Mutatjuk a számokat: égető szükség lesz a határvadászokra

2022. augusztus 05. 14:08

Az illegális migráció a szomszédban zajló háború ellenére sem csökken, az embercsempészek is egyre többen vannak és egyre agresszívebbek – mondta Rétvári Bence, a Belügyminisztérium államtitkára.

2022. augusztus 05. 14:08
null
Baranya Róbert

Ahogy arra Orbán Viktor miniszterelnök csütörtök este Dallasban, a CPAC-en, az Amerikai Konzervatív Unió nyári konferenciáján is utalt, 2022-ben már 160 ezer illegális határátlépési kísérlet történt hazánk határain.

A kormányfő emlékeztetett; a 2015-ös nagy migrációs válság idején 400 ezer illegális bevándorló érkezett határainkhoz, de azt követően, hogy felépült a déli határszakaszon a kerítés, a migránsok nem tudnak bejutni hazánkba.

„Mi a magyar határon elfogunk minden egyes illegális határátlépőt, és visszakísérjük őket a határ másik oldalára” – mondta Orbán Viktor.

A Migrációkutató intézet elemzései szerint is 

kritikussá vált a helyzet a magyar-szerb határon.

Legújabb helyzetértékelésükben hangsúlyozzáka nemrég történt szabadkai lövöldözés is rávilágít arra, hogy a szervezett bűnözői csoportok jelenléte és a migráció nem egymástól független kihívások.

Emlékeztetnek, hogy „a nyugat-balkáni útvonalon keresztül érkező migránsok többezer kilométert tesznek meg embercsempészek segítségével, akiknek akár egy-egy rövidebb szakaszért is 2-3 000 dollárt fizetnek”.

Az intézet figyelmeztetése szerint

a déli határszakaszra nehezedő nyomás vélhetően az elkövetkező hónapokban tovább fog nőni,

miközben az ország keleti határszakaszán is megerősített jelenlétet kell fenntartaniuk a hatóságoknak az ukrajnai menekülthelyzet hatékony kezelése érdekében.

Már a fegyverek is előkerültek 

A rendőrség legutolsó adatai szerint augusztus 4-én 18 óra és augusztus 5-én 6 óra közötti időszakban összesen 244 határsértőt tartóztattak fel és 82 főt akadályoztak meg a hazánk területére történő illegális belépésben.

A feltartóztatott migránsok ellenőrzésük során afgán, indiai, szír, pakisztáni és tunéziai állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzár túloldalára.

A rendőrség statisztikájából kiderül, hogy idén először áprilisban ugrott meg a déli határra érkező és az országba bejutni akaró migránsok száma, amely azóta is tartósan magasnak mondható.

A legkiugróbb adatot épp július utolsó hetében mérték, ekkor 6400-an voltak azok,

akiket megakadályoztak a határátlépésben vagy feltartóztattak és visszakísértek a határhoz, illetve elfogtak és eljárás alá vontak.

A helyzet komolyságát azonban nem csak a migránsok megnövekedett száma, hanem erőszakosságuk is jelzi. Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója a Demokratának adott interjújában

rendkívüli figyelmeztetésnek nevezte a szabadkai, migránsok közötti lövöldözést.

Egyre több a börtönökben a külföldi embercsempész

Komoly problémát okoz a hazai büntetés-végrehajtási intézetekben az elfogott, eljárás alá vont és elítélt embercsempészek elhelyezése és kezelése is.

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium államtitkára már korábban is jelezte a problémát, de péntek reggel az M1-nek nyilatkozva is elmondta: „az összesen 19 ezer magyarországi fogvatartott 10 százaléka, mintegy 2000 fő külföldi embercsempész, de a szegedi büntetésvégrehajtási intézetben ez az arány még a 20 százalékot is meghaladja”.

Az elfogott külföldiek – elsősorban bolgárok, szerbek, macedónok, illetve közel-keletiek – pedig sok többletfeladatot és kiadást jelentenek a hatóságok számára, például az elhelyezésük, vagy a tolmácsolás által.

Mindezek miatt havonta negyedmilliárd forinttal többet kell költeni a magyar költségvetésből 

– hangsúlyozta Rétvári. 

Az arányokat érzékeltetve elmondta: „az illegális migráció 2015-ös nagy hullámában a nyár derekáig mintegy 600 embercsempészt fogtak el, miközben idén e hét csütörtökéig 999-t.”

„Az embercsempészek egyre többen vannak és egyre agresszívebbek, ezért van szükség határvadászokra ”– jelentette ki. Az új határvadász ezredbe való toborzásról elmondta: eddig több mint 7700-an érdeklődtek a felvétel iránt.

A határvadászok már szeptembertől megjelenhetnek a déli határon, először a jelenleg szolgálatot teljesítő rendőrök mellett, aztán fokozatosan átvéve tőlük a határ őrzését. A határvadászok széles körű intézkedési jogosultságokkal és fegyverrel látják el feladataikat, az illegális migráció és az embercsempészek feltartóztatását.

A kormány első körben 2200 határvadász kiképzését és szolgálatba állítását tervezi.

 

Nyitókép: Katonák járőröznek Hercegszántón, a határzárnál 2020. novemberében. (Fotó: MTI/Rosta Tibor)

 

Összesen 92 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sorivo4
2022. augusztus 06. 03:43
Aki csak fenyegetően lép fel a határzár ellen, arra adjanak le figyelmeztető lövést. Ha ennek ellenére a tevékenységét tovább folytatja. Engedjenek bele egy sorozatot. Vagy kettőt. Amíg földre nem kerül.
sorivo4
2022. augusztus 06. 03:35
Azért van a gépfegyver a kezükben, hogy lőjenek vele. Ha kell. Aki a határra támad, mind öljék meg. Aki csak rájuk fog egy csövet, azt lőjék le. Amíg nem mozdul. Ez a legbiztosabb védelem, ennél jobb nincs.
sorivo4
2022. augusztus 06. 03:28
Lőjjenek, ha rájuk lőnek és célozzanak jól. Tiszteljék a magyar határtőröket és féljenek tőlük. Aki rájuk lő, azt öljék meg. Ez a dolguk.
Lajoss
2022. augusztus 05. 17:28
A békemenetet járatnám ott non-stop..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!