a költségvetés ellenőrzése területén is centralizációra törekszik. https://m.hvg.hu/itthon/20120203_jobbik_eu_kilepes Lehet-e hiteles politikus Gyongyosi Marton es a Jobbik ebben a kerdesben?
europész
2022. augusztus 08. 12:52
Mit akarnak a felnotasok?Egy szerzodest mar alairt Magyarorszag.Ez nem holtodiglan-holtomiglan.Ha Magyarorszagnak tobbet art mind hasznal ha mindket fel elegedetlen es mar mindent megprobalt a kapcsolaton javitani es sikertelen a kapcsolat akkor bontani kell.Ne akarjak Magyarorszagot osszelancolni az eu- val mint anno a Szovjetunioval. Nagyon is komcsi gondolat.
llnnhegyi
2022. augusztus 08. 12:52
Gyöngyösi Márton antiszemita, náci idióta. Egy "semmi párt elnöke". Nem csoda, hogy Jakab Péter elmenekült közülük!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!