PDSZ Orbánnak: Háborús veszélyhelyzet nincs Magyarországon, a tanév azonban közeleg!

2022. július 18. 11:49

„A helyzet nem a jövőben fog romlani tragikus szintre, hanem már válságos!” – olvasható a szakszervezet nyílt levelében.

2022. július 18. 11:49
null

Nem háborús, hanem a gyermekeket, a fiatalokat és a családokat érintő veszélyhelyzet van az országban, írta Orbán Viktornak a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének választmánya.

A PDSZ a miniszterelnöknek küldött nyílt levelében azt követeli, hogy

  • a kormány tegyen érzékelhető, azonnali illetményemelésre bérajánlatot, és az augusztus 10-ei megállapodást követően azonnal intézkedjen a kifizetésekről,
  • vonja vissza az átgondolatlan kisadózók adózásáról (KATA) és a rezsicsökkentésről szóló rendelkezéseit, és kezdje meg arról szakmai és társadalmi egyeztetést.

A PDSZ szerint a kormánynak pontos ismeretei vannak az oktatás egyre rosszabb helyzetéről, ennek ellenére halogatja a legfontosabb és legsürgősebb lépéseket is, amelyek a pályáról elvándorlást, a pedagógusszakmát és a nevelést, oktatást közvetlenül segítő munkaköröket vonzóvá tennék.

Kép forrása: MTI Fotó: Kovács Tamás

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Agnieszka
2022. július 19. 12:02
Az orvos béremelést, a kamarájuk aktív részvételével "sikerült" úgy megcsinálni, h. sem a teljesítményt, sem a munka nehézségi fokát nem vették figyelembe. Szerintem ez kétségtelenül kényelmes volt, mert NEM vállaltak fel még az ezek elbírálásában is többlet vitákat, de kétséges, h. helyes is lett volna. A tanároknál is itt a probléma. Amiből eleve NINCS, viszont nagyon lényeges, annak TÖBBET kéne fizetni, h. legyen. Nincs pénz a gyengének, magánúton könnyen pótolhatót tanítónak, még a nevelésben is gyengén teljesítőnek ugyanannyira, de nem is lenne helyes. Az látható, h. a köz-modor, köz-beszéd Mariána-árok szinten van ahhoz képest, ami volt, mikor a Horthy korszakban kiképzett pedagógus kar működött. Az ember nagyrészt olyan lesz, amilyenre nevelik. Egy olyan világban, ahol társadalmi cél és kényszer az anyák fizető munkába állítása, teljes munkaidőre, ott az iskola szerepe felértékelődik. Igaz, 80-100 éve értelmes férfiak választották tömegesen a szakmát és meg lehetett belőle élni. Középiskolába biztosan sokkal kevesebben jártak, a gimnáziumok nem erre a gyerek-anyagra lettek kitalálva, ami most oda, elég helytelenül, bekerül. A lusta, a gyengén teljesítő gyereknek KELL majd olyan szak az egyetemen, amivel ő is elboldogul és ezek az emberek abból, amit ott elérnek, általában gyengén fognak keresni, viszont egy csomó szakmából, amiből fényesen megélnének, bár dolgozniuk kellene, hiányozni fognak. Elképzelhető, h. egy tanáriban békésen megférne a dupla annyit kereső, OKTV-re felkészítő biológia tanár és a politizáló, szakmailag semmi különös történelem-magyar szakos?
Varga László és akkor mi a picsa van
2022. július 19. 11:21
A KATA feltételrendszere biztosan nem érinti a pedagógusokat, mivel a KATA a piaci szereplők ügye, a pedagógusok pedig állami alkalmazottak. Nos, akkor a PDSZ miért avatkozik az országos politikába? Mi köze a PDSZ-nek a vállalkozók érdekvédelméhez? Ezt a szarkeverő politikai bűnszervezetet fel kell oszlatni, mivel törvénysértően működik.
Lajoss
2022. július 18. 18:19
A miniszterek 650 ezres emelése belefér..a takarékoskodás jegyében..mocskos fidesz!
Töki
2022. július 18. 16:49
Naaa, hááát már csak te hiányoztál!!! Megemelik a rendfenntartók bérét, mindjárt megy nálatok is a tüntetést, csak kivárjátok az iskolakezdést.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!