Orbán-kritikus tanulmány: Az EU-nak teljesen le kellene állítania az uniós támogatásokat Magyarországon

2022. július 08. 10:45

Három, közismerten Orbán-kritikus jogász szerint Magyarországon olyan súlyos problémák vannak az EU-s források felhasználása kapcsán, hogy le kell állítani a kifizetéseket – írja a német lap.

2022. július 08. 10:45
null

Minden, Magyarországnak szánt uniós támogatás kifizetését meg kellene tagadnia az Európai Bizottságnak – áll egy, az Európai Parlamentnek eljuttatott tanulmányban, amit a Süddeutsche Zeitung szemlézett.

A jelentés szerzői között ott találjuk az Orbán-kormány közismert nemzetközi kritikusainak számító Kim Scheppelét, Daniel Kelement és John Mojrint is. A szerzők szerint Magyarországon „a költségvetés kezeléséért felelős rendszerek kudarcot vallanak, az ellenőrző szervezetek gyenge teljesítményt nyújtanak, a bíróságok és ügyészségek pedig a függetlenség hiányától szenvednek”. Scheppele, Kelemen és Morijn úgy látják, hogy a visszaélések Magyarországon nem csak a kormányzati forrásokat érintik, ezért

száz százalékban le kell állítani az uniós források kifizetését, méghozzá azonnal.

A szerzők úgy látják, hogy az Európai Bizottságnak nem kellene azzal töltenie az időt, hogy új kritériumrendszert állapít meg a jogállamisági mechanizmus alkalmazásához, mert szerintük a szükséges feltételek a meglévő uniós jogban már adottak. Konkrétan a 656/2017 és a 1060/2021 számú rendeletekre gondolnak, amelyek kimondják, hogy ha az uniós pénzek felhasználása körüli tagállami hiányosságok „olyan alapvetők, gyakoriak vagy elterjedtek, hogy az lényegében már a rendszer teljes kudarcával ér fel, ami már veszélyezteti az érintett források jogszerű felhasználását, akkor egy 100 százalékos általányterhelést kell megállapítani” – vagyis teljesen fel kell függeszteni az uniós pénzek kifizetését.

Von der Leyent már saját párttársai is kritizálják

Az Európai Parlamentben sokan üdvözölték a tanulmány megállapításait. A német zöldpárti képviselő,

Daniel Freund azt mondta, hogy a Bizottságnak nincs mozgástere:

fel kell ismernie a magyarországi helyzet realitásait és ennek megfelelően kell eljárnia. Von der Leyent azonban saját pártcsaládjából is kritika érte, amiért nem lép fel kellő határozottsággal a jogállamiság védelmében. A finn néppárti képviselő, Petri Sarvamaa szerint a Von der Leyen-bizottság egyszerűen képtelen felnőni ehhez a feladathoz. Sarvamaa azt mondta: ha a Bizottság nem vesz el minden forrást hazánktól – amihez nyilvánvalóan Von der Leyen beleegyezése is kell –, akkor a bizottság elnökének fel kell tennie a kérdést, hogy valóban a helyén kezeli-e a jogállamiság védelmének alapvető fontosságú kérdését.

Fotó: FABRICE COFFRINI / AFP

Összesen 264 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kaltran
2022. július 11. 07:57
A magyarországi helyzetről szóló adatokat nem egy sörsátorból, vagy a helycsinki pincsi bizottságtól meg a csekatka tolvajbiztos tolvajtól kéne vételezni.
Sarolt
2022. július 10. 19:52
Szerintem ez egy összehangolt támadás az országunk ellen! Ez nem az unió sara, hanem az ellenzékünk most így akar kormányt buktatni, a globalisták is segítik őket, mert amit ők kitalálnak, annak mi rendre gáncsot vetünk. (Nem fogadtuk be a migránsokat! A világjárványt nem hagytuk elhatalmasodni az országban. Nem fogadjuk el az LMBTQ-t. Nem térdepeltünk a BLM mozgalmuknak. Nem fogadjuk el az oroszok elleni szankciókat......) Az ellenzék most besegít az inflációba, ahol tudják emelik az árakat! A baloldali kötődésű Bige L. megemelte a műtrágya árát ezzel megnövekedett a gazdák kiadása! A magas gabonaár begyűrűzik a liszt, kenyér, olaj, hús, tej, tejtermék, tojás... árába. Minderre jött a drága energia és üzemanyag ára, a megemelt növény védőszerek és a megdrágult gyomirtók. Karácsonyék most éppen a fővárosiaknak akarnak emelni a parkolás árán és dugódíjat vezetnének be! Ezzel azt akarják elérni, hogy a lakosság rosszabbul éljen és a kormány ellen forduljon! Ha nincs észnél a kormány az unió belerángatja az országot az orosz olaj és gáz elleni szankcióba is, ami további ár növekedést hozott volna, de ez nem jött össze nekik!! Támadják a forintot! Csak a vak nem látja, hogy ez is az összehangolt támadás része, hiszen az országunknak minden olyan adata jó, ami a tőzsdén számít! (munkanélküliségi ráta, foglalkoztatottság, államadósságunk csökkent, gazdasági növekedésünk emelkedik....) Az unióban Sargentini német "utódai" követelik, hogy az országunknak ne fizessék ki a nekünk járó pénzeket!! Az itthoni médiumok sem pihennek ők folyamatosan hergelik az embereket, hogy milyen rossz a kormány! De az egészségüggyel való riogatás sem maradt el. Néhány orvos kiesése miatt már a kórházak és az ellátás összeomlását vizionálják!! Gyurcsány már arról beszél, hogy miniszterelnök lesz! Sajnos, ha csak azt elérik, hogy év végéig ne kapjuk meg az uniós pénzeket, akkor 3000 milliárdtól esik el az országunk!!! - Újhelyi még reménykedik, ha mást nem ezt megcsinálják! PEDIG EZZEL NEM A KORMÁNYNAK ÁRTANAK, HANEM AZ ORSZÁGUNKNAK!!!
Lanter
2022. július 09. 07:02
A vétók miatti rendelésre gyártott össztúzet láthatják kedves nézőink,délben hiradó majd igőjárás jelentés a viszont látásra,ennyi le kell szarni...
Innogreen23
2022. július 08. 19:27
Kifelé ebből az idióta euból. Huxit. Már holnap. Nem inkább még ma.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!