A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület követeli a Parlamentben felállított Horthy-szobor eltávolítását

2022. augusztus 31. 18:48

Az egyesület azt követeli, hogy „ezt a nemzetközi szégyenfoltot”, a felállított Horthy-szobrot Kövér László, az Országgyűlés elnöke azonnal távolíttassa el.

2022. augusztus 31. 18:48
null

A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (Mazsike) felháborodását fejezte ki a kedden, az Országgyűlés alelnökének irodájában felállított Horthy-szobor miatt, és követelte annak eltávolítását.

Az egyesület MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében arra reagált, hogy kedden a Mi Hazánk szobrot állított Horthy Miklós egykori kormányzónak a Parlamentben. A szobrot az Országgyűlés alelnökének irodájában helyezték el; Dúró Dóra egyúttal a Mi Hazánk elnökhelyettese.    

A dokumentumban az áll: közösségüket mélységesen megdöbbentették és felháborították a történtek.

Azt írták: a Mi Hazánk párt képviselői vagy nincsenek tisztában történelmi tényekkel, vagy ismerik ezeket, és ennek ellenére emléket kívántak állítani annak a Horthynak, akinek kormányzósága idején elpusztult a II. magyar hadsereg csaknem kétszázezer katonája, munkaszolgálatosa. Továbbá több mint négyszázötvenezer zsidó, cigány és más kisebbséghez tartozó magyar állampolgárt deportáltak, „éppen a magyar adminisztráció hathatós közreműködésével” – fogalmaztak.    

Ez a szoborállítás olyan jelkép, amelyet minden tisztességes és jóérzésű magyar állampolgár elutasít - szögezték le, hozzátéve: ütközik a kormány által hirdetett zéró toleranciával és az Alaptörvényben rögzített elvekkel is. „Sérti minden áldozat emlékét” – hangsúlyozták. A Mazsike megítélése szerint a szoborállítás erősíti a kirekesztő gondolkodást, konfliktust szít az ország szomszédaival és a szövetségeseivel. Veszélyezteti a biztonságot, és mélységesen elítélendő a békés együttélés elvei alapján – sorolták.    

Az egyesület azt követeli, hogy „ezt a nemzetközi szégyenfoltot”, az Országgyűlés alelnökének irodájában felállított Horthy-szobrot Kövér László, az Országgyűlés elnöke azonnal távolíttassa el.

(MTI)

Kapcsolódó

Kövér László hivatala a Horthy-szobor ügyében: „Az alelnök döntése, hogyan rendezi be dolgozószobáját”. Bővebben...

Nyitókép: Facebook

Összesen 127 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
barnabibambi
2022. szeptember 01. 17:12
Nos a honi zsidóság kérhet és jelenthet,de nem úgy mint régen.Tudomásul kell venniük hogy itt élhetnek békében és nem kellene abba beleszólni ami az országba a köz érdekébe zajlik .Azaz ott és oda állítunk olyan szobrot amilyet akarunk.Nem kell szítani a feszültséget ez az ország a béke szigete és az is marad.Vegyék már végre tudomásul.
Senye Péter
2022. szeptember 01. 09:26
Alexander Mach, Tiso belügy minisztere a háború utáni tárgyalásán azzal védekezett, hogy a lengyel főkormányzóságba deportált szlovákiai zsidók szerinte magyarok voltak. Enyhe büntetést kapott, otthonában ágyban párnák közt halt meg. Ideje lenne eldöntenünk, hogy akik itt vagyunk, minek tekintsük magunkat.
Davidov
2022. szeptember 01. 08:58
Ha ez a ti hazátok betegek vagytok. Semmit nem tanultatok a történelemről?!
Esvány
2022. szeptember 01. 08:24
"A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület követeli a Parlamentben felállított Horthy-szobor eltávolítását" Milyen alapon, hálátlan gazemberek? Az ellen a Horthy ellen ágáltok, aki az Esztergom mellett állomásozó páncéloshadosztályt Budapestre rendelte, hogy megakadályozza a csendőrpuccsot és a budapesti zsidók deportálását?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!